RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-06-26 20:13:09

TELLUSTRAVEL blog

TELLUSTRAVEL blog on Nouw

(Ton)fiskmarknad

2018-12-31 13:18
Från TELLUSTRAVEL

Strax före 06.30 anlände vi till den omtalade (åtminstone lokalt kända) fiskmarknaden. Tidigt tyckte vi, men det var snarare sent då det visade sig att öppettiderna var mellan 03-07, på ett ungefär. Vill man garanteras bästa fisken gör man därför bäst i att kanske till och med möta båtarna i hamnen medan solen fortfarande lyser med sin frånvaro.

Tonfisk visade sig vara den populäraste fångsten. Överallt låg högar av denna; ibland hela, ibland med huvud i en hög, fenor i en annan, kropp och inre delar i ytterligare andra. Majoriteten var av en och samma storlek, men vi hörde oss för och fick veta att viss fångst vägde upp emot 100 kg och precis när vi skulle gå såg vi två män komma bärandes på en som förmodligen fyllde det kriteriet.

Förutom lokala handlare och säkerligen en och annan privatperson så visade det sig att Japan är en storkund. Man förstår då att efterfrågan är stor! Våra kunskaper om tonfisk är i övrigt nästintill obefintlig; pratas det inte om att just tonfisk överfiskas och numer endast finns i fåtal? Här verkar det hursomhelst finnas många (än så länge)…

Pris per kilo är ca 400 rupier, det vill säga omkring 20 kr. Vill man inte köpa någon fisk, utan bara titta liksom vi, kan man räkna med en tuk-tuk tur och retur för omkring 500 rupier, (25 kr), det vill säga om vi inte blev grundlurade, samt entréavgift på 100 rupier (5 kr) per skalle.

När jag reser älskar jag att besöka marknader av olika slag. Det är spännande att se hur förhandlingar går till, vilka som är där och hur olika försäljare skiljer sig åt. Främst är det dock frukt och grönt som lockar, kanske på grund av dess vackra färger. Jag kan inte påstå att fiskarna lockade särskilt mycket med sitt utseende, båtarna som gör det hela möjligt däremot – WOW (färgerna, detaljerna, människorna ombord - se bara)!

Vandring: Adam's Peak (23 december)

2018-12-29 18:38
Från TELLUSTRAVEL

Solen skiner äntligen och har gjort det i flera timmar. Enligt YR-appen som pappa bekantat sig med mer än väl skulle solen skina mellan 06-08, men klockan är nu 10.30 och solen skiner än.

Kroppen känns frisk och stark – benen trötta. Vi har varit uppe sedan strax före 02 och tillsammans med många andra, främst lankeser, bestigit Adam’s Peak.

Förutom att vi blev lyckligt lottade med en bedårande vacker soluppgång (perfekt tajming upp på toppen) lyckades vi även välja den dag som kanske uppfyller alla tre punkter för att vara den populäraste dagen på året, 1) söndag, 2) fullmåne, 3) första veckan för buddisternas pilgrimsvandring. Ingen av oss hade någonsin kunnat föreställa sig att det skulle vara lång kö högt upp i berget klockan 04 på morgonen, men så var det.

Många vandrade barfota eller i flipflop (vilka sedan lämnades som gåva utanför templet på toppen); buddister gick vitklädda och gamla med käpp; barn bars och höll i hand om vart annat; några sjöng; alla starka och med mål i sikte.

När solen först gav ett sken som bredde ut sig över bergen långt borta, log vi alla. När sedan mjuka moln omfamnade dessa berg och dalarna nedanför förundrades vi över detta sagolika. När äntligen guldbollen, likt en skinande apelsin, steg upp ovan allt annat hade klockan passerat 06; det fotades och skrattades överallt omkring oss; ingen som såg detta var besviken.

På tur: Kandy till Sri Pada, Sri Lanka

2018-12-23 19:19
Från TELLUSTRAVEL

Högt uppe bland bergen i centrala Sri Lanka. Svalt, disigt men otroligt vackert. Det är som om vi vore miniatyrmänniskor placerade på en krokig väg mitt i en djungel av världens alla växtligheter; svenskliknande tallar där höjden kan tävla med den av skyskrapor, stora, kala, fantastiska kreationer som tagna ur Avatar och med teodlingar som växer i etapper av buskage på runda kullar. Kvinnor (och endast kvinnor!) plockar bladen för hand för att sedan lägga dem i en påse de bär på ryggen.

Vi rullar vi fram, sällan snabbare är 30 km/h. Vid första anblick tror man inte att ett möte är möjligt men hittills har det gått bra. Inte heller har vi stjälpt livet på någon hund, trots att de mer än gärna hänger i mitten av körfältet.

Vår chaufför Mohammed envisas ständigt med att köra om där vägen upplevs som smalast och han gör detta, av vår uppfattning, aggressivt tutandes och med små marginaler. Han skakar på huvudet när jag frågar om han aldrig räds utav tanken att krocka. 20 års erfarenhet av att köra bil, varav 14 år som taxichaufför menar han talar för att han är en säker förare.

Under de timmar vi färdas tar vi oss genom många små byar. Jag fascineras som alltid över vad människor lyckats bygga mitt i, vad jag upplever vara, ingenstans; stora, färgglada, detaljerade hus, ibland med statyer på taken. Många tar sig fram till fots, några cyklar - övriga åker bil, tuktuk eller trängs på slitna och gamla men ofta vackert prydda bussar.

För maximal känsla av frihet och samhörighet med den värld som skiljs åt utanför bilen rekommenderas att hänga ut överkroppen genom fönstret och andas in de djupaste av andetag och låta den friska naturdoften berusa lungorna.

Drömmar,,, återblickar

2018-10-22 23:49
Från TELLUSTRAVEL

Det är måndagskväll. Klockan är i skrivande stund 22.33 och den spanska låten ”Diles” spelas på den lilla högtalaren som står tvärs över rummet från mig. Det doftar av rökelse. Häromdagen tände jag eld på den största rökelsen jag någonsin sett, tror jag. Den måste ha varit köpt i Kerala, Indien, tidigare i år. Överallt på gatorna stod rökelser och brann. Jag älskar rökelser och köper med mig från varje land jag besöker. Det har blivit en del nu.

Hösten är kommen. Jag har haft något utav en tuff höst hittills, men äntligen verkar det som att det, trots kommande mörker som säger det motsatta, håller på att klarna upp. Tidigare år har också burit med sig tuffa höstmånader; 2016 var jag nyligen hemkommen från en sex månader lång resa kors och tvärs över USA och Karibien med endast två sommarveckor i Sverige och slogs plötsligt av verkligheten när jag förstod att jag var ensam om att vilja och kunna göra saker exakt när det passade mig; 2017 å andra sidan slängdes jag in i en vardag som jag knappt hann reflektera över – en lördags eller söndagskväll kom jag hem, trött och smutsig efter fem veckor levandes i en bil som jag tillsammans med vänner kört från Sverige, genom mellanöstern till Mongoliet, och måndag morgon höll jag min första morgonsamling i skolan för klass 5B som kom att bli mina ansvarselever fram till jul. Och nu då? Jo, tidigare i år när jag befann mig i Ubud, Indonesien, skickade jag iväg min ansökan till universitet. I augusti fick jag plötsligt plats i programmet jag sökt som första val på Uppsala Universitet. Jag började men mitt hjärta slog inte så som jag hoppats och inuti mig vred sig själen. Kort och gott: det blev inte som jag tänkt mig och likt alla gånger jag under resor försökt mig på att planera morgondagen, en plan som ofta gått i krasch, tog denna plan en helt annan vändning. Till våren är jag alltså inte kvar i Uppsala…

Så nu sitter jag alltså i min säng. ”Big Poppa” av The Notorious B.I.G spelades precis följt av ”TEMTATION” av Joey BadaSS. Som så ofta drömmer jag mig bort. Jag letar i minnet och finner en bild utav tre pojkar sittandes på stenar vid fiskenät och grönska, med tröjorna hängandes över axlarna och deras blickar stillsamt vakandes över den vackra solnedgången. >> mars 2018 <<, tänker jag. Jag hittar den med en gång. Det kan nog vara en utav de vackrare bilder jag någonsin tagit. Huruvida det beror på minnet jag har förknippat till fotografiet eller dess faktiska kvalité är jag inte rätt person att argumentera för, men jag tycker verkligen om den.

Det här är inte en ovanlig sak för mig; att tänka mig bort till andra platser. Ibland kan jag fastna lite för länge. Då kan det vara jobbigt att återgå till och acceptera den vardag jag för tillfället lever i, vart än den må vara. Just nu känns det däremot inte jobbigt alls, bara värmande. Hösten är kommen men trots mycket av den stress den burit på känns allt väldigt ljust.

Ett tillägg: kort efter att jag tagit bilden sjöng de för mig. Jag har ingen aning om vad låten heter, men nu lyssnar jag på den.

Sunsets, Indonesia

2018-08-09 00:42
Från TELLUSTRAVEL

Niagara Falls

2018-06-08 19:54
Från TELLUSTRAVEL

Under min tid på resande fot har jag sett mycket vatten i olika former, färger och på olika platser i världen men faktiskt få saker som fått mig att tappa andan så som Niagara Fallen. Mängden vatten som ständigt forsar ner är enorm. Pappa och jag räknade på hur många simbassänger med mått 4x8 som kan fyllas på en sekund; det var många (60 st?!). Häftigt att se vilka krafter vår moder natur har skapat och vad som ständigt skapas mitt framför oss; framförallt regnbågen gjorde upplevelsen minst sagt magisk...

Kensington market, Toronto/Kanada

2018-06-01 15:46
Från TELLUSTRAVEL

Man, Newark, USA

2018-05-31 17:03
Från TELLUSTRAVEL
"I meet people

and I love'em"

Indonesien, bilder & intryck

2018-05-28 02:24
Från TELLUSTRAVEL

Tempel i Ubud, Bali

Solnedgång, Gili Air

Jag och byborna i Ungga, Lombok

Kristallklart vatten och vänner, Gili T

Fantastiska Kelingking beach, Nusa Penida

Flores

Aldrig hade jag trott att landet dit alla svenskar åker även skulle toppa min lista över fantastiska och älskvärda länder. Men vad visste jag egentligen? Till Bali drar alla, tänkte jag, och antog att ön och därmed landet, eftersom att jag inte kunde nämna ens en annan ö eller plats, inte skulle tilltala mig. Så fel man kunde ha.

Planen var att hälsa på min vän Gregoria, som jag inte träffat på över fyra år sedan min tid i USA, och sedan återvända till det Filippinerna som jag under min månad fallit för. En vecka gick och det var fantastiskt kul att uppleva ön tillsammans med henne och på egen hand. Tillsammans åt vi mat som för mig var alldeles för stark, besökte vattenfall, och njöt av fantastiska solnedgångar. Sedan får jag reda på att en kompis hemifrån inte befinner sig längre bort än på grannön Gili T, så jag drar dit. Max tre dagar, tänkte jag. Jag stannade i en vecka. Plötsligt hade ytterligare två gått; efter en månad inser jag att jag vill uppleva mycket mer av Indonesien än vad tiden hunnit ge mig. Vad gör man då?

Jo, bokar en tur och retur Bali – Singapore. Under två dygn såg jag allt utav intresse i framtidstaden Singapore. Väl tillbaka i Indonesien hade jag dock ”bara” ytterligare en månad att utforska innan jag trots allt var tvungen att ta flyget hem till Sverige för att åter jobba ihop pengar...

-------

Så vad har jag att säga om landet som det förmodligen inte är möjligt att uppleva klart?

Under två månader upplevde jag stora delar av Bali, den mindre grannön Nusa Penida, Lombok med tillhörande öar Gili Meno och Gili Trawangan samt den distanserade ön Flores; Rinca, Komodo och Padar öarna.

Oavsett vad man söker går det att finna på någon utav Indonesiens tusentals öar. Många gånger har en ö mycket mer än vad man tror och kanske förväntar sig. För den som är villig att söka finns fantastiska saker att finna!

-------

Nu är jag åter hemma i Sverige sedan drygt två veckor och jag tittar och tänker tillbaka på min resa, men främst min tid i Indonesien, med otrolig värme i kroppen. Inte nog med att jag spenderade mycket mer tid med min, sedan tidigare, vän Gregoria; dessutom fick jag nya vänner, både lokalinvånare och turister, flera stycken som för mig är ovärderliga och som jag pratar med regelbundet. Mycket av det man upplever av en resa går att styra själv men att träffa individer som man kan dela tillvaron med på ett djupare plan, om man så önskar, handlar åtminstone för mig mer om tur och för den tur jag haft är jag evigt tacksam!

…Mer bilder och ingående berättelser och info från de platser jag besökt kommer…

Jag på stranden; njuter av min sista kväll och solnedgång på Batu Belig Beach.

#HängaVidRisfälten

2018-05-22 06:29
Från TELLUSTRAVEL

Ibland frågar folk vad jag gjort de senaste månaderna. En hel del är det såklart och fantastisk har tiden varit, men de bästa dagarna har mest inneburit en hel massa chill. Exempelvis vid risfälten. Saknar att by-hänga och att skratta med locals med vilka jag bara kan konversera i kroppsspråk.