RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-08-13 23:11:45

Oliviapmyrefelt blog

Oliviapmyrefelt blog on Nouw

Vegansk Saffranskaka

2018-12-16 16:07
Från Oliviapmyrefelt

Det behöver inte vara krångligt att baka veganskt. Snarare precis lika enkelt som att baka med ägg och mejeriprodukter. Problemet kan ibland vara att få höjd på bakverk utan ägg, men den här saffranskakan blir både hög och supergod.

Du behöver
175 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
1 pkt saffran
3 dl soyamjölk
Pärlsocker
Ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 175 c. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna förutom pärlsocker. Vispa ordentligt.
Ströa och bröa en form och häll smeten i formen. Toppa med pärlsocker. Sätt kakan längst ner i ugnen i 30-35 min.

Lycka till

Rocky Roads med dumle

2018-12-16 15:57
Från Oliviapmyrefelt

Rocky Roads med dumle är en personlig favorit. Det är så himla gott, speciellt kylda och lite sega. Rocky Roads är nog det enklaste julgodiset man kan göra. Det enda man behöver göra är att smälta choklad i princip. Ett måste helt enkelt!

Du behöver
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
220 g dumle
3,5 dl minimarshmallows
2 dl jordnötter

Gör så här
Förbered en form med bakplåtspapper. Smält chokladen. Skala alla dumle och skär i halvor. Häll jordnötter och marshmallows i en bunke. Häll i dumle och chokladen i bunken. Rör runt så att chokladen täcker allt och häll sedan allt i formen. Låt stelna och skär sedan i kuber.

Lycka till

Ljuvlig fudge

2018-12-16 15:50
Från Oliviapmyrefelt

Det här är ett recept på en klassisk fudge som är perfekt som julgodis. Den är väldigt söt och har en ganska mörk smak med tanke på den mörka sirapen och kokossockret. Konsistensen är len och lite seg. Perfekt i mina ögon.


Du behöver
3 dl vispgrädde
1,75 dl socker
1 dl mörk sirap
50 g smör
3 msk kokossocker
100 g vit choklad
1 krm salt

Så här gör du
Ta fram en form ca 15x25 cm och lägg bakplåtspapper i den. Koka vispgrädde, socker, sirap och kokossocker till ca 120-125 c. Det ska klara kulprovet! Ta åt sidan och häll i salt och smör. Koka i ytterligare 1-2 minuter. Ta åt sidan och bryt ner chokladen. Rör runt tills allt har blandats. Häll i smeten i formen och ställ svalt i någon timme tills det har stelnat. Skär i bitar och servera kalla :)

Lycka till :)

Äppleglögg

2018-11-25 00:00
Från Oliviapmyrefelt

Inte visste jag för något år sedan att det gick att koka egen glögg. Hur coolt egentligen som med mycket annat man kan göra själv från grunden. Det här är ett recept på en glögg som görs samma dag som den serveras på.

Du behöver
1, 5 dl vatten
1 dl socker
20 g färsk ingefära (ca. 2 msk)
9 st kanelstänger
5 st stjärnanis
2 krm mortlad kardemumma
Skal från 1 apelsin
Saft från 1/2 apelsin
650 ml Äpplemust

Gör så här
Koka en sockerlag på vatten, socker, hackad ingefära, kanelstänger, stjärnanis, apelsinskal och kardemumma. Ta från sidan och tillsätt äpplemust och apelsinsaft. Rör runt och låt stå i ca. 4 timmar innan servering. Sila glöggen bort från kryddor och skal och värm upp glöggen på plattan och servera varm. Glöggen räcker till cirka 12 personer.


Lycka till :)

Saffranspannkaka

2018-11-18 08:57
Från Oliviapmyrefelt

Livets frukost, lunch eller efterrätt. Jag älskar pannkakor!!!

Du behöver
4 dl mjölk
50 g smör
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 g saffran
3 äggulor
4 äggvitor

Till servering
Grädde
Hallon
Socker

Så här gör du:
Värm mjölken på låg värme tills den blir varm. Smält smöret i mjölken och tillsätt saffran. Separera äggulorna från vitan och häll gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa äggvitorna tills det har bildats ett skum och blir toppar när du drar upp vispen. Häll mjölkblandningen i äggulorna och vispa tills allt är blandat. Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda ordentligt. Häll sedan i äggvitorna och blanda med en slickepott. Rör försiktigt så att det fluffiga inte försvinner. Ett tips är att blanda från mitten och ut i kanterna. Slickepotten ska röra sig i en cirkel kan man säga.

Pensla en stekpanna med olja och använd ett decilitermått för att få jämna pannkakor. Stek tills de har blivit gyllenbruna och servera varma med grädde, hallon och socker.

Lycka till :)

Lussebullar med vanilj

2018-11-18 08:32
Från Oliviapmyrefelt

Lussebullar är något jag inte kan vara utan i december. Det förstärker hela julkänslan och hinner man inte äta frukost är det absolut rimligt att en lussebulle slinker ner i väskan istället för en macka. Ungefär som när jag ursäktar mig med att äta pannkakor med sylt och socker till frukost. Mjölk dricker du till lunch, mjöl finns i bröd, ägg är protein, salt finns i allt, socker har du i gröten och sylten skulle du ändå haft till flingorna. En sak som är säker är att de här lussebullarna är för goda att motstå både till frukost, lunch och middag ;)

Du behöver
50 g jäst
0,5 g saffran
5 dl mjölk
x dl mjöl
2 dl créme fraiche
150 g smör
1 krm salt
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl socker

Fyllning
75 g rumstempererat smör
1,5 msk vaniljsocker
1 dl socker

Topping
Pärlsocker
1 ägg
nypa salt


Så här gör du
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 38 c. Smula i jästen och rör runt tills den har löst upp sig.
Häll över jästblandningen till en större bunke eller bakmaskin. Tillsätt socker, saffran, salt, vaniljsocker och créme fraiche. Blanda tills alla klumpar är borta. Häll i mjöl i omgångar. Jag har inte angett hur mycket mjöl just för att jag tycker det blir bäst att gå efter när degen släpper från kanterna. Låt sen jäsa i 50 min. Blanda ihop fyllningen under tiden du väntar.

När degen har jäst är det dags att kavla ut den på ett mjölat bakbord. Knåda för guds skull inte degen. Då sjunker den ihop och blir kompakt vilket vi inte vill eftersom vi vill ha fluffiga bullar. Lyft istället degen direkt från bunken och lägg på bordet. Kavla sen ut till en rektangel. Bre fyllningen tunt över hela degen och skär längder. Rulla bullarna från båda ändarna så att det blir som en kringla. Låt jäsa i 35 min.

Sätt ugnen på 200 c. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och lite salt. (Saltet gör att ägget säras och vispas enklare)
Toppa sedan med pärlsocker. Grädda bullarna i ca. 7-9 minuter.

Lycka till :)

Chokladmousse

2018-11-18 07:58
Från Oliviapmyrefelt

Chokladmousse är något jag tycker är perfekt att bjuda på när det kommer gäster. Det är lätt att förbereda och det blir väldigt gott. Chokladmousse går att göra både enkel och lyxig så därför är det kul att experimentera fram olika mousser beroende på tillfälle. I det här receptet används kokossocker istället för vanligt socker. Skillnaden är att kokossocker kommer ifrån kokosblommor och smakar lite karamelliserat. Det är en perfekt kombo till mörk choklad.

Du behöver
2 dl vispgrädde
160 g mörk choklad (runt 55%)
1 ägg
1 msk kokossocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk kakao


Gör så här
Smält choklad över ett vattenbad. Vispa grädde hårt och ställ åt sidan. Vispa ägg och kokossocker poröst. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao och vispa. Häll över äggblandningen i grädden och vispa tills allt är blandat. Häll till sist i den smälta chokladen och rör runt med en slickepott. Häll upp i glas och låt stå svalt i minst 3 timmar. Servera med grädde och bär.

Saffransdrömmar

2018-11-13 12:01
Från Oliviapmyrefelt

Jag är uppväxt med en mormor som alltid serverat bullar och kakor när jag varit på besök. En ljuvlig grej hon ofta bjöd på var drömmar doppade i ljus choklad. Nu när det snart är jul kom jag just att tänka på de där drömmarna mormor alltid bakade. Hur vore det om man slängde i lite saffran i receptet? EN FULLTRÄFF kan jag säga!

Du behöver
75 g smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl rapsolja
2,3 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
1 pkt saffran
Vit choklad till garnering

Så här gör du
Sätt ugnen på 150 c. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt oljan lite i taget. Häll i saffran och rör runt. Blanda mjöl och bakpulver separat och sila ner i smörblandningen. Blanda tills degen har gått ihop. Forma små bollar och placera ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca.18 min.

Smält vit choklad och ringla över kakorna när de svalnat. Njut av de nygräddade eller frys in för ett tillfälle längre fram!

Lycka till :)

Pepparkaksrulltårta

2018-11-11 12:07
Från Oliviapmyrefelt

Jag älskar verkligen julen och blir så glad när man "får" börja julbaka utan att någon skriker att det är för tidigt. Här är ett recept på en otroligt god pepperkaksrulltårta. Den är lätt att baka och går riktigt snabbt.

Du behöver
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk vatten
0,5 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk nejlika

Fyllning
200 g philadeplhiaost
3 dl florsocker
0,5 tsk vailjextrakt

Så här gör du:
Sätt ugnen på 250c. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggblandningen. Häll i vattnet och vispa tills allt är blandat. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och bre ut smeten så att den blir jämn och fin, men var försiktig så att den inte blir tjockare på vissa ställen. Grädda i 5 min.
Häll socker på ett bakplåtspapper och vänd kakan så att överdelen, alltså den som varit toppen i ugnen landar i sockret. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Sikta florsockret så minskar risken för klumpar. Ställ svalt en stund.

Bre ut fyllningen på kakan och rulla till en rulle. Jag rullade från långsidan mot mig. Vänd sen skarven så att den kommer i botten och toppa med philadelphiafyllningen och pepparkakor. Lycka till.

Shakshuka

2018-07-27 12:01
Från Oliviapmyrefelt

Den här rätten inspirerade Marie #mandelmann mig med från säsong två av mandelmanns gård. Det är en grönsaksrätt baserad på tomater vilket jag snöat in mig på. Jag använde dock lite kött i min vilket jag tycker var onödigt i efterhand, men det blev gott ändå. Det går att göra den här rätten både #vegansk och #vegetarisk. Uteslut i så fall ägg, mozarella och köttfärs. #Shakshuka välkomnar jag med öppna armar till kommande matsedlar.

Du behöver
5 stora tomater
En purjolök
En halv gullök
100 g blandfärs
Färsk timjan
paprikakrydda
3 st vitlöksklyftor
1 röd paprika
Salt
Peppar
Färsk chili
5 ägg
Mozarella
Olivolja

Naanbröd
smör
vitlök
timjan


Gör så här
Stek köttfärs, krydda med lite paprikakrydda och ställ åt sidan. Grovhacka gullök, vitlök, purjolök och paprika och värm upp i en stekpanna med olivolja. Skålla tomaterna och mixa dem. Häll dem i stekpannan. Hacka chilin i småbitar, men ta bort kärnorna innan. Hacka timjan och tillsätt i stekpannan tillsammans med chilin. Krydda med salt, peppar och paprikakrydda. Tillsätt lite olivolja och köttfärsen. Låt småputtra i ca 20 minuter. Gör fem gropar i såsen och knäck ett ägg i varje grop. Skär mozarella och tryck ner i såsen. Sätt lock på stekpannan och vänta tills äggen blivit helt gräddade. Under tiden stek naanbröd i vitlökssmör gjord på smör, vitlök och timjan. När grytan är klar, bryt av naanbröd och ät tillsammans med shakshukan. Det blir sååå gott!

Lycka till :)