RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-11-08 13:43:17

KAN

KAN

Ny webbplats för Intermezzon

2012-06-08 02:00

Det av KAN delägda bolaget Intermezzon i Göteborg hade behov av att förändra sin webbplats www.intermezzon.com. Den förra webbplatsen var inte längre i linje med vare sig branschpositionen, aktuellt erbjudande eller varumärkets attityd. Innehållsmässigt fanns det en önskan om att på ett tydligare sätt berätta om den unika pedagogik och den långa erfarenhet som Intermezzon har.

En uppdaterad visuell profil med fokus på en modern personlighet med ny färgsättning, ny typografi och nytt bildmanér satte grunden. Den omarbetade informationsstrukturen med bl a fler och fylligare kund-cases och förbättrade presentationer av erbjudandet, kursutbudet och konsulterna fullbordade lösningen.

Utformningsidéer utarbetade vi tillsammans, Intermezzon själva tog hand om all textproduktion – övriga delar ingick i KANs uppdrag.

Intermezzon är världsledande inom Performance Management, förändringsarbete och mätbar kompetensutveckling. Intermezzon har tränat över 40.000 coacher, chefer, säljare och andra medarbetare via klassrumsutbildning och ytterligare 1.000.000 via eLearning och eSimulering.

Ny grafisk identitet och nya kommunikationsverktyg för Nordic Plastics Group

2012-08-20 02:00

Den förste april bildades Nordic Plastics Group när de tre plastbolagen i industrigruppen Söderbergföretagen STI Industriplast i Malmö och Helsingborg, Molybon i Trelleborg och Andrén & Söner i Göteborg gick samman.

Under den intensiva förberedelseperioden inför samgåendet hjälpte KAN till med både internkommunikation och kommunikation mot kunder och partners. Vi fick också förtroendet att ta fram en ny grafisk identitet och med vägledning från denna genomfördes en fotografering, utvecklade vi webbplatsen www.npgroup.se och producerades broschyr- och mässmaterial. Och medarbetarkommunikationen har vi fortsatt arbeta med även efter samgåendet och i höst finns planer på utökade interkommunikationsinsatser i form av ett intranät.

Nordic Plastics Group är Nordens största leverantör av bearbetade plastkomponenter och halvfabrikat i plast.

KAN är stolt sam­ar­bets­part­ner till Barnfonden

2012-05-09 02:00


Barnfonden vill vara med och skapa ett samhälle som respekterar och lyssnar på barnen, ett samhälle där varje barn har möjlighet att utvecklas på sina egna villkor och använda sin fulla potential.

Detta gör man genom fadderverksamhet som arbetar för att barn som lever under fattiga förhållanden i Afrika, Asien och Latinamerika ska få gå i skolan och få tillgång till hälso- och sjukvård. Genom att ge familjer möjlighet att försörja sig själva är man med och skapar en långsiktig utveckling i det omgivande samhället.

Bättre mobil lösning – och en kommande kampanj

Självklart vill vi på KAN stötta ett sådant arbete. Genom att bidra med det vi kan – vår digitala kompetens – hoppas vi kunna underlätta deras viktiga arbete för att förbättra barns villkor.

Konkret handlar det förstås om att skapa en digital närvaro som gör det enkelt för alla oss runt om i Sverige att stötta deras arbete genom att exempelvis bli fadder, ge en get, ordna leksaker eller skolböcker eller plantera fruktträd. Just nu arbetar vi på att förbättra möjligheten att surfa deras sajt mobilt, och till hösten drar en stor kampanj igång. Vi är så glada att vi får vara med och hjälpa till!

Om Barnfonden

Barnfonden startades 1991 i samarbete med BØRNEfonden i Danmark och förmedlar stöd från över 26 000 svenska faddrar till lokala, långsiktiga fadderprojekt i 25 länder i Afrika, Asien och Latinamerika.

Barnfonden är medlem i det internationella nätverket ChildFund Alliance, som består av tolv barnfokuserade biståndsorganisationer. Barnfonden har 13 anställda och finns i Malmö. Barnfonden har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll (SFI).

Barnfondens plusgiro: 90 13 01-2 för faddrar 90 13 02-0 för enstaka gåva

Zoégas - "ett smakfullt hem"

2013-05-21 02:00

Zoégas lanserar en ny, spännande tävling i samarbete med Sköna Hem. Under våren, sommaren och hösten körs fyra tävlingar på Zoégas Facebook-sida. För en chans att vinna ska du arrangera och fotografera ett kaffestilleben hemma hos dig och ladda upp bilden på Instagram med hashtaggen #ettsmakfullthem. Vinnaren i varje tävling vinner en proffsfotografering, en årsförbrukning av kaffe, en tvådagars inredningskurs med Sköna Hem samt en kaffebryggare från Wilfa.

KAN har tagit fram konceptet tillsammans med några av Zoégas andra byråer, Mediacom och Prat PR. KAN har digitaliserat idéerna och designat och utvecklat den digitala delen av tävlingen.

Vad väntar du på? Upp med kameran och ta bilden, ladda upp på Instagram och tagga med #ettsmakfullthem

Atos Medical ny kund hos KAN

2013-09-06 02:00

KAN är stolta och glada över att kunna presentera Atos Medical som ny kund. I juli vann vi pitchen och i dagarna har arbetet satt igång med utvecklings- och designarbete. Vad det hela kommer att resultera i, ja det får ni se framåt senhösten.

Vi hälsar Atos Medical hjärtligt välkomna!

Ooom-nom-nom-nom - kampanj för Nestlé Barnmats Junior-produkter

2013-11-11 01:00

Hur låter ditt barn när det äter något riktigt gott? Det är en av frågorna i den nyligen lanserade Facebook-tävlingen med syfte att återlansera Nestlés Barnmats Junior-produkter för de lite äldre barnen.

Tävlingen, som för tillfället pågår i Norge, går ut på att man svarar på fem hyfsat enkla frågor om barns näringsbehov, och sedan beskriver det läte barnet gör när maten smakar riktigt gott.

Varje vecka dras en veckovinnare som vinner en delikatesskorg fylld av Nestléprodukter för barn. Tävlingen avslutas i början av december och då utses en storvinnare som vinner ett helt års förbrukning av Nestlé Barnmats Junior-produkter.

KAN har stått för koncept och produktion av tävlingen, som fått en bra start i Norge och som också ska köras i Sverige efter nyår. Så alla ni med barn mellan 15 och 36 månader, håll koll på Nestlé Barnmat på Facebook, så har ni chans att vinna.

Elfa satsar socialt

2013-11-28 01:00

KAN är både glada och stolta över att ha inlett ett samarbete med Malmö-baserade Elfa– marknadsledare inom måttanpassade förvaringslösningar. Samarbetet har inletts med att KAN hjälpte Elfa med att utveckla en strategi för hur social media ska introduceras som kanal för koncernen, både på central- och lokal nivå.

Vi ser fram emot ett spännande samarbete med Elfa och önskar dem välkomna till KAN.

Elfa utvecklar förvaringslösningar med förstklassig funktionalitet i kombination med modern design och hög kvalitet inom sina tre specialområden; hyll-, back- och måttanpassade skjutdörrar. Idag finns Elfa i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland och Polen och har återförsäljare runt om i världen. Koncernen har 600 medarbetare och har numera huvudkontor här i Malmö.

Gymmet är uppgraderat

2014-01-28 01:00

Var det nåt som inte var sig likt när du kom till ditt gym-pass igår? Upplevde du att något blivit enklare, snabbare och snyggare i entrén? Du är inte ensam.

Med fler än 500 träningsanläggningar på kundlistan, är Pastell data en av de största leverantörerna på system för kundhantering, bokning och inpassering på träningsanläggningar. Chansen är stor att du tränar på en anläggning där du använder Pastell datas system när du bokar dig på ett pass eller drar ditt kort i entrén.

KAN har nyligen designat om både de pekskärmskiosker som står på anläggningarna, bokningen på anläggningarnas webbsajter samt tagit fram en app för iPhone och Android. Webbokningen var den största utmaningen i projektet, det är en modul som ska passa in på över 400 sajter med sinsemellan helt olika varumärken och design. Där krävdes ett helt annorlunda tänkande från vår sida. Extra viktigt var också enkelheten, lösningen används av så många människor och det är viktigt att bokning och inpassering går fort för att undvika att kö till passen. Därför har mycket tid lagts på användbarhet för att skapa enkla användarflöden och en tydlig design.

“Det skiljer inte så mycket i funktion mellan de olika systemen på marknaden. Design har därför blivit viktigt idag och här satsar vi mycket för att differentiera oss och här har KAN gjort ett toppenjobb.”, säger Stefan Mattsson, VD, grundare och ägare till Pastell data.

Den nya designen i kioskerna och den nya appen, som implementerats av Pastell data själva, kommer rullas ut på alla anläggningar i Sverige och Norge under januari. Webbokningen kommer under våren.

Knauf Danogips lanserar SmartMount

2013-11-12 01:00

Åhus-baserade och världsledande byggproduktföretaget Knauf Danogips har lanserat ett nytt och innovativt system för skivmontage på ytterväggar, kallat SmartMount. KAN fick förtroendet att ta sig an hur nya SmartMount skulle kommuniceras och marknadsföras. Byggbranschen är mycket traditionell, så hur ska man nå ut med ett budskap till målgruppen på ett relevant sätt? Det ställde verkligen krav på nytänkande, både från vår sida och kundens sida.

Resultatet blev ett kampanjmaterial som kommunicerar systemets produktfördelar på ett sätt som känns oväntat men ändå lättsmält. Genom tre tydliga ikoner byggs budskapet kring SmartMount upp – att med SmartMount görs jobbet snabbare, bygget tätare och detta utan att en enda skruv behöver skruvas i. Kampanjmaterialet sträcker sig över ett flertal kanaler, sajt, film, print mm, där det kommunikativa budskapet förmedlas som en röd tråd genom kampanjens alla delar.

KAN har ansvarat för strategiupplägg, koncept och visualisering samt utförandet i alla kanaler.

Go, go, go Berendsen!

2015-01-19 01:00

Berendsens nya intranät är nu live, och KAN har stått för koncept, innehåll, design och programmering av lösningen. Vi hoppas att medarbetarna ska stanna upp i någon sekund och tänka ”Så snyggt!”, och ”Så smart!”, för att sedan skynda vidare och få svar på precis de frågor de kan tänkas ha, supersnabbt och superenkelt.

Chansen är stor, eftersom intranätet är strukturerat enligt Task Based Intranät-metoden som går ut på att genom intervjuer och enkäter ta reda på vilken information medarbetarna verkligen efterfrågar, och sedan ge dem den. Kortfattat och tydligt, med länkar vidare till mer detaljerad information för dem som behöver det. Man skulle kunna liknas det vid ett förenklingsfilter, som sorterar ut det viktigaste ur bakomliggande system och dokument.

Berendsen är ett företag som skapar mervärden för sina kunder genom att erbjuda komplett service för hanteringen av arbetskläder, textilier, entrémattor och hygienutrustning till offentliga toaletter. Med sin tjänst förenklar Berendsen arbetsdagen för olika typer av företag och organisationer runt om i landet.

Samarbetet med Ferrero växer

2015-02-02 01:00

Kinder Maxi är det senaste tillskottet i vårt samarbete med konfektyrföretaget Ferrero. Vi är stolta över att få förtroendet att ta oss an ytterligare ett av deras fina varumärken! Sedan tidigare hjälper vi Ferrero med att skapa koncept och innehåll på Facebook för varumärkena Kinder Bueno och Tic Tac. Nu antar vi alltså också utmaningen att utveckla och skapa kreativa uttryck på Facebook för Kinder Maxi.

Ferrero är ett italienskt konfektyrföretag med välkända varumärken som Tic Tac, Nutella, Kinder och Ferrero Rocher i portföljen. Det nordiska huvudkontoret finns i Malmö.

HittaHem - en av Sveriges fem bästa söksajter

2015-03-20 01:00

Behövs det fler bostadssajter? frågade sig InternetWorld häromdagen, och svarade sedan själva genast på frågan så här:
”Ja, det tycker vi faktiskt när det görs så bra som HittaHem.se”.

Det är inte utan att vi blir lite malliga, eftersom vi hjälpt HittaHem.se med koncept, interaktionsdesign, design och copy på sajten.

Det var i samband med att InternetWorld publicerade sin topp 100-lista över Sveriges bästa sajter, som HittaHem.se placerade sig bland de fem bästa söksajterna. Och även om förstaplatsen tilldelades någon annan, värmde de kloka orden gott. Tack så mycket InternetWorld, och grattis igen, HittaHem.se!

Findus Lunchklubb i ny kostym

2015-03-23 01:00

Nyligen hade vi nöjet att välkomna Findus in i klubben av KAN-kunder. Sedan ett drygt halvår tillbaka arbetar vi med Findus digitala närvaro i stort. Nu har första resultatet av samarbetet sett dagens ljus: en ny sajt för Findus Lunchklubb!

Findus Lunchklubb är en lojalitetssatsning för Findus engångsportioner “Dagens”, “SMAK” och “World selection”. Genom att skanna produktkoder kan medlemmarna samla poäng och få fina premier, och dessutom får man ta del av rabatter och produkterbjudanden. Lunchklubben är ett viktigt initiativ för Findus, som genom denna satsning kan knyta sina mest lojala och trogna konsumenter närmare sig.

KAN har uppdaterat design och tonalitet för både Lunchklubbens sajt och app enligt de nya riktlinjer som vi varit med om att dra upp för Findus digitala närvaro. Utöver det har vi förbättrat och utvecklat funktionaliteten för sajten och gett utvidgade möjligheter för att jobba med kampanjer.

-Vi är väldigt nöjda med vår nya version av Findus Lunchklubb som KAN har varit med och utvecklat, säger Annelie Selander som är Marketing & Innovation Director på Findus Sverige AB. Vi har fått en mer modern, fräsch och kampanjdriven lojalitetsklubb och vi ser fram emot att öka antalet medlemmar i Sveriges största Lunchklubb rejält framöver tack vare den här satsningen. Tiden från projektstart till lansering har varit kort och intensiv, men vi är glada över att KAN tillsammans med vårt dedikerade interna team fick alla bitar på plats.

Nya fönster mot marknaderna för Inwido

2015-06-01 02:00

Börsnoterade och tillika Europas största leverantör av fönster och dörrar, Inwido, ville utöka sin koncernsajt med sektioner för sina lokala marknader. Jajamen sa vi och satte ihop ett förslag på hur detta skulle kunna göras. Inwido gillade det de såg och på den vägen är det. Riktigt roligt samarbete, vi hälsar Inwido hjärtligt välkomna till oss på KAN!

I dagarna lanserades så vårt första samarbetsprojekt då de nya marknadssidorna gick live. Det blev en smart och effektiv lösning i form av att återvända en hel del av de befintliga mallarna för de nya marknadssidorna. Dessutom fick marknaderna nya startsidor med större kommunikationsmöjligheter och flexibilitet för redaktörerna och med bättre SEO-förutsättningar. Och när Inwido-teamet fick se det resultatet ville man direkt implementera samma lösning även för koncernsajtens startsida för att harmonisera designen för hela sajten och även ge koncernsajten ett ”ansiktslyft” – och så fick det bli! Därutöver fixade vi en del med nya navigationselement och annat smått och gott. Representanter för Inwidos olika marknadsbolag har skapat innehållet för sina respektive marknadssidor och content managers i KAN-teamet har sen skapat sidorna i Drupal, som är det CMS som sajten använder.

Detta det första samarbetet mellan Inwido och KAN har redan lett till ytterligare spännande uppgifter att hugga tag i, vilket vi nu med glädje ger oss i kast med.

Rätt person på rätt plats för Hilding Anders

2015-06-04 02:00

Hilding Anders verkar på många marknader runt om i världen och man har ständiga rekryteringsbehov. Men man saknade ett koncerngemensamt verktyg för att hantera rekryteringsprocessen på ett smidigt sätt. Det fanns många behov som behövde fyllas, bland annat ville man ha en enklare hantering av ansökningar och att kommunicera med sökande, och man behövde verktyg för att kunna publicera lediga tjänster och ta emot ansökningar från olika kanaler.

Som Hilding Anders digitalbyrå sen många år blev KAN tillfrågade om att skapa en smart lösning för detta, och denna lanserades under vintern. Nu kan HR-personalen i de olika marknadsbolagen och på huvudkontoret arbeta på enhetligt sätt och alla lediga tjänster inom koncernen kan hanteras i en och samma lösning. Jobbsökarna hittar tjänster att söka, kategoriserade enligt Hilding Anders behov på t ex vacancies delen av sajten, och ansökningarna landar i verktygets inbox för vidare hantering internt.

Eftersom det är ett koncerngemensamt verktyg ställdes det en hel del krav på att kunna fungera på många olika marknader. T ex finns det språkhantering inbyggt för den information som ska publiceras publikt och även för de mailmallar som används för att kommunicera med jobbsökarna. En annan “feature” är att den rekryteringsansvarige kan bjuda in sina HR-kollegor att delta i urvalsprocessen för en viss tjänst. Allteftersom ändras också status för rekryteringen, i takt med att processen fortskrider. Kandidaterna kan graderas och det finns stöd för att föra anteckningar som alla som deltar i rekryteringen kan dela. Det finns också en Resurspool där spännande ansökningar kan sparas för framtida tjänster.

Liksom för många andra företag är LinkedIn en allt viktigare plattform för Hilding Anders för att nå potentiella anställda. Därför har verktyget en koppling mot LinkedIn som möjliggör att lediga jobb också publiceras där, riktade mot relevanta målgrupper för respektive position.

Livet utan musik? No way!

2016-12-08 10:36

Kan du föreställa dig livet utan musik? Nej, inte vår kund Nordic Copyright Bureau heller. Musik är avgörande för vårt välbefinnande, det är ett språk som alla förstår, som berättar historier och som väcker känslor.

Licensavgifter är ett sätt att hedra musikens otroliga värde för människan. Och NCB är kopplingen mellan skaparna av musiken och alla oss som använder den. Om du exempelvis vill använda musik i en film eller i en TV-produktion så hanteras licenserna av NCB. De ser till att rättighetsinnehavare får sin rättmätiga del av royalties helt enkelt.

Men de som många andra såg problem med hur deras användare mötte deras tjänster, och de vände sig till oss på KAN för att förbättra kundupplevelsen för sina kunder, dvs såväl professionella musiker som amatörer. Inspirerande, enklare och mer tillmötesgående var ledorden. Resultatet talar för sig själv – ett lättare visuellt intryck, uppfräschad logotyp, och tydliga och enkla ingångar.

NCB ägs av de upphovsrättsliga organisationerna i Norden – KODA i Danmark, STEF i Island, STIM i Sverige, Teosto i Finland och TONO i Norge.

KAN helps launch new Sony flagships

2016-09-14 02:00

Earlier this month, Sony Mobile announced their latest flagship phones at IFA Berlin, one of the year’s biggest technology trade shows. The Xperia XZ and Xperia X Compact boast Sony’s best mobile camera yet and a new design that prompted Tech Radar to call Xperia XZ “one of the best looking handsets of 2016”.

KAN was behind the concept, design and copy for the new product home pages, including both flagship phones and a range of covers and accessories. We also designed and produced cross-product technology pages, which lift the technical expertise inside Sony smartphones.

Of our effort, Fredrik Månsson, Digital communications executive at Sony Mobile, had this to say:
“KAN has once again showed us why they are regarded as one of the absolute best digital agencies today. Year after year our product pages have been regarded as the best within our industry and this year will be no exception.”

In addition to launch preparations on sonymobile.com we were responsible for ensuring a smooth go-live on YouTube, and kitted out the Sony Mobile E-shop in time for the big day. Both Xperia XZ and Xperia X Compact are available there for pre-order – what are you waiting for?

KAN säljer Malmö med film

2016-09-19 02:00

När Malmö Turism ville marknadsföra Malmö som ett coolt resmål för unga vuxna från Londonområdet, Berlin/Hamburg och Köpenhamn, valde de film som medium och KAN som partner.

Film lockar hipster travellers

För att locka hit en ung, hipp och kräsen målgrupp valde Malmö Turism att ta fram två filmer som visar upp delar av Malmö som inte vanligtvis förekommer i turistmarknadsföringen. Man vill ha ett ärligt och nära tilltal med dokumentär känsla, samtidigt som innehållet skulle vara lockande för tittaren.

Så vad är lockande för den här målgruppen som vill röra sig på de platser där malmöborna själva hänger? Vi vet att många reser till Malmö för våra många restauranger (fler per skalle än någon annan stad i Sverige, och rätt så framåt). Vi vet också att många samlas i Malmö för det goda innovationsklimatet. Så voilá – där hade vi våra två teman.

Our Malmö – Your Malmö

KAN har stått för manus och produktion för filmerna som följer två malmöbor i deras vardag – Lykke von Schantz, industridesignern som utvecklat den kombinerade cykelbarnstolen/barnvagnen Påhoj, och Andreas Dahlberg som är chefskock på Bastard. Malmös stadsdelar och arkitektur finns med som en stämningsfull fond, snarare än som en huvudperson. Konceptet Our Malmö – Your Malmö har vi medvetet hållit öppet för flera historier – det finns ju så mycket bra här i våra hoods.

Hurra för mer rörligt

Filmerna kommer uteslutande att spridas i sociala kanaler. Vi är glada för att den rörliga trenden kommer allt starkare och att filmerna blir både fler och bättre. Det passar oss, som själva satsar inom det rörliga. Och dessutom älskar storytelling. Och Malmö.

Ta en titt på filmerna här

Med BoKlok i Almedalen

2016-10-11 02:00

Ett sätt att påverka politiker att underlätta byggprocessen är att åka till Almedalen. Iklädd ett hus. Och VR-goggles.

Lösningen på Sveriges bostadskö

Det är inte jättekul att vara ung idag. Det råder stor bostadsbrist, det byggs alldeles för lite, och de få bostäder som byggs är i regel rätt dyra. BoKlok bygger lägenheter och radhus som passar vanliga människors plånböcker, och de kan göra det snabbt och smidigt tack vare sina modulära hus och slipade processer. Så när BoKlok åkte till Almedalen för tredje året i rad, var Lösningen på Sveriges bostadskö det bärande budskapet.


Framtiden i VR-goggles

KAN har stått för konceptutveckling och produktion av kommunikationen före, under och efter eventet, och dessutom bistått med extra projektledarmuskler på plats hos BoKlok för att ro allt i hamn. Och som vanligt när det gäller att fånga folks intresse, så är alla medel tillåtna. I detta fall VR-goggles som visade kommande projekt, seminarier med ”På minuten”-tema, en vandrande bostadskö, och ett gäng lösningsfokuserade affischer… Självklart använde vi också sociala medier flitigt för att sprida budskapet.


Och inte nog med det…

I år fyller BoKlok 20 år och det firades i Kungsträdgården i slutet av september. Även där kunde man ta en titt i VR-glasögonen, och man kunde fotografera sig i bostadsministers kläder. Eller så kunde man nöja sig med att äta en bit tårta och prata om lösningen på Sveriges bostadskö. För det är ju trots allt viktigare än allt tjohej.

Vardagsmat blir fine dining med Kockens Kryddor

2017-02-02 01:00

Visst kan man unna sig lite fine dining även på vardagarna? Det vill Kockens hjälpa dig med! Just nu rullar den första av två filmer på detta tema på Facebook och inom kort startar också en tävling där man kan dela med sig av sina bästa tips om hur man kan omvandla sina vardagsrätter till något roligare, mer spännande eller kanske fine dining. Vinsten är presentkort på Smartbox. Håll utkik på Kockens Facebook-sida!

PS: du har väl inte missat att Kockens är sponsor till Årets Kock Inspireras gärna av deras fantastiska arbete!

Katalogsläpp för Studentlitteratur

2017-02-09 10:18

Studentlitteraturs katalogsläpp framkallar ungefär samma känslor som ett kosläpp – vi bara ler stort och hoppas lärarna och skolledarna, som katalogerna riktar sig till, gör likadant.

Katalogerna är ett tydligt exempel på den förändringsresa som Studentlitteratur gjort när det gäller kommunikationen – det är människorna som är i fokus nu: eleverna, studenterna, lärarna, skolledarna…

Som vanligt valde vi att använda riktiga lärare och elever för att förmedla en autentisk bild av den glädje som lärare känner av att undervisa, och den stolthet som eleverna känner av att lära sig. Och visst syns den?

Så här säger Sofie Lindeberg, marknadsförare på Studentlitteratur:

”Katalogerna har som uppgift att ge lärare och skolledare en samlad bild av Studentlitteraturs sortiment av utbildningsmaterial och det är glädjen i att använda dessa som vi vill förmedla. Med riktiga elever och lärare känns det som att vi har hittat ett bra sätt att göra det på. Stort tack till KAN för genomförandet från konceptidé till färdig slutprodukt.”

Nytt för Ikano Bostad

2015-10-28 01:00

Ikano Bostad behövde en ny sajt som följde Ikanos nya digitala guidelines. Vi plockade fram vår vassaste UX-kompetens och gick loss med prototyper och tester för att skapa en responsiv sajt och en förbättrad användarupplevelse.

Resultatet blev en modern sajt med innehåll anpassat för varje enskild besökare. Designen bygger på stora, inbjudande bilder över både bostäderna och omgivningarna, för att redan från första klick så fröet hos besökaren att ”Här vill jag bo”. Utifrån användarens geografiska plats anpassas innehållet och bostadsprojekt i närheten prioriteras. Hittar man ett objekt som är intressant, kan man göra en intresseanmälan och väljer man samtidigt att bli förmånsmedlem får man inte bara förtur utan också ännu mer personligt anpassat innehåll.

Som förmånsmedlem kan du logga in på sajten (Mina Sidor) och man leds då genom köpprocessen från första intresseanmälan till det faktiska köpet på ett väldigt enkelt och bekvämt sätt. Man får också en tydlig översikt över sina intresseanmälningar.

Lösningen erbjuder väldigt stor flexibilitet för redaktören och kan modulbyggas med hjälp av ett stort antal skräddarsydda ”byggstenar” på exakt det sätt Ikano önskar – sida för sida. Sajten är baserad på EPiServer och utnyttjar Blocks-konceptet i stor utsträckning. För att öka stabiliteten och för att optimera laddningstiden har vi byggt en Raven DB- och MSMQ-baserad mellanlagring och hantering av all fastighetsdata från Ikano Bostads affärssystem.

Pontus Venström – Webbansvarig på Ikano Bostad:
”Det är alltid tryggt att jobba med KAN, vi vet sedan tidigare att de har kompetensen och är enkla att arbeta med – kreativa och noggranna med fötterna på jorden. Vi har fördubblat våra konverteringar när vi jämfört månadsvis med vår gamla sajt och sett en markant ökning av dessa både från mobila enheter och desktop.”

Aspen & INR: Två fräscha sajter för hemmets viktigaste rum

2016-03-07 01:00

Aspen och INR tillhör Vanna Group och tillverkar möbler, respektive duschlösningar, som får dig att trivas i badrummet. Under året som gått har vi på KAN hjälpt dem att skapa varsin ny sajt, och tack vare Vannas duktiga redaktörer kan vi konstatera att resultatet är sidor lika snygga och effektiva som företagens badrumsprodukter.

Det var Aspens behov av en ny sajt som initierade projektet. De efterfrågade EPiServer som CMS, eftersom systerföretaget INR länge använt det med gott resultat. Vi föreslog en white label-lösning, som innebär att de båda företagens sajter delar kodbas, men har olika varumärkesanpassade gränssnitt. Och för att göra det så enkelt som möjligt, hanteras nu all produktinformation för både INR:s och Aspens sortiment centralt i ett PIM-system. Blockimplementationen i senaste EPiServer ger dessutom redaktörerna möjlighet att arbeta i en väldigt kompetent och flexibel lösning. KAN står för implementationen av sajterna och integrationen med PIM-systemet, som Consid i Ljungby utformat och implementerat. NY i Jönköping har gjort designen.

I slutet av förra året fick vi i uppdrag att också anpassa lösningarna för förändringar som Aspen gjort i sitt sortiment. Det påverkade både PIM:ens datamodell, integrationen mellan PIM och sajten, samt utformningen på båda sajterna. Samtidigt hjälpte vi INR att utöka det populära verktyget Duschverkstan med nya modeller. Lagom till det nya året var allt klart. Det känns fräscht.

KAN och Universum gör dig till en hejare på Employer Branding

2014-11-10 01:00

Det pratas mycket om Employer Branding. Några som vet hur man gör är Universum, som genom globala undersökningar, research och strategisk rådgivning hjälper företag att bli starka arbetsgivarvarumärken och attrahera duktiga medarbetare. Nu lanserar de en utbildning i ämnet, som KAN hjälpt dem att ta fram. Den sker i e-learning-form med kompletterande fysiska träffar, och syftet är att hjälpa HR- och marknadsavdelningar att bli bättre på Employer Branding och förstå hur viktigt det är.

World Class Employer Branding är ett interaktivt verktyg som lär dig att hitta och behålla rätt medarbetare. Du läser i din egen takt och hoppar enkelt mellan olika avsnitt. När kursen är klar vet du varför du ska ha en strategi för Employer Branding, hur du skapar den och hur du implementerar den. KAN har tagit fram konceptet och strategin för upplägget, och står för all produktion.

För att deltagarna ska hitta motivation att lära sig, har vi utvecklat en lösning som både inspirerar, engagerar och aktiverar. Det innebär bland annat att du får prova själv i övningar, praktiska verktyg att använda i din egen organisation och möjlighet att utbyta erfarenheter med andra.

Utbildningen är redan igång, med 35 HR-chefer från hela Norden. Vill du också bli en riktig hejare på Employer Branding? Kontakta Universum!

Nytt för Ikano Försäkring

2016-09-28 02:00

För att så många som möjligt ska kunna känna tryggheten i ett bra skydd, erbjuder Ikano Försäkring försäkringar som är enkla att teckna och förstå, till låga priser och på schyssta villkor. Därför behövde de också en sajt som är enkel att använda, och som presenterar försäkringarna på ett begripligt sätt så att det blir enklare att köpa försäkring och begära ersättning.

Under våren har vi på KAN utvecklat, designat och tagit fram innehåll till nya ikanoforsakring.se, allt i linje med Ikanos vision om att göra livet enklare. Resultatet är en responsiv lösning, byggd på EPiServer, där kunden snabbt hittar information, kan begära ersättning och köpa Ikano Försäkrings försäkringar. I botten använder vi samma flexibla sajtplattform, som vi utvecklat tillsammans med systeraffärsområdet Ikano Fastigheter.

“Vi har jobbat länge med KAN, vilket gör att många har bra kunskap om våra affärsmässiga och tekniska utmaningar och möjligheter. Att medarbetarna på KAN är proaktiva och lösningsorienterade gör att vi får till bra lösningar, samtidigt som det blir både givande och utvecklande att jobba tillsammans.” Det säger Johanna Hall, som är ansvarig för kommunikation och marknadsföring på Ikano Försäkring.

Att kunden nu kan köpa en försäkring eller begära ersättning online, gör det också enklare för Ikano Försäkring, eftersom lösningen delvis är kopplad till bakomliggande system. Under utvecklingen har vi löst intressanta utmaningar, som att hantera känsliga personuppgifter och skapa formulär med logik som anpassar sig efter vald försäkring och de uppgifter kunden uppger. Dessutom har vi definierat mätbara KPI:er, för att se hur lösningen presterar gentemot uppsatta affärsmål och för att kontinuerligt kunna optimera.

Nu hoppas vi att den nya sajten ska hjälpa fler att enkelt förstå vad försäkringarna innehåller, begära ersättning och köpa den försäkring de behöver.

YVES ROCHER VÄLJER KAN

2017-10-05 02:00

Hösten här på KAN drar igång på allra bästa sätt, med ett nytt och spännande partnerskap med Yves Rocher.

Yves Rocher är ett välkänt internationellt varumärke för skönhetsvård med ingredienser från växtriket och har omfattande expansionsplaner för de närmsta åren. I planen ligger en omnikanalsstrategi – en breddning från den traditionella postorderverksamheten till mer fokus på butik och på e-handel, bland annat planeras en hel rad nya butiker i Sverige. Denna satsning kräver ett annat sätt att arbeta med marknadsföring, och Yves Rocher omorganiserar nu för att stötta den nya strategin. Som ett led i detta har man valt att outsourca sin inhouse reklamavdelning till KAN och KAN kommer vara en strategisk partner i varumärkesresan.

Yves Rochers VD Martin Barden kommenterar:
“Vi valde KAN för att byrån har kapacitet att kunna ta Yves Rochers kommunikation till en ny nivå vilket kommer att krävas för att lyckas med strategin, samtidigt som de som full-servicebyrå har kapacitet för att kunna hålla uppe den omfattande dagliga produktionen.”

Satsningen på retail och e-commerce har varit lyckosam för Yves Rocher på andra marknader och vi på KAN är glada för att få förtroendet att ta oss an detta stora uppdrag åt en kund med så spännande planer för sin framtid. Uppdraget löper på flera år och kommer att innebära att vi har ett fast team som enbart arbetar med Yves Rocher, vilka också kommer att kunna förstärkas för särskilda projekt eller intensiva perioder.

Yves Rocher-uppdraget, tillsammans med en allmänt större efterfrågan från våra andra befintliga kunder, innebär också att vi kommer att behöva rekrytera två-tre nya kollegor, sannolikt inom design och inom produktionsledning (håll utkik på vår karriärsajt om du är intresserad).

Vi välkomnar Yves Rocher till KAN-familjen och ser fram emot samarbetet!

SYSTEM VERIFICATION I NY KOSTYM

2017-06-02 13:20

Vi presenterar stolt System Verifications nya kostym! Efter att vi gjort ett arbete med deras företagspresentation under våren tog vi oss an sajten www.systemverification.com. Fokus har legat på att få fram hjärtat i företaget och att göra det enkelt för dem som kommer till sajten att förstå System Verifications verksamhet. Ett viktigt nyckelområde var att tydliggöra och lyfta fram deras erbjudande inom Business Consulting. Och för att kunna leverera det System Verification erbjuder behövs förstås kompetenta medarbetare, så ett annat nyckelområde för sajten var att få väl fungerande karriärssidor. I sajten har vi byggt in mycket flexibilitet och möjligheter till utveckling, och över tid hoppas vi att sajten ska fylla en viktig roll i System Verifications marknadsföring och försäljning.

Kunden själva kommenterar arbetet så här:

”Det har varit ett fantastiskt teamarbete med tuffa tidsramar där KAN tydligt har visat varför man ska välja dem som leverantör. De är professionella i allt från kreativ höjd till projektstyrning. Jag är också imponerad över varje persons skärpa inom sitt kompetensområde. Vi är mycket stolta över resultatet,” säger Charlotte Stridh, marknadschef på System Verification.

System Verification ser till att kunderna lyckas med sin digitala strategi genom att införa ett strukturerat sätt att arbeta med kvalitet, vilket inkluderar såväl organisation som själva mjukvaran. Kunderna får hjälp att se nya möjligheter, men också att öka sin effektivitet och säkerhet. Affärsområdet Business Consulting ger ledningsgrupper och koncernledningar en strategisk plattform och stöttning i förändringsprocesser, vilket gör dem bättre rustade än konkurrenterna, både nu och framöver.

ISUZU ÄGER BEGREPPET PICKUP

2017-03-14 10:31

Isuzu fortsätter satsningen mot att fördubbla sin marknadsandel på den svenska marknaden. Med tio nya modeller i programmet, kraftfulla marknadssatsningar, ett brett tillbehörssortiment och 50-talet laddade återförsäljare, är man redo att revolutionera pickup-Sverige!

För att matcha och komplettera denna tydliga satsning initierades i mitten av 2016 ett samarbete mellan KAN och International Motors Nordic AB där vi tillsammans genomförde målgruppsundersökningar bestående av djupintervjuer med pickup ägare i Sverige. Detta följdes upp med en gemensam workshop för att fastställa vilka behov som måste tillgodoses av den nya sajten.

Efter det utvecklade vi en prototyp för att beskriva den nya sajtens olika sidtyper, funktionsmoduler och siddispositioner. Vi skapade också en funktionsbeskrivning som underlag för utvecklingen av den backend-funktionalitet som behövdes, samt tog fram specifikationer på de integrationer som den nya sajten behöver mot andra system. Parallellt med detta gjordes den grafiska formgivningen med avsikt att spegla det övergripande målet – att äga begreppet Pickup i Sverige. Resultatet av vårt och IM Nordics duktiga redaktörers arbete finns nu att beskåda på www.isuzusverige.se. Siten är byggt i Episerver.

Isuzu Sverige AB är ett helägt dotterbolag till International Motors Nordic AB. I fjol ökade man sin försäljning med drygt 30 procent i Sverige.

FRAMTIDENS ENERGILÖSNING ÄR HÄR

2017-12-07 23:08

Hälften av världens befolkning bor i städer. Alla dessa människor behöver väldigt mycket energi, vilket gör att städerna står för 70 procent av växthusgaserna som släpps ut i atmosfären. Men det finns en lösning. Den stavas ectogrid™. Om vi är stolta över att ha varit med och lanserat framtidens energisystem? Oh, ja.

Systemet kopplar ihop byggnader med olika energibehov, så att de kan använda varandras överskottsenergi. Genom att ta till vara den energi som redan finns, kommer vi att minska luftföroreningarna. Enligt E.ON själva är det början på en energirevolution, som kommer att förändra marknaden för uppvärmning och kyla i städerna.

”KAN har varit med på stora delar av resan och tagit fram bland annat en grafisk profil och ett sätt att presentera systemet. Att få bidra till skapandet av en sån här produkt, har varit väldigt spännande och givande. Att dessutom få jobba med något som gör skillnad på riktigt, gör att det känns ännu bättre. Vi ser fram emot fler givande samarbeten tillsammans”, säger Ann Gacek, account manager på KAN.

Vi har jobbat intensivt med lanseringen sedan i våras. Nu är ectogrid™ redo att möta marknaden. Att kunna kommunicera en så pass komplex produkt på ett begripligt och attraktivt sätt, har krävt ett nära samarbete med gänget bakom energisystemet.

”Med sitt stora engagemang, är KAN väldigt inspirerande att jobba med. Jag är imponerad över hur de lyssnar in oss och både utvecklar och visualiserar våra tankar”, säger Fredrik Rosenqvist, chef för affärsinnovation på E.ON.

Resultatet är den lättöverskådliga sajten ectogrid.com, där både den som är intresserad av att använda systemet och den som vill erbjuda det till sina kunder, snabbt förstår grejen. Tillsammans med produktionsbolaget King Edward, har vi dessutom gjort en film, för att enklare sprida kännedom och även tilltala en intresserad allmänhet. ectogrid™ provas nu på Medicon Village Science Park i Lund. Vi följer med spänning utvecklingen.

Vive la energirevolution!

DIGITALA TRENDER 2018

2018-02-07 01:00

KANs årliga trendspaning är nu klar och under januari och februari rullas den ut under ett flertal olika event. Våra trendspaningar syftar till att lyfta blicken och skapa en plattform för årets arbete. Det ger oss möjlighet att titta på övergripande megatrender för att sedan utveckla och fördjupa tankar och idéer som ligger i linje med det vi ser kring digitalisering, marknadsföring och kundbeteenden. Det är också ett sätt att reflektera över året som gått, att fundera över vad som ligger på horisonten och vad det kommer att innebära för våra kunder, för konsumenten och för oss som byrå.

Läs en sammanfattande kommentar från Hanna och Kristoffer, KAN's digitalstrateger och de som ansvarade för att sätta samman trendspaningen, på KAN-bloggen.

Trendspaningen är en avspark för årets trend- och inspirationsaktiviteter på KAN, där vi hoppas få möta många kunder och andra intressenter i spännande samtal kring digitalisering och marknadsföring i en digital värld. Ett och annat bredare event kommer att kombineras med nischade och kundspecifika möten där vi kan djupdyka i frågor som relaterar till trenderna eller till andra ämnen och utmaningar som man som kund ställs inför. Håll ögonen öppna efter mer information!

Är du och ditt företag intresserade av att vi kommer till dig för att prata om årets trender och vad de kan innebära för din verksamhet? Eller har du ett specifikt ämne inom det digitala som du vill veta mer om? Kontakta Hanna Elfvin, Kristoffer Åkesson eller vår Sales Manager Niclas Ek.

(Fototack till Jesper Berg/Media Evolution)

SOV GOTT! HÖSTKAMPANJ FÖR DUX

2017-12-05 12:33

Höstens kampanjer från DUX handlar om klassikern JETSON i tillfällig numrerad upplaga i mossgrönt läder, och om Silver Collection – en perfekt första introduktion till DUX legendariska komfort. Vårt uppdrag var att föra ut kampanjerna på Facebook och Instagram till två olika målgrupper, samt att öka varumärkeskännedomen generellt.

Fåtöljen JETSON har älskats sedan 1969, tack vare sin ergonomiska utformning som gör den superbekväm och tupplursvänlig. DUX sängar är kända för sin exceptionella komfort, som gör att du somnar snabbare och – sant – får fler djupsömnstimmar per natt. Att sängarna dessutom är byggda av snälla material gör ju inte saken sämre.

Så det här var ett uppdrag vi gillade. Mer komfort och sömn till folket, det behöver man i november. God natt. Och god morgon!

Erbjudande

2010-01-01 01:00
Våra erbjudanden

Brand & Communication
Vi har ett brett erbjudande med stabil bas i det digitala, men där vi även har stor kunskap i alla de kanaler som kan tänkas bli relevanta för er. Våra team arbetar tätt tillsammans för att skapa kreativa lösningar som kan leva i flera kanaler och driva kunderna i kundresan, från kanal till kanal, till konvertering. Och vårt mål är alltid att skapa användarupplevelser som står ut från mängden.

Exempel: Kommunikationskoncept, digitala lösningar, kreativt innehåll, rörlig media, community management, kampanjer, PR & influencer-strategier

Strategy & Innovation
Att skapa hållbara och handfasta strategier är grunden för att kunna accelerera affären. Vårt mål är alltid att vara så påtagliga och så affärsnära som det bara är möjligt för det digitala väntar inte på någon. Våra team arbetar tillsammans och tar hjälp av smarta modeller och insikter för att hitta rätt riktning för just ditt företag. Men ett ”kakrecept” som funkar för alla finns inte. Varje kund är unik, men med den samlade erfarenheten som vi har från alla de kunder vi jobbar kommer vi att kunna ge dig alla möjliga infallsvinklar på just din utmaning.

Exempel: Digitalstrategier, trendspaningar & insikter, customer experience mapping, service design, digital innovation, digital affärsutveckling

Conversion & Performance
Den nya tidens marknadsföring innebär mindre kreativ magkänsla och väldigt mycket mer faktiska insikter och väl utprövade och testade lösningar. Inom detta erbjudande arbetar vi med kundbeteenden, analyserar kundresor, arbetar med mediarekommendationer och optimering av köpt media, och mycket mera.

Exempel: Användartester, dataanalys, konverteringsstrategier, målgruppsanalys, SEO, SEM/display, mediaplanering, social mediaannonsering, innehållsaudits

Digital services & E-commerce
En grundpelare i KAN är vår breda tekniska kunskap och möjligheter att genomföra såväl enkla och snabba tekniska lösningar, som djup och komplex utveckling. Vårt utvecklarteam har stor kunskap kring möjligheter och lösningar, och kan agera kravställare och experter för en rad frågeställningar som man har som kund. Våra utvecklare är med och tar fram lösningsförslag och koncept i den kreativa fasen. De har möjlighet att påverka tekniker och arbetssätt redan från början och ligger alltid i framkant med verktyg och processer. Vi arbetar med såväl Microsoft som Open Source lösningar och är specialister på all typ av frontend-utveckling.

Vi erbjuder även våra kunder kompetensförstärkning med specialister inom bland annat frontend, backend och UX/UI.

Exempel: digitala plattformar, e-commerce, PIM, Marketing Automation, Service design, digital utveckling, Informationsarkitektur, UX-design

Intresserad av att veta mer? Kontakta Niclas Ek, Sales Manager +46 (0)704-95 82 00

RIVIERA STRAND REDO FÖR SÄSONGEN

2018-03-21 13:10

Vi är live! Tillsammans med Hotel Riviera Strand har KAN nu lanserat deras nya hotellsajt. Det viktigaste i uppdraget har varit att skapa en inspirerande digital upplevelse som speglar hotellets fantastiska miljö. Hotellets bekväma sviter, vällagade mat och spännande aktiviteter lockar främst barnfamiljer som vill njuta av en semester som både är kul och avslappnande.

”Det här är första gången som vi samarbetar med ett hotell. Att ge sig in och förstå nya branscher är väldigt kul, speciellt när utkomsten blir så bra”, säger Lars Gustafsson, Account Manager på KAN.

För att möta potentiella hotellgäster och deras behov har KAN arbetat med att förbättra UX och navigering på sajten. En inspirerande och välstrukturerad digital miljö skapar möjligheter för ett förbättrat bokningsflöde och en ökad konvertering. En annan viktig del i arbetet har varit att göra den nya sajten mobilanpassad och sökmotorvänlig.

”Vi har satsat på en bra struktur med en naturlig följd. Idag får man som besökare på sajten en bättre bild av hotellet och vad det erbjuder. Vägen till att boka rum är både enklare och snabbare”, säger John Scott Guggenheimer, UX designer på KAN.

Om KAN

2019-08-23 02:00

KAN är en av Sveriges största digitala kommunikationsbyråer med 90 specialister inom strategi, koncept, UX, design, copywriting, film, social media, utveckling och analys.

På kundlistan finns både globala och lokala kunder, som till exempel E.ON, Tetra Pak, Midroc, Malmö Stad, Sony, Nestlé, Yves Rocher, Region Skåne och många fler.

Vår mission är att hjälpa våra kunder till bättre lönsamhet genom att utveckla deras digitala närvaro med hjälp av effektiv kommunikation och smart tjänsteutveckling.

KAN grundades 2005 av tio personer, varav de flesta fortfarande arbetar på byrån. Idag omsätter KAN ca 86 miljoner (2018) och fortsätter stadigt att växa. Byrån ägs av grundarna samt av Egmont.

Nestlé Barnmat lanserar ny sajt för vårdpersonal

2013-10-10 02:00

En viktig målgrupp för Nestlé Barnmat är barnläkare, barnmorskor, BVC-personal och annan vårdpersonal som har daglig kontakt med nyblivna föräldrar. De behöver kunna svara på frågor och ge råd kring problem som de nya mammorna kommer med där modersmjölkersättning kan vara en lösning. Det kan också vara mer direkta frågor om användningen av modersmjölkersättning.

Svaret på detta behov har blivit en sajt riktad speciellt mot vårdpersonal som bidrar med Nestlés råd kring bästa tänkbara näring och stöd för barn som inte kan amma, och då inte bara med ren produktinformation utan även med tips och råd. KAN har tagit fram en sajt som har som syfte att fungera som ett dagligt verktyg där BVC-personal kan få hjälp när de ska rekommendera vilka produkter som ska väljas. Den ska även fungera som platsen dit de kan gå för att få råd och de senaste rönen inom sin bransch samt läsa artiklar, få svar på frågor, information om nutrition och mycket annat användbart.

Sajten har lanserats på fyra marknader; Sverige, Danmark, Norge och Finland. KAN har stått för koncept och produktion.

KAN står bakom HittaHem.se

2014-04-14 02:00

Vi på KAN gillar HittaHem.se, bostadssajten som med sina fiffiga tjänster främst riktar sig till säljare av bostäder. Var annars kan du välja mäklare baserat på hur aktiva de är, eller hitta köpare redan innan du hunnit städa? Tjänsten Snart till salu, samarbetet med många ledande mäklare runt om i Sverige och ett gäng sugna köpare som bevakar sina favoritområden möjliggör detta.

I dagarna gick HittaHem.se ut med en stor turkos kampanj i dagspress och på webben, samtidigt som det var go live för den nya hemsidan. KAN har varit rådgivande och producerande kommunikationsbyrå för det nya kommunikationskonceptet och kampanjen. I uppdraget har också ingått att ta fram användarflöden, logotyp, grafisk design och copy för själva bostadssajten och den widget som används av dagstidningar och mäklare.

Vi är stolta och glada, och hoppas på världens flyttkarusell i vår!

Välkommen Ferrero!

2013-12-23 01:00

Vi kan stolt presentera vår nya kund, konfektyrföretaget Ferrero. Under 2014 ska vi hjälpa dem med att driva sitt innehåll och sin närvaro på Facebook för två av sina kända varumärken, Kinder Bueno och Tic Tac. Det ser vi mycket fram emot!

Ferrero är ett italienskt konfektyrföretag med välkända globala varumärken som Kinder, Tic Tac, Nutella och Ferrero Rocher. Det nordiska huvudkontoret ligger i Malmö.

KAN och Hilding Anders i samarbete

2014-05-06 02:00

I början av 2012 förändrade Hilding Anders sin företagsstruktur då man gick från en bolagsbaserad till en landsbaserad organisation och genomförde samtidigt ett namnbyte. I samband med detta beslöt man att se över sin kommunikation och sin grafiska profil. Uppdraget att hjälpa Hilding Anders med detta arbete gick till oss på KAN. Vi hade då precis avslutat ett projekt för koncernens webbsajt och ett projekt för deras intranät och fick nu ett utökat kommunikationsuppdrag. Då Hilding Anders är ett företag med många starka konsumentvarumärken var utmaningen nu att stärka koncernvarumärket för att kunna ge en ny hemvist för medarbetarna och samtidigt en tydlig adressat för kunderna. Med verksamhet på 60 marknader behövde koncernvarumärket appliceras internationellt, vilket adderade ytterligare komplexitet.

Projektet har pågått sedan 2012 och KAN har under denna tid arbetat med att hitta en kommunikationsinriktning som stöttar den nya organisationen. Inledningsvis arbetade vi med att utforma företagets grafiska och språkliga identitet, revidera missions-, visions- och core values-formuleringar och sammanställa nya corporate identity guidelines. När dessa strategiska grundpelare satts vidtog arbetet med att ta fram design och innehåll för att utveckla såväl koncernsajt som intranät.

En viktig del av uppdraget var aktiveringen av Hilding Anders prioriterade kommunikationsmålgrupper. De lösningar som tagits fram har bland annat innefattat nyhetsbrev och strategi och uppstart av aktivering av sociala medier, främst Twitter- och LinkedIn. Uppföljningen har också systematiserats med en nyckeltals-dashboard och regelbunden analys.

I och med det ökade fokuset på engagemang och aktivering har Hilding Anders valt att satsa mycket på innehållsproduktion för att säkra ett relevant och vältajmat innehållsflöde. Kommunikations- och marknadsavdelningen har därför utökats med ett redaktionellt team från KAN som löpande planerar, producerar och publicerar innehåll för de olika kanalerna.

Vi har därefter arbetat vidare med nya och utökade sektioner för koncernwebbplatsen, och vi har också gjort innehållsmoduler som kan användas på koncernens produktvarumärkessajter. Vi har också utvärderat olika bildbankslösningar och under 2013 togs en koncerngemensam lösning i bruk som kommer att underlätta hanteringen av bildmaterialet för ett stort antal varumärken.

Hilding Anders är en världsledande producent av sängar och madrasser. I sin portfölj har man flera stora egna varumärken, som Carpe Diem, Jensen, Hilding, Bico, Askona och Slumberland, och man jobbar även med private labels. Hilding Anders har 7600 anställda på 40 marknader, huvudkontoret finns i Malmö.

Hej Findus!

2015-01-23 01:00

Får vi stolt presentera vårt senaste kundtillskott: Findus! Vi är väldigt glada över samarbetet med detta äktskånska varumärke. Att åka till Bjuv för att träffa våra kunder är ett sant nöje, inte minst som företagets enorma odlingar bokstavligen är en del av det böljande (och ärtgröna) landskapet. Det är helt enkelt en stor ära för oss att hjälpa till att bygga Findus digitala varumärke.

“Vi är mycket nöjda med valet av KAN som vår digitala varumärkespartner”, säger Annelie Selander som är Marketing and Innovation Director på Findus. “KAN har så här långt hjälpt oss med att ta fram en helt ny strategi för hela Findus digitala närvaro som vi just nu håller på att implementera. Deras kompetens och erfarenhet inom digital marknadsföring och varumärkesbyggande är väldigt värdefull för oss och vi ser fram emot att följa effekterna av vårt samarbete.”

Det första resultatet av vårt samarbete lanseras under februari, då Findus Lunchklubb ska relanseras med ny kostym och uppdaterade funktioner. Lunchklubben är en lojalitetssatsning för Findus engångsportioner “Dagens”, “SMAK” och “World selection”. Genom att skanna produktkoder kan man samla poäng och få fina premier.

Välkommen i KAN-klubben, Findus!

Tips och trix från BoKlok

2015-06-25 02:00

BoKlok har lagt ner mycket tankemöda på att utveckla bostäder som passar de många människorna och tar vara på varenda kvadratcentimeter. De är ljusa, luftiga och lättmöblerade – en perfekt grund att sätta sin egen prägel på.

Därför väljer nu BoKlok att lansera en inspirationsdel på sin sajt. Inred hemma heter den, och handlar om just precis det. Färger, stämningar, tips och tricks om hur man kan göra fint i sin bostad, och ett och annat tjuvkik in hos andra som köpt bostäder av BoKlok.

Alexandra Lundqvist på BoKloks marknadsavdelning säger så här:
“Med Inred Hemma har vi nu möjlighet att möta våra kunder kring ett ‘mood board’ med all möjlig sorts inspiration som rör hemmet. Allt från Hemma hos-reportage hos andra som bor klokt, säsongsbetonade artiklar, IKEA hacks som vi gillar till det senaste på inredningsfronten.”

Inred hemma är en del av ett större strategiskt grepp för att hitta fler intressenter för kommande bostadsprojekt, bland annat genom att driva trafik till sajten via sociala kanaler. KAN har stått för strategi, koncept, design och produktion.

Kockens kryddor firar #100årpåbordet!

2016-03-18 01:00

För att uppmärksamma sitt 100-årsjubileum, kommer Kockens under elva veckor att duka upp ett inspirerande långbord på Instagram, fyllt med historisk mat i modern tappning. Det fantastiska långbordet, som inte bara innehåller mat utan också dekorationer och husgeråd från hela seklet, utökas med sex eller nio bilder varje vecka. Klickar man på någon av bilderna får man se en film som visar hur enkelt man tillagar maträtten, eller så får man lite kuriosa om maten, porslinet, årtiondet… Från bilderna kan man dessutom klicka sig ännu längre ner i detaljrikedomen – till kockens.se där recepten är publicerade i sin helhet.

Bordet kommer till slut vara fullt av älsklingsrätter från hela seklet – moderniserade så de faller dagens konsumenter på läppen, och uppdukade på tidsenligt porslin. Vi publicerar en rätt i veckan, med början på 1910-talet då Kockens startade sin verksamhet, och slut på 2010-talet. Kampanjen drivs i såväl Instagram som Facebook och kan också ses på Kockens hemsida.

Så här säger Johan Tornakull, vice VD och operativ chef för Kockens AB:
”Vi är stolta över att jobba med ett varumärke som fyller hundra år. Sociala medier är en viktig del av vår marknadsmix och vi hoppas att den här kampanjen skall stärka varumärket, öka lojaliteten bland befintliga konsumenter samtidigt som den kan attrahera nya kunder att prova Kockens kryddor.”

Kampanjen är resultatet av ett samarbete mellan KANs kreativa och strategiska team, Kockens marknadsteam, matstylisten Fia Arosenius och fotografen Johan Persson.

Sony product reviews get smarter

2016-03-29 02:00

The Sony Mobile social team at KAN recently developed a new and improved Review App for Sony Mobile. The widget allows users to leave a written review, give a star rating and highlight favourite features of XperiaTM products.

What do you do when you’re thinking about upgrading your phone? Talk to a sales guy? Check product websites? Or look for experiences from someone who’s used the phone? According to a recent report, 88% of all consumers search for user reviews before making a purchase decision*. Genuine peer feedback is always more convincing than the guy who wants you to buy their product. That’s why Sony Mobile, with help from KAN, recently upgraded their reviews feature to make it more adaptable, social and market relevant.

The beauty of the new app is that it can be embedded on any Sony page. Local Sony markets can make their content richer by adding the review option to campaign sites, Facebook feeds and product pages on the main Sony site. The app includes an auto-translate function, which delivers all reviews in the 96 Sony market languages. So now every country has a huge bank of reviews from around the world to share with their customers. Other users can comment and feedback on the reviews and share them on social platforms, creating a next level of traction for Sony products.

Reviews not only act as a natural conduit to purchase, but they also illustrate business transparency and confidence in their offering, which ultimately creates a relationship of trust with the customer.

*Web Republic

Ny film för Studentlitteratur

2016-04-12 02:00

Studentlitteratur utvecklar ständigt sina digitala läromedel. I vår var det bland annat det digitala klassrummet där läraren får en tydlig översikt över elevernas arbete, och den förbättrade kommunikation lärare och elever emellan som skulle presenteras. På ett inspirerande sätt. Så att den väcker nyfikenhet på mässor. En presentationsslinga, kanske?

Vi räds inte utmaningar. Så även om funktionerna som är under utveckling inte fanns att visa än, och vi inte hade några rörliga bilder alls, tyckte vi ändå en film vore roligare än en presentation. Skam den som ger sig, liksom…

De senaste åren har vi gått allt mer mot att lyfta fram riktiga människor i Studentlitteraturs kommunikation – på katalogomslag, i foldrar, på webbsidan – så det fanns en rik bildskatt att gräva ur. Så ut kom en stop motion-film, som är både levande och inspirerande. Och en uppdaterad webbsida.


Så här säger Gabriella Larsson, marknadsansvarig på Studentlitteratur:
“Att göra en stop motion-film med hjälp av befintligt bildmaterial var en lysande idé. Även om detta är ett nytt grepp, knyter filmen an till vårt övergripande kommunikationsmanér och budskapet kommer fram på både ett lekfullt och innovativt sätt.”

Stort tack till vår hovfotograf Johan Persson, och våra fantastiska modeller!

KAN hjälper Malmö stad att fira 10 år som Fairtrade City

2016-05-02 02:00

För tio år sedan diplomerades Malmö som Sveriges första Faitrade City. Det ville man givetvis fira, och kom till oss för att skapa en kampanj för att hylla alla Malmöbor, organisationer och företag som väljer att handla #schysstimalmö.

“Vi hade en stark idé redan från början och fick en stor kreativ frihet med ett tydligt mål i sikte – att locka uppmärksamhet och tacka engagerade köpare av Fairtrade-certifierade varor och tjänster i Malmö”, säger Lia Eriksson, KAN's Art director för projektet.

Den färdiga kampanjen består av en interaktiv utställningsvagn som ska användas när Malmö Fairtrade City besöker utställningar och mässor under året, en tävling i sociala medier och affischer på stan.

“Slutresultatet ska, inom ramen för Malmö Stads uttryck och i balans med Fairtrade Sverige, locka till nyfikenhet och engagemang både fysiskt, här och nu samt i sociala medier”, säger Lia Eriksson.

Kampanjen kan ses på olika håll på Malmö stads gator och på Malmö Fairtrade Citys Facebooksida.

Ett år med E.ON

2017-01-30 01:00

KAN utsågs i början av 2016 till E.ONs nya digitalbyrå. Så här snart ett år senare, vad har hänt egentligen? Vi kollade läget med Jonas Ekelius Persson, som är KANs kundansvarige för E.ON:

”En hel del! Omedelbart när avtalet var på plats körde vi igång med ett flertal konkreta uppdrag från en backlog som var i starkt behov av omedelbar action, och mot en ambitiös plan för året. Uppstarten blev väldigt bra, med en mängd olika roller och projekt uppe i hög marschtakt på endast någon vecka. Under året har vi lagt i ytterligare ett par växlar och sammantaget har det varit kul och händelserikt, och vi har haft flera väldigt fina samarbeten med ett antal olika E.ON-team.”

Här följer ett litet axplock ur årets projekt.

Temat för den stora vårkampanjen var solenergi och E.ON introducerade då begreppet solfarmare. Det handlade om att hitta personer med rätt förutsättningar att få solpaneler installerade på sina tak, vilket även i ett land som Sverige mycket väl kan vara en möjlighet. Vi blev introducerade till paret Lars och Ingegärd som varit solfarmare – och alltså producerat sin egen el – i många år redan. KAN hjälpte E.ON att ta fram alla digitala enheter för denna kampanj. Vi skapade även nya sidor på e.on.se. Under vintern har kampanjen om solfarmare fortsatt, och vi har kunnat se hur Lars och Ingegärd använt sin egenproducerade solenergi till att tända tusen juleljus ackompanjerat av blinkande laser och Avicii.

E.ON :agile var också ett av vårens projekt. :agile är en accelerator som dels ska hjälpa startups med tydlig energikoppling att växa, och dels stärka E.ONs innovationskultur. KAN tog fram en webbplats för satsningen och hjälpte även till med tankar kring lanseringkampanjen.

Energirådgivning är en tjänst som öppnade på eon.se i höstas. KAN tog fram webbsidorna som informerar om tjänsten och ger möjlighet att boka att boka ett personligt samtal med en energirådgivare.

I december lanserades E.ON-appen, vilken ska ersätta den gamla 100Koll-appen och på sikt samla en rad andra appars funktioner under samma paraply. Appen finns för både iOS och Android, och ger E.ONs kunder koll på sin förbrukning och sina fakturor. App-användarna kan också se när det är planerade strömavbrott. KAN hjälpte E.ON att ta fram både ett internt samt externt lanseringskoncept och det innebar bland annat information på eon.se, roll-ups, events på plats hos E.ON, filmer och printat material.

En första version av Avbrottsinformation via position är också lanserad. Här gäller uppdraget UX, design, copy och frontend-utveckling. Den kompletta versionen kommer att användartestas i början av 2017, vilket vi också hjälper E.ON med genom vår egen testpilottjänst.

Och, som en röd tråd har vi under hela året arbetat kontinuerligt med gränssnittsutveckling på plats hos E.ON i Malmö. KANs utvecklare har bland annat ingått i utvecklarteamen som jobbat med tjänster för eon.se och eon.dk, samt Mina Sidor.

Kjetil Vetlejord, Head of Digital Market Solutions hos E.ON, sammanfattar året så här:

”Vi är jättenöjda med KAN och det arbete de gjort. De håller hög strategisk höjd, samtidigt som de är skönt pragmatiska i sin inställning. De är lätta att jobba med och krånglar inte till saker och det gör det enkelt för oss att komma framåt med den ambitiösa plan vi har för E.ONs digitala närvaro.”

Mycket mer är på gång under 2017. Vi kan inte avslöja alltför många detaljer, men service design och kundupplevelse är centralt för det arbete vi gör tillsammans med E.ON. Under året kommer det att märkas i nya gränssnitt och nya tjänster inom ramen för både eon.se och Mina Sidor.

Plus en del annat kan vi lova, så håll utkik på eon.se!

Vilken fin sajt, IKEA Centres Nordic!

2015-06-05 02:00

En lättskött sajt som exponerar befintliga och kommande shoppingcenter på ett trevligt sätt, var vad IKEA Centres Nordic, vid den tidpunkten Ikano Retail Centres, önskade sig när de kom till oss. Målet var att locka butiker och restauranger att etablera sig på nya orter, eftersom IKEA Centres Nordic satsar på ytterligare shoppingcenter i anslutning till IKEA varuhus. Förutom i Norden finns man även i Ryssland, övriga Europa och Kina.

Ska bli, sa vi, och arbetade fram en modulär lösning som designmässigt baseras på den nyligen framtagna digitala toolboxen. Lösningen bygger på EPiServer och med hjälp av s.k. blocks kan IKEA Centres Nordic själva bygga upp sidornas layout och innehåll precis som de vill. Med särskilt utvecklad teknik för enheter med extra hög upplösning (retina) tillsammans med responsiva mallar garanteras en knivskarp upplevelse oavsett om du använder mobiltelefon, tablet eller desktop.

KAN har stått för koncept, design, copy och utveckling av sajten, som lanserades i samband med att IKEA Group köpte Ikano Retail Centres i april.

Ny webbsajt för Ikano Försäkring

2012-05-04 02:00

KAN har under många år jobbat med Ikano Fastigheter. Nu har vi även fått förmånen att arbeta med stockholmsbaserade Ikano Försäkring.

Ikano Försäkring erbjuder personförsäkringar, som är prisvärda, enkla att teckna och lätta att förstå och som säljs via försäkringsförmedlare och affinitypartners. Ikano Försäkring, som började sin försäljning av livförsäkringar och andra personförsäkringar 2009, var i behov av att förbättra sin webbkommunikation.

En analys av företaget, produkterna, målgrupperna och försäkringsmarknaden visade på vikten av att skräddarsy informationen för de olika målgrupperna — arbetsgivare, arbetstagare, privatpersoner, försäkringsförmedlare och samarbetspartners.

Vinning i återvinning

För att enhetligt kommunicera varumärket och dra nytta av tidigare lärdomar valde Ikano Försäkring att basera sin nya webbplats på en plattform som vi tidigare tagit fram för Ikano Fastigheter. Ikano-gruppens grafiska toolbox fanns redan implementerad där, samtidigt som mycket av funktionerna kunde återanvändas.

Vår uppdragsgivare, Lina Johansson, betygsatte våra insatser på följande smickrande sätt: »Vårt samarbete med KAN har varit otroligt givande och präglats av stort engagemang och kreativitet. Vi är mycket nöjda med hur KAN tog sig an uppgiften och lösningen känns både enkel och lätt att förstå, vilket är precis i linje med hur vi vill uppfattas.«

KAN har stått för kommunikationsanalys, informationsarkitektur, grafisk design, textframtagning, sökmotoroptimering samt byggt den tekniska lösningen, baserad på EPiServer och ImageVault.

ZEISS SÄTTER GLASÖGONEN I FOKUS

2017-09-28 12:15

Just nu rullar vår kampanj för den nya kunden Zeiss Vision i Facebook och Instagram. Uppgiften är spännande. Att göra B2B-produkten glasögonglas till ett konsumentval.

Förut har optikerna styrt köpet. Vi konsumenter har varit helt fokuserade (!) på vilka bågar vi ska välja. Valet av glas har kommit lite på slutet utan att vi funderat så mycket över just det.

Vår kampanj vill få konsumenterna att tänka glasögonglas. Att det faktiskt är väldigt viktigt att välja rätt glas.

Konceptet är: “Det heter ju glasögon, inte bågögon”.

Karriär

2010-01-01 01:00

Vad kul att du hittat till oss! Besök vår karriärsida för att connecta med oss och se vilka tjänster vi har lediga just nu! Vi finns förstås också på Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter.


VÅRT PEOPLE & CULTURE-TEAM:

Anna Lindén
Anna Lindén

[email protected]

Helen Berg
Helen Berg

[email protected]

About us

2010-10-10 02:00

KAN is the leading digital agency in the south of Sweden

Founded in 2005, today we’re 90 specialists within strategy, concept, UX, design, copywriting, social media, tech/development and analysis. Most of us are located at our office at Stortorget 31 in Malmö, while some work on location with clients.

The client list shows a wide range of global and local clients, such as E.ON, Tetra Pak, Midroc, Malmö Stad, Sony, Nestlé, Kährs, Yves Rocher, Region Skåne and many more.

In 2015 we bought the agency Good Old (plus won Agency of the Year in the category of Digital Agencies, by the way) and in 2016 we got a new partner in Egmont. For 2018, our revenue was 86 MSEK.

App för EM i fälttävlan

2013-08-13 02:00

Sista helgen i augusti är det dags för HSBC FEI European Eventing Championships, alltså EM i fälttävlan, här i Malmö. Sedan tidigare är sajten malmoeventing.com live och den kompletteras nu med en app. Appens syfte är att guida besökarna under tävlingsdagarna. I appen finns en detaljerad karta över tävlingsområdet på Ribersborg, liksom tävlingsprogram och andra detaljer kring evenemanget. Appen är på engelska och fungerar offline, en förutsättning för att den ska vara användbar för de internationella besökare som väntas komma. Appen finns både för iPhone och Android och finns att ladda ner på App Store och Google Play.

KAN är stolt samarbetspartner till Malmö Eventing 2013 och vi har arbetat med såväl grafisk profil och sajten malmoeventing.com, som lösningarna för Facebook, YouTube och Twitter.

KAN hjärta HittaHem.se

2013-11-22 01:00

Nu är vi så där stolta igen över vår kund HittaHem.se. De Bonnierägda tidningarna Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Dagens Industri har köpt 49 procent av bolaget, vilket bäddar för en precis så framgångsrik start som vi alla hoppades på.

HittaHem.se är en ny, innovativ bosajt, som skiljer sig från andra bosajter genom att kunna erbjuda mer, snabbare. Förutom att visa alla privatbostäder som är till salu i landet, kan köpare också få förhandstitta på objekt som ännu inte hunnit komma ut på marknaden, och mäklare kan få kontakt med presumtiva säljare tidigare.

I KANs uppdrag ingår bland annat att ta fram ett kommunikationskoncept och användarflöden, grafisk design och copy för själva bosajten och den widget som används av dagstidningar och mäklare.

Tills vi kan visa mer av detta säger vi stort grattis till vännerna!

BoKlok i Almedalen

2014-06-27 02:00

För första gången kommer BoKlok att ha egna aktiviteter i Visby under Almedalsveckan. Syftet med närvaron är att driva frågan kring bostadsbristen och att förmå kommuner och andra stora markägare att tillhandahålla mark att bygga på. Finns det bara mark att bygga på kan BoKlok bygga prisvärda hem för alla.

KAN har hjälpt BoKlok med koncept, eventidéer och produktion av kommunikationen kring Almedalsveckan. Vi har skapat sektionen boklok.se/almedalen på BoKloks sajt, den informerar om BoKloks program och om bostadsfrågan i stort. Under Almedalsdagarna kommer sajten att uppdateras löpande med artiklar, filmer och bilder från dagens aktiviteter. Man kan också följa BoKlok på Twitter @BoKloksverige där de twittrar under hashtag #bopol.

I Visby kommer BoKlok ha en riktig lägenhetsmodul som samlingspunkt, här finns BoKloks representanter, information och här hålls även seminarier. En live-illustratör kommer att sammanfatta de dagliga seminarierna utanför huset i form av en illustration. För att väcka intresse för bostadsfrågan kommer dessutom gatukonstnären Karolina Wojcik att varje dag göra en väggmålning som representerar utsatta målgrupper som är i behov av bostäder. Meningen är att man ska komma närmare deras vardag och känna engagemang i frågan.

”Bostadsbristen är stor i Sverige speciellt bland unga. Vi tror att det finns förutsättningar att bygga många fler bostäder. På våra seminarier diskuterar vi med olika experter hur vi kan bygga fler prisvärda och hållbara bostäder” säger Ewa Magnusson, varumärkeschef på BoKlok.

BoKlok bygger kloka och prisvärda bostäder för alla. Kolla gärna in ett aktuellt bygge på just Gotland: Lärlingen i Visby.

I huvudet på Studentlitteratur

2015-06-10 02:00

“Vi vill att vår nya företagspresentation ska fungera som en varumärkesbärare och föra fram såväl vision, position som de löften som präglar vårt arbete”, sa Studentlitteratur när de kom till oss.

Eftersom Studentlitteratur redan har en rätt tung kvalitetsstämpel, var det inte det vi valde att bevisa. Vi ville i stället förmedla den känsla av stolthet och ödmjukhet som medarbetarna faktiskt känner inför sina arbetsuppgifter – att underlätta lärandet för barn, ungdomar och vuxna genom att jobba fram böcker, kurser och läromedel som både inspirerar och fungerar. Var och en av medarbetarna med sin specifika uppgift i det stora hela.

Den webbaserade presentationen bygger på storytelling. Ett antal korta berättelser bildar – som en mosaik – en helhetsbild av Studentlitteratur som förhoppningsvis väcker intresse och stärker relationen till författare, samarbetspartners och andra intresserade. Vi gjorde också en kort film som sammanfattar det hela.

Annie Nyblom, projektledare Information och webb säger så här:
“KAN har hjälpt oss att berätta historien om vad vi står för. På ett nytänkande sätt förmedlas kärnan i Studentlitteraturs verksamhet och företagspresentationen blir ett verktyg för att stärka relationen med våra målgrupper ytterligare.”

Siffrorna då? De är också imponerande, så de fick sina egen infografer här.

How would a SmartWatch 3 from Sony look on you?

2015-04-30 02:00

Wearables may be on everyone's mind, but how would one look on your wrist? To give potential Sony SmartWear owners a chance to try before buying, we created a virtual dressing room right inside their phones. To try it out, take a picture of your arm, then use Sony's Sketch app to place a virtual SmartWatch 3 on your wrist. Pick your favourite colour and twist, turn and adjust until you've nailed the look you want.

The dressing room was developed by KAN together with Sony Mobile, in connection with the launch of the new SmartWatch 3. In addition to seeing a SmartWatch 3 on their wrist, participants also get the chance to win one. If you share your picture to Instagram with the tag #MySmartWatch3, you're entered to win both a SmartWatch 3 and an Xperia Z3 smartphone. All pictures entered in the competition are automatically fed into Sony Mobile's “On Display” section on Facebook, which was also built by us at KAN.

Have a go in the dressing room and show us your SmartWatch 3 style!

Kockens.se – vad vill du laga idag?

2015-06-12 02:00

Vi är stolta över att få presentera nya kockens.se och kockensfoodservice.se, två sajter som förmedlar matglädje och smakglädje till både hemmakockar och proffslagare.

Matglädjen står de många recepten för. Smakglädje förmedlar vi bland annat med den nya Kryddskolan som ska sprida kunskap om hur viktig kryddningen är för matlagningen. Där får man också lära sig intressanta fakta och bakgrund om olika örter, chilisorter och pepparsorter.

En av anledningarna till förnyelsen var att nå ut till den allt större skaran mobila användare. Sajterna är byggda i en Wordpress-lösning som underlättar kommunikationen mellan olika kanaler. Vi har sedan tidigare rådgivit Kockens kring sociala medier och dessa kan nu samspela på ett ännu bättre sätt.

Emma Åkesson, marknadskoordinator på Kockens AB säger så här:
“Vi är väldigt nöjda med våra nya hemsidor som känns både inspirerande och moderna. Vi har nu även en tydlig koppling mellan hemsida och våra sociala kanaler, vilket ger ett bättre och naturligare flöde däremellan.”

E.ON:s acceleratorprogram Agile är live

2016-05-27 02:00

Har du ett företag? Och lösningen på världens energiproblem? Då ska du söka till E.ON:s acceleratorprogram Agile. Programmet, som startar till hösten på Minc i Malmö, hjälper start-ups med en innovativ energilösning att utveckla sin affärsidé under sex månader. Agile erbjuder både finansiering, mentorstöd och expertkunskap om marknaden. Det är redan igång i Tyskland, med över 40 start-ups.

Sajten, som vi har tagit fram, är ett av de första projekten tillsammans med vår nya kund E.ON. Att det handlar om en sådan här satsning på start-ups och framtidens energilösningar, gör oss extra glada. Way to go E.ON!

Intresserad? Gå in på eon.se/agile och skicka din ansökan innan den 16 juni.

Our offer

2010-10-10 02:00

We have southern Sweden's broadest digital offering – a large in-house team of digital specialists available for you. There are few tasks that are too big for us – or too small for that matter.

We pride ourselves with being just-in-time-and-just-right. Our track record proves that we have been successful in this approach and we have a very well-oiled machinery ready to take you on.

We not only make creative, striking and engaging communication using a clear methodology, we do it with state-of-the-art tech and always with our eyes on the ball: the goals, the result, the conversion and the effect. And we help you gather knowledge to be able to reach your customers in new ways, sell to them…

And win their hearts through a great experience.

We have two main offerings:

Integrated marketing & communication

We create communication that builds brands, creates relationships, drives sales and builds loyalty. We do it by focusing on the entire customer journey: from awareness through to purchase and loyalty, always ‘digital first’ and also always with a cross-channel mindset. We work with both large projects and long-term customer relations as well as with campaigns. Our projects involve a variety of roles and competences, from strategy and concept, through UX, design and copy, to digital development. Activation and ‘always-on’ is then taken over by our content marketing team and paid media and analysis are handled by our media & analysis team. We also run your own test pilot service, Pulse. With this we are able to work with various user tests – from simple surveys to focus groups.

Digital business development

The digitalization has opened up new opportunities for companies to meet their customers with relevant services. And customers in turn have new needs and expectations, driven by macroeconomic trends, new channels and disruptive services. We help our customers navigate this new reality, to build and develop their digital business. Our specialists work with innovation, UX/CX, digital strategies, brand positioning, business development and target group analysis. We look at how companies can meet the target groups' demands, what future services and solutions might look like and how to challenge today’s business models. We support our clients with strategies and advice relating to for example e-com, service design, user experience and more.

Our capabilities Business strategy
Branding
Communication
Data analysis
Creative technology
Digital development
Creative direction
Concept
User experience
Design

Moving media
Copywriting
Prototyping
Social media
Content marketing
Community management
Search
Media planing
SEM

One site fits all – nytt för Ikano Retail Centres köpcentrumsajter

2014-06-16 02:00
Ny lösning för Ikano Retail Centres köpcentrumsajter

Hur gör man när man har en organisation som består av olika köpcentrum runt om i Sverige, med helt olika varumärken och profil; men som har det gemensamt att de har stort behov av modern och kostnadseffektiv digital kommunikation med såväl konsumenter som hyresgäster? Det var denna utmaning Ikano Retail Centres kom till KAN med i vintras.

Lösningen blev ett helt nytt sajtupplägg enligt ”white label princip”. Vi skapade en gemensam, neutral grundplattform med alla funktioner som behövs för det enskilda centrumet, och där varje köpcentrumsajt kan få ett varumärkesspecifikt ”skin”. För att kunna skapa den neutrala plattformen gjordes ett grundligt förarbete tillsammans med representanter från flera olika köpcentrum. Utöver användarbehoven fanns dessutom en rad tekniska förutsättningar att ta hänsyn till, som t ex att lösningen skulle utvecklas på senaste versionen av EPiServer och självklart vara responsiv. En viktig del i arbetet var att redaktörerna skulle kunna skapa varierade och trevliga sidor utifrån deras köpcentrums förutsättningar och behov. Vi använde därför EPiServers flexibla Blocks-funktionalitet för att kunna skapa varierade och flexibla ”mallar”.

Varför är detta upplägg så smart då? Jo centrumledningarna runt om på de olika köpcentrumen är ganska små organisationer och de behöver sajter som dels är smidiga att arbeta med, dels kostnadseffektiva att sätta upp. Genom en gemensam plattform med likadana KPI:er finns det dessutom stor möjlighet att jämföra och utbyta erfarenheter mellan de olika köpcentrumen och därmed gemensamt förbättra sin kommunikation.

Projektet med den nya gemensamma lösningen initierades i samband med att Ikano Retail Centres nya köpcentrum i Kungens Kurva i Stockholm behövde verktyg för den digitala kommunikationen. De blev därför först ut att använda det nya upplägget och sajten lanserades i samband med invigningen av köpcentrumet i april. Stockholmsbaserade byrån Søder ligger bakom varumärket och kommunikationen för Kungens Kurva Shoppingcenter och vi utformade därför sajtens skin i nära samarbete med dem. Implementationsfasen hade en tajt tidplan, totalt endast sex veckor, och förutom grundplattform och anpassning av skin hjälpte vi även till med framtagning och publicering av innehåll.

Ikano Retail Centres är en del av Ikanos affärsområde Fastigheter och Ikano Retail Centres skapar tillsammans med IKEA attraktiva köpcentrum och volymhandelsplatser i Norden.

#mlmop + KAN = sant!

2017-01-01 01:00

För första året arrangeras nu under sommaren Malmö Open – #mlmOp – ett initiativ där 20 gymnasieelever får praktikplats på företag och organisationer som verkar inom kommunikationsbranschen. Syftet med #malmOp är att arbeta för större mångfald i den relativt homogena kommunikationsbranschen och samtidigt öppna dörren för ett framtida yrkesliv för några av stadens ungdomar. Vi på KAN är stolta värdar för fem av dessa ungdomar som man kan se på bilden ovan: Vera, Christofer, Linnea, handledaren Henrik, Jennifer och Mathieu.

#mlmOp bygger på mångfaldsprojektet Stockholm Open – numera #sthlmOp – som startade för tre år sedan. Konceptet har varit mycket omskrivet och flera städer runtom i världen har hakat på och utvecklat sina egna initiativ. Turen har nu kommit till Malmö. Initiativet drivs av Malmö Stad och de 20 ungdomarna har av Kulturförvaltningen fått riktiga uppdrag att arbeta med.

“Det är vårt ansvar att locka alla typer av Malmöbor till våra verksamheter och arrangemang. Vi har gett gymnasieeleverna uppdrag som bygger på riktiga utmaningar vi står inför t.ex. hur ska nya målgrupper upptäcka våra bibliotek och hur kan vi locka fler evenemang till Malmö”, säger Dick Fredholm, kommunikationschef på Malmö Stads Kulturförvaltning.

Våra ungdomar här på KAN har som uppdrag att arbeta med marknadsföringen av Sommar på Ribban. Till sin hjälp i arbetet har de en studenthandledare och förstås hela KAN som stöttar och hjälper. Två personer som varit lite extra engagerade som mentorer är två av våra strateger, Klas Tjebbes och Kristoffer Åkesson.

“Det känns kul och inspirerande att ha fått förstärkning av några smarta och nyfikna ungdomar under ett par veckor. Redan under de första dagarna har vi haft flera intressanta diskussioner kring hur man kan ta sig an ett uppdrag som detta och lärt oss saker av varandra. Vi ser redan nu fram emot presentationerna”, säger Klas och Kristoffer.

Under tre veckor kommer praktikantteamen att arbeta strukturerat med sitt uppdrag för att sedan presentera sitt koncept för Malmö stad och de andra deltagarna. Förutom KAN deltar Media Evolution samt byråerna FEW och ID Kommunikation i initiativet.

Läs mer:
Pressrelease: http://www.mynewsdesk.com/se/malmo/pressreleases/3000-unga-malmoebor-goer-avtryck-i-arbetslivet-2025566

Artikel i Resumé: https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/06/12/arets-stockholm-open-ar-igang/

Malmö Turism har kört igång sin sommarkampanj

2013-06-05 02:00

Årets sommarkampanj, med koncept och produktion av KAN, har dragit igång och i år vill Malmö Turism se hur just DU upplever sommaren i Malmö. Varje vecka under perioden 3 juni -14 juli körs en tävling där du kan visa din bild av Malmö.

Varje vecka har olika teman och kampanjen inleds 3-9 juni med temat ”Sommaraktiviteter i Malmö”. Hur aktiverar du dig? Ta en bild på temat och dela på Instagram med #malmoactivity så är du med och tävlar. Vinsterna är självklart finfina: Du vinner en hotellövernattning i dubbelrum, ett citykort, två biljetter till Rundan och EM i Fälttävlan, samt inträde för två till Moderna Muséet.

Nästa vecka bjuds på ett nytt tema, håll koll på malmotown.com för att följa med i vilket tema som gäller.

Shoot pics like a pro with Sony

2014-11-20 01:00

It’s time to get back to school. Sony Mobile and KAN have just released Xperia™ Photo Academy, where photographers teach you how to take greater pictures with your smartphone camera. Besides becoming a better photographer, you might also win an Xperia Z3. KAN is behind the idea and concept, and has developed the Facebook application.

“Xperia has one of the best smartphone cameras on the market. A photo academy is a nice way of telling that story and engaging the users, providing them with tutorials to shoot better pictures and making it possible to share them with the brand” says Lars Gustafsson, project manager at KAN.

Xperia™ Photo Academy is now in session on Facebook and the first class – in mastering the art of contrast with top photographer J.N. Silva – has already started. Grab your smartphone and get to it!

Bli ett fotoproffs med Sony

Nu vill Sony Mobile sätta dig i skolbänken. Tillsammans med KAN har de skapat Xperia™ Photo Academy, där fotografer lär dig att ta ännu bättre bilder med din smartphone. Förutom att bli en vassare fotograf, kan du vinna en Xperia Z3. KAN står bakom idé, koncept och produktion av Facebook-applikationen.

”Xperia har en av marknadens bästa smartphone-kameror och det ville vi lyfta. Då föddes idén om att skapa en fotoskola, där användarna både lär sig att bli bättre fotografer och kan dela sina bilder med Sony”, berättar Lars Gustafsson, projektledare på KAN.

Klasserna i Xperia™ Photo Academy ges på Facebook. Den första lektionen med fotografen J.N. Silva är redan igång och lär dig hur du tar bättre bilder med kontrast. Tillbaka till plugget alltså!

Nytt samarbete med Kockens

2014-12-04 01:00

Sedan ett tag tillbaka arbetar vi med det välkända skånska kryddföretaget Kockens. Vi hjälper Kockens med att utveckla sin Facebooknärvaro, och arbetar såväl med innehåll som med mediaplanering och annonsering.

Vi kan nu stolt meddela att vi har fått utökat förtroende från Kockens! Inom kort inleder vi arbetet med att göra en helt ny webbsajt åt dem. Sajten blir det naturliga nästa steget i den fokuserade satsning på att stärka Kockens varumärke digitalt som inletts i samband med Facebookarbetet. En viktig del blir därför att säkerställa att sajten blir ett väl fungerande nav i den digitala närvaron och kopplas ihop med de aktiviteter som Kockens gör socialt.

Studentlitteratur satsar på lågstadielärare

2015-03-26 01:00

Årets kataloger har blivit mycket uppskattade, förmodligen tack vare att vi valde att lyfta fram riktiga människor som använder produkterna, och återigen använda autentiska lärare som modeller. Därför kändes det solklart att flytta över konceptet till webben, i samband med att vi uppdaterade sajten för de digitala läromedlen.

Studentlitteratur utvecklar ständigt sina digitala läromedel. Till höstterminen är det lågstadielärarna som får nya funktioner i lärarhandledningarna – funktioner som sparar tid för lärarna och gör upplevelsen bättre för eleverna. Vad sägs om färdiga genomgångar att använda framför klassen? Eller digitala tavlor där läraren kan skriva, rita och använda bildobjekt ur läromedlet, för att förklara på sitt eget sätt?

Vi tycker det låter bra, i alla fall.

E.ON väljer KAN

2016-03-02 01:00

Efter en pitch står det nu klart att E.ON har valt KAN som sin nya digitalbyrå. Energibolaget gick i höstas ut i en större upphandling i syfte att hitta en digital byrå med bred kommunikationskompetens och taktiska möjligheter att genomföra och driva både försäljning och varumärkesbyggande.

Per Harrysson, VD på KAN, kommenterar nyheten:
“Vi är väldigt glada och nöjda med att ha tagit hem E.ON till oss i Malmö, det här har vårt team kämpat hårt med. Vi har arbetat med olika uppdragsgivare inom E.ON under många år, men det är först med denna upphandling som vi får helhetsuppdraget för den taktiska digitala kommunikationen. Vi ser fram emot den utmaningen och ställer nu ett stort team på fötter för att möta E.ONs behov – från budskap och smarta digitala lösningar till analys och uppföljning. Det ska bli oerhört spännande!”

Kjetil Vetlejord, Head of Digital Market Solutions på E.ON, kommenterar valet av KAN:
“E.ON står inför en viktig förflyttning under de närmsta åren, både som varumärke och som företag. En del i denna förflyttning är att vara i framkant med våra digitala lösningar och möta kunderna med den service de vill ha och förväntar sig – och helst ska vi också överträffa deras förväntningar. För detta arbete behöver vi en stark digital partner med ett komplett erbjudande, som har hela bredden från kommunikation till produktion, och som håller en rakt genom hög kvalitet. En partner som kan ta fram koncept och realisera dem, och inte minst utvärdera, optimera och växla upp lösningarna. KAN levererar på allt detta och blev det självklara valet för E.ON.”

Det omfattande uppdraget från E.ON i kombination med att KAN så sent som för ett par veckor sedan utsågs till Årets Byrå 2015 inom kategorin Digitalbyrå 25+MSEK, kan innebära att ytterligare rekryteringar behöver göras. Byrån har idag närmare 60 anställda på kontoret i Malmö och arbetar med kunder som Sony Mobile, Tetra Pak, Ikano, Hilding Anders och Studentlitteratur. Byrån köpte konkurrenten Good Old i december 2015.

Per Harrysson igen:
“Vi har haft några extremt framgångsrika veckor nu, med både den vunna E.ON-pitchen och vinsten i Årets Byrå. Nu ska vi förvalta detta på bästa sätt och fortsätta att förbättra byrån, och inte minst få igång ett lyckosamt samarbete med E.ON.”

Jobs

2010-01-01 01:00

Interested in joining the digital vanguard? Visit our career site to connect with us and see which positions that are currently open! You can also spy on us on Facebook, Instagram, LinkedIn and Twitter.


OUR PEOPLE & CULTURE-TEAM:

Anna Lindén
Anna Lindén

[email protected]

Helen Berg
Helen Berg

[email protected]

BoKlok - Sveriges klokaste bostadssajt i nya kläder

2013-12-12 01:00

Äntligen ligger BoKloks nya sajt uppe och man är nu återigen redo för att ge familjer runt om i Sverige ett bättre boende för ett bättre pris.

KAN har under många år haft ett nära samarbete med BoKlok och arbetat med såväl sajt som intranät och applösningar. I takt med att bostadsmarknaden och kommunikationsbehoven förändrats blev det också dags för förändringar av BoKloks hemsida. Nya tankar och idéer skulle in! Tillsammans med BoKlok grävde vi oss ner i deras och deras kunders behov. Vad är det köparna vill ha? Vad letar de efter? Hur tänker de? Behoven ställde vi mot BoKloks sälj- och kommunikationsprocess och resultatet blev en strategi för BoKloks digitala närvaro. Utifrån detta utvecklade vi sedan konceptet för den nya sajten, det vill säga tonalitet, grafiskt manéer och innehåll. Arbetet spillde också över i andra kompletterande kanaler, som exempelvis nyhetsbrev och annan kundkommunikation.

Resultatet blev slående! Den nya sajtens fokus ligger på att snabbt leda kunden till de intressanta byggprojekten och se till att deras frågor och funderingar blir besvarade så att fler kan och vill gå vidare med att faktiskt köpa en BoKlok-bostad. Sajten, som är byggd på EPiServer 7, är självklart responsiv och funkar i alla mobila plattformar.

Ewa Magnusson, marknadschef på BoKlok, säger så här:
“KAN har på ett effektivt och trevligt sätt utvecklat en ny hemsida till BoKlok. De har lyssnat på våra och vår kunders behov och utvecklat en struktur som hjälper våra kunder genom hela processen att köpa en ny bostad. Vi har nu en hemsida som stödjer vår försäljningsprocess i Sverige, Norge och Finland.”

BoKlok är ett samarbete mellan Skanska och IKEA och har sedan 1997 gett familjer i alla storlekar möjligheten att bo i ett bra hem för ett bra pris och fortfarande ha pengar över till annat. Bo klokt, helt enkelt.

Mina Sidor för Ikano Bostad

2013-06-13 02:00

Ikano Bostad – ett affärssegment inom Ikano Fastigheter – arbetar med ett koncept för förmånsmedlemmar kallat just Ikano Förmån. En av fördelarna för dessa kunder är att de får tillgång till Ikano Bostads nybyggda bostadsrätter innan de släpps till allmän försäljning. Som ett led i utvecklingen av förmånsprogrammet ville man skapa ”Mina Sidor”-funktionalitet i webbplatsen www.ikanobostad.se. Och som Ikano Fastigheters digitalbyrå sen många år, fick vi på KAN uppdraget att hjälpa till med att sjösätta en sådan lösning.

Tjänsten Mina sidor handlar om enkelhet och t ex att ge medlemmarna, dvs. inloggade besökare, möjligheten att hantera förturs- och köpanmälningar, ta del av medlemserbjudanden och hantera den egna medlemsprofilen. Och all aktivitet inom Mina Sidor skulle naturligtvis kopplas mot Ikano Bostads affärs- och CRM-system, så att sälj- och marknadsföringspersonalen har all information up-to-date och samlad på ett ställe.

I kommande steg planeras ytterligare innehåll och funktion i ett antal etapper. Det kan t ex handla om information om den specifika bostaden, avtalsdokument, förhandsinformation om vad som händer i bygget, inredningsalternativ att välja mellan och att efter inflyttning kunna hitta skötselråd, handböcker för vitvaror osv.

Vi på KAN har ansvarat för all utformning på den EPiServer-baserade webbplatsen och har även utvecklat kopplingarna som i realtid hämtar och lämnar information i det bakomliggande fastighetsförvaltningssystemet från Vitec.

Ikano Bostad äger, utvecklar och bygger både nya bostadsrätter och hyresrätter i Stockholm, Mälardalen och Öresundsområdet. För Ikano Bostad är det viktigt att så många som möjligt ska kunna bo i trevliga och funktionella hem. Man har därför ambition är att erbjuda bra bostäder, till ett rimligt pris och man eftersträvar samtidigt kvalitet och miljöanpassning i alla sina bostäder.

VI HAR EN CHATBOT

2017-09-26 02:00

Chatbotar är hetaste hett just nu. Men hur funkar det? Är det något att satsa på? Hur kan man använda chatbotar på smarta sätt som förenklar flöden, möter konsumenter på deras villkor och skapar effektivare kommunikation? Tja, det bästa sättet att svara på de frågorna är ju att testa själv! Så för att verkligen sätta oss in i möjligheterna kring chatbotar beslutade vi på KAN oss för att göra en alldeles egen Messenger-bot.

Men vad skulle den där boten göra då? En snabb titt i vår byrågemensamma mailbox visade direkt var vår egen “pain point” ligger – i hantering av inkommande CV'n, jobbansökningar och praktikplatsförfrågningar. Det är ju härligt att vara efterfrågad, men nog skulle vi kunna göra det både smartare och roligare, och till på köpet lära oss lite grand!

Sagt och gjort – vi har nu en Messengerbot som hanterar just inkommande ansökningar. Den gör lite annat också, så även om man inte vill jobba hos oss kan man självklart snacka lite med henne. (Ja det känns som en hon, vi kallar henne VikKan.)

Och som av en händelse: vårt nya People & Culture-team – Anna och Helen – har precis lagt sista handen vid en bättre CV- och jobbhantering på vår sajt, du hittar den på www.kan.se/jobb. Så när VikKan har ställt lite frågor om ditten och datten så är det på vår nya karriärssida man hamnar.

Välkommen att testa!

BoKlok lanserar Hemma Bäst!

2012-11-20 01:00

I mitten av september lanserades Hemma Bäst! – BoKloks nya iPad-app. BoKlok bygger smarta lägenheter som är enkla att anpassa till livets skiftande behov, och appen Hemma Bäst! ska vara ytterligare ett led i det smarta boendet: genom att ersätta den traditionella huspärmen ger den de boende full koll på sin lägenhet och verktyg för att förändra och utveckla sitt hem. Appen ska göra det enklare att starta projekt och hålla koll på allt från inköp till inspiration, och den är framtagen för att möta alla de behov och intressen som finns kring boendet.

“I samarbete med KAN har vi tagit fram ett verktyg som kan inspirera och göra det möjligt för de som bor i BoKlok hem att utnyttja sin bostad fullt ut. Vi får nöjdare kunder och kunderna trivs bättre i sina hem”, säger Ewa Magnusson, Koncept och Varumärkeschef, BoKlok.

Hemma Bäst! utgår från den boendes egen lägenhets planritning, och man ska därför kunna känna sig hemma direkt. Under respektive rum finns sedan skräddarsydd inspiration och tips och guider med inköpslistor direkt länkade till Ikea.se; samt förstås alla manualer och instruktionsböcker. I loggboken har man koll på vilket år frysen byttes eller när den nya tvättmaskinen installerades. Och skulle ett fel uppstå görs felanmälan direkt i Hemma Bäst! förstås.

För att knyta de boende närmre varandra finns en sektion med nyheter och information från respektive bostadsrättsförening. Dessutom kan man hälsa på hemma hos sina grannar och se hur de har det. Först ut att prova huspärmens digitala ersättare är bostadsrättsföreningen Linné i Älmhult.

I arbetet med appen har KAN stått för helheten, från strategi och idékoncept, till utveckling samt implementation av appen.

Malmö Turism lanserar nya malmotown.com

2013-04-16 02:00

Malmö Turism lanserar nu sin nya och fräscha officiella destinationssajt, malmotown.com. KAN har haft nöjet att samarbeta med Malmö Turism i detta stora projekt och vi har stått för hela lösningen, från strategi till produktion.

“Ända sedan upphandlingen har valet av KAN känts toppen”, säger Paul Petersson Rebelo, webbansvarig på Malmö Turism. “KAN har gjort ett grundligt och djupgående arbete och har varit mycket lyhörda för våra önskemål samtidigt som man utmanat oss. Det har varit en mycket spännande och rolig process.”

På den nya sajten förpackas matnyttig information på ett inspirerande sätt och ger besökaren en samlad bild av det bästa som Malmö har att erbjuda. Sajten visar upp en lekfull stad som erbjuder mångfald vad gäller kultur, nöjen och aktiviteter– en perfekt destination för den resande privatpersonen såväl som för företag som vill ha en attraktiv destination för sina möten och evenemang. Bland annat kan besökaren få tips om på vad man kan hitta på med familjen, vilka lunchrestauranger som passar bra på shoppingrundan, och naturligtvis hur man bäst upplever Eurovisionfebern i Malmö.

“Målet med Malmotown är att turisten ska känna att ett besök på sajten är som en liten resa till Malmö”, säger Paul Petersson Rebelo. “Sidan ska förknippas med värdeord som lekfull, energisk och öppen.”

Förutom en helt ny plattform, Wordpress, och ett nytt sätt att möta besökaren med ny navigering och ett annat visuellt intryck, finns en hel del nya smarta funktioner. En av dessa är att man numera kan chatta direkt med Turistbyrån via en enkel chattfunktion. Chatten är bemannad under turistbyråns ordinarie öppettider och det går bra att chatta på både svenska och engelska. Perfekt för den som behöver snabba råd!

“Vi hoppas att det här kommer att föra turistbyrån närmare våra besökare”, säger Turistbyråchef Gun Eriksson. “Det är ett personligt och effektivt sätt att hjälpa de som kommer hit, och känns som ett bra komplement till våra fysiska turistbyråer.”

Malmotown.com har mellan 2 500 och 3 000 unika användare varje dag, och besöks huvudsakligen av potentiella turister från Sverige, Danmark, Storbritannien och Tyskland.

#sharethemoment with Sony

2014-07-01 02:00

Sony, who is an official partner of the 2014 FIFA World CupTM in Brazil, has released a number of different campaign sites and apps to support this event.

KAN has created the Share the moment Facebook app on the global Sony Mobile Facebook application/hub.

Share the moment, which is the name of the Sony campaign, encourages users to hashtag their Instagram images with #sharethemoment in order to be able to win amazing prizes. Every day, a new winner will be drawn and the campaign will be active until the end of the World Cup in July. More than 20 markets have tied into the activity.

Share the moment is a global app, but we have also developed a localized version. This gives the opportunity for local markets to localize the content and add the competition as a Facebook tab on their own local Sony Mobile Facebook page. Croatia, USA and South Africa, to mention a few, have added their own local version of the global activity.

Ny sponsringssektion för E.ON

2014-06-26 02:00

E.ON engagerar sig i projekt inom många olika områden. Men oavsett om det handlar om sport, kultur eller annan kunskapsspridning, löper samhällsengagemang som en röd tråd genom alla sponsorskap.

KAN har nyligen hjälpt E.ON med att fräscha upp sin sponsringssektion på eon.se. Sektionen har strukturerats om och fått en grafisk och innehållsmässig ansiktslyftning. Syftet med materialet är att berätta mer om de engagemang E.ON har inom områdena barn/ungdom, mångfald, och det hållbara samhället. Som besökare kan man nu engagera sig mer i materialet, exempelvis med olika filmer och inte minst olika typer av tävlingar, där användaren t ex kan vinna en guidad visning av utställningar på Moderna Museet.

Christina Thörnvall, E.ON: “Nu har vi med hjälp från KAN gjort våra sponsringssidor mer anpassade och tillgängliga för hela det digitala flödet.”

Årets kataloger för Studentlitteratur är här

2015-01-29 01:00

I början på varje år ger Studentlitteratur ut nya kataloger. Katalogerna har som uppgift att ge lärare och skolledare en samlad bild av förlagets heltäckande sortiment av undervisningsmaterial för förskola, grundskola, gymnasium, vuxenutbildning och kompetensutveckling. KANs uppdrag var att ta fram omslagen och några inledande uppslag för dessa fem kataloger.

Det här året fokuserar vi på att lyfta fram människorna. Lärarna, eleverna – och de där magiska ögonblicken då polletten trillar ner, så att säga. Vi vill förmedla glädjen i att undervisa och glädjen i att lära. Därför tycker vi det är viktigt att använda riktiga lärare och elever som modeller, och låta dem lyfta fram produkternas fördelar.

Så här säger Anna Bogeskär Brandt, marknadsansvarig för skola och lärarutbildning på Studentlitteratur, om katalogerna:
“När KAN presenterade idéen Ögonblick av insikt för projektgruppen var det som att polletten trillade ner även för oss. Det är ju glädjen i att undervisa, glädjen i att lära – med hjälp av Studentlitteraturs produkter som vi vill förmedla. Och det gör vi allra bäst genom att visa upp hjältarna själva. Det känns extra roligt att "modellerna” är verkliga lärare och elever in action. Ögonblick av insikt är en naturlig förlängning av vårt väl fungerade digitala koncept Många vägar till kunskap och adderar ytterligare värden till vårt ständigt växande sortiment. Vi bockar och tackar KAN!"

SE, SÅ GOTT DET SMAKAR

2017-12-05 12:49

Mat, och i synnerhet kryddor, väcker sinnen till liv. Även om det främst handlar om smak och doft, är det många som närmar sig mat med ögat. Så när vi fick i uppdrag att göra om Kockens startsida, valde vi att göra den mer levande visuellt.

Tanken är att startsidan också ska vara mer levande innehållsmässigt, så vi delade upp den i ett grid. Rutorna varierar i storlek, kan innehålla både film eller bild och puffar för olika delar av sajten, nyheter, aktualiteter, säsongens mat osv. Mer möjlighet till variation, helt enkelt.

Sökfunktionen har vi gjort mer intuitiv, så man kan söka på krydda, på kategori, på maträtt – egentligen på vad som helst. För även här närmar vi oss smaker på olika sätt, och med en sökfunktion som hjälper till på traven, hittar man lätt fram till den värmande fiskgrytan.

Sony lanserar kampanjen "Best Of" för Xperia Z1

2013-11-06 01:00

Sony Mobile har nyligen släppt sitt senaste flaggskepp Xperia Z1 – “The best of Sony for the best of you”. Xperia Z1 har en av marknadens bästa kameror och för att påvisa hur bra den är lanserades Facebook-kampanjen Best Of. Kampanjen ska visa hur bra bilder Xperia Z1 tar och den ger också Sony Mobiles Facebook-fans möjlighet att vinna telefonen.

Best of bygger på att ett 20-tal fotografer runt om i världen, utrustade med varsin Xperia Z1, ska ta en bild på ett bestämt tema. Exempel på teman har varit Best Sight, Best Show och Best time. Facebookbesökarnas uppgift är att dela den fotografs bild eller den temabild som man tycker bäst om för att sedan tävla om att få sin egen telefon.

Kampanjen rullar till och med mitten av november och varje vecka har man som besökare en ny chans att vinna en Xperia Z1. Varje vecka presenteras också nya teman och bilder.

Sammanlagt ett drygt 30 tal olika marknader är delaktiga i kampanjen och den finns på ett tjugotal olika språk. Kampanjen är ett samarbete mellan brittiska LBI och KAN.

Fånga fotbollskänslor med E.ON

2013-10-09 02:00

246 fotbollsklubbar sparar idag energi via hjälp från Energifonden. Det berättar banners på fotbollssajter som exempelvis fotbollskanalen.se och fotbolldirekt.se E.ONs varumärkeskampanj på temat fotboll syns, så här i VM-kval-tider, såväl digitalt som på TV. Vi på KAN har stöttat kampanjen med bannerproduktion och en uppfräschning av fotbollssektionen på E.ONs webbplats, www.eon.se/fotboll. Sidorna vill engagera den fotbollsintresserade, och berätta mer om hur och varför E.ON sponsrar fotboll.

Dessutom har vi jobbat fram en Instagramtävling, som även den givetvis handlar om fotboll. Genom att fotografera eller filma sin målgest och tagga med #eonmålgest på Instagram tävlar man om ett finfint pris. Bästa bidraget vinner nämligen ett årskort för 2014 till valfritt lag i Allsvenskan, Damallsvenskan eller Superettan. Tävlingen hittas både på E.ONs Facebook-sida och E.ONs webbplats, samt via interna och externa animerade banners.

Studentlitteratur - mer story än siffror

2014-05-19 02:00

När KAN fick uppdraget att ta fram Studentlitteraturs årsredovisning, tog vi fasta på att Studentlitteraturs värld är mycket intressantare än de siffror som en traditionell årsredovisning förmedlar. Och att framtiden är mycket intressantare än det som hände igår.

Temat “Lärande i förändring” utmanade oss naturligtvis att förändra själva produkten också. Inte bara dispositionen – som vi vänt uppochner på – utan också layouten som är nydanande på ett seriöst magasinvis, och texterna som fått lite mer utrymme än vanligt för att nå lite djupare.

Camilla Elofsson, marknadsförare på Studentlitteratur:
“Vi ville ta ett nytt grepp om vår tidigare ganska traditionella årsredovisning och bjuda läsaren på ett visionärt, redaktionellt innehåll. Samarbetet med KAN resulterade i ett modernt, grafiskt tilltalande magasin med framtidsanalyser kring svensk utbildning. Och i stället för att presentera 20 sidor traditionella årsredovisningstabeller har sifferdelen nu sammanfattats i ett intresseväckande uppslag med infographics.”

Vi gratulerar Studentlitteratur till ett mycket bra resultat 2013, och till en grymt fin årsredovisning (om vi får säga det själva).

ÅRETS SXSW ENLIGT KAN

2017-04-20 12:45

Årets SXSW är över och teamet från KAN – Hanna, Kristoffer och Lars – sammanfattar sina intryck från konferensen. Det gör de genom att diskutera det de sett och hört inom ramen för den egna trendspaningen som KAN gjorde tidigare under 2017. Denna trendspaning byggdes upp kring konceptet Experience Economy, och hur detta tar sig uttryck i digitala trender som exempelvis AI, Machine Learning, API'er och Internet of Things.

Några sammanfattande slides kring våra intryck från årets SXSW finns även på SlideShare:

Sammanfattning av SXSW from KAN

KAN's trendspaning 2017: Thriving on digital trends:

Thriving on digital trends 2017 from KAN

Skapa Sveriges skönaste gårdar med hjälp av E.ON

2013-08-28 02:00

Ni missar väl inte det nya programmet “Sveriges skönaste gårdar” som går på TV4? I programmet tävlar familjer från svenska gårdar i att ta fram en ny produkt baserad på råvaror som finns på gården. En viktig faktor i detta är att arbeta med energieffektivisering, och i programmet kan man se E.ONs energiexpert Ellen Johansson hjälpa lantbrukarna att göra sin verksamhet mer energieffektiv.

På E.ONs sajt hittas en hel del matnyttigt för lantbrukare, som exempelvis en checklista för hur man kan bli mer energieffektiv, en chatt med energiexperten Ellen och mycket annat. Man kan också läsa mer om programmet och följa gårdarnas arbete med att effektivisera sin energiförbrukning. Satsningen stöttas med bannerannonsering i flera kanaler.

Koncept och produktion för alla kanaler har gjorts av oss på KAN.

KAN helps Sony Mobile announce flagship smartphone

2013-09-30 02:00

During the press event at the annual trade show IFA in Berlin, Sony officially announced – among other products – its latest flagship smartphone, the Xperia Z1. KAN was one of the creative partners that played a significant role in this announcement, with the responsibility of the Xperia Z1 product home page as well as creating content for Sony Mobile’s social media channels and the e-shop.

The task itself challenged us to push the envelope further; both in terms of design and in developing new functionality that lets the customer interact with the product page in a whole new way. The result? A user experience that is all the more immersive, telling the product story in an innovative and compelling manner – regardless of the device you’re coming from.

And since the product announcement needed to take place exactly according to schedule, this responsibility also demanded exact timing to ensure perfect synchronization between all channels and everyone involved.

Here’s a look inside KAN’s Xperia Z1 portfolio:
Xperia Z1 product page on sonymobile.com
Facebook
Sony Mobile E-shop

KAN hjälper Sony Mobile med att annonsera den nya flaggskeppsprodukten

Under den direktsända presskonferensen på den årliga IFA-mässan i Berlin annonserade Sony Mobile sitt senaste flaggskepp Xperia Z1, som en av många produkter. Med ansvar för Xperia Z1s produktsida samt skapande av innehåll för Sony Mobiles sociala medier och e-shop har KAN varit en av de kreativa samarbetspartners som haft en betydande roll för produktlanseringen.

Uppgiften i sig har utmanat oss att tänja på gränserna, både vad gäller design och i utvecklingen av funktioner som ger kunden nya möjligheter att interagera med produktsidan. Detta har resulterat i en uppslukande användarupplevelse som beskriver produkten på ett innovativt och övertygande sätt – oavsett vilken enhet som används.

Produktannonseringen behövde dessutom ske exakt enligt tidtabell, något som krävde noggrann planering för att kunna säkerställa perfekt synkronisering mellan alla kanaler och alla inblandade.

Ta gärna en titt i vår Xperia Z1 portfolio:
Xperia Z1 produktsida på sonymobile.com
Facebook
Sony Mobile E-shop

Även hjältar behöver inspiration på vägen - Studentlitteratur lanserar nytt

2014-04-09 02:00

Sveriges lärare, förskollärare och skolledare gör ett fantastiskt jobb för våra barn och unga. Man skulle kunna säga att de är hjältar. Och det gör vi, i det nya koncept KAN tagit fram för Studentlitteraturs kompetensutvecklingserbjudande.

Men även hjältar behöver inspiration på vägen. Med hjälp av Studentlitteraturs böcker, digitala produkter, utbildningar och skräddarsydda lösningar kan lärare och ledare inom förskola och skola (yrkesverksam skol- och förskolepersonal) hålla sig ajour med ny forskning och nya metoder. Ta en välförtjänt paus i vardagen. Få nya insikter. Ny energi.

KAN har tagit fram det övergripande kommunikativa konceptet, sett över hur böckerna och kurserna presenteras i katalogen och på webben, samt skissat på idéer för nyhetsbrev, mässor och annan kommunikation. Vi på KAN – och våra sammanlagt 83 barn – hejar ivrigt på alla hjältar, och önskar Studentlitteratur lycka till!

Anna Bogeskär Brandt, marknadsansvarig för skola och lärarutbildning på Studentlitteratur:
“Vi tackar KAN för ett hjältetema som ligger helt rätt i tiden! KAN har skapat ett energifyllt och vardagsnära koncept som genom text och bild lyfter fram just det positiva i att lära för livet.”

NYA ART DIRECTORS TILL KAN

2017-04-11 02:00

Designbegreppet inom den digitala världen är i ständig utveckling och blir både bredare och samtidigt allt mer komplext för varje år som går. För KAN är det viktigt att ha ett Visual Design-team med många olika specialiteter och inriktningar så att vi kan tillfredsställa de olika behov som våra kunder har. Och behoven är många och stora! Därför har vi stärkt vårt stora Visual Design-team med två starka Art Directors.

NYA I TEAMET
Kicki Persson Nordell är en veteran i digitalbranschen, med lång erfarenhet som utbildare på Macmeckarna och AD på Academedia. Ett tag drev Kicki, tillsammans med ”vår” Sofia Magnusson, egna byrån Cortez. Senast arbetade Kicki på Resultify där hon var AD/CD. Prisbelönt är hon också – Svenska Designpriset 2014 för webbdesignen för MSO! Förutom en driven AD som alltid försöker hitta det lilla extra och oväntade är Kicki en kreatör i själ och hjärta. Hon kan inte leva utan att skapa, det kan vara webbdesign, måleri, grafisk design eller vad som helst där skapandet får utrymme. Inte minst är Kicki en duktig fotograf, och hennes bästis, förutom maken Lars och hunden Nixon, är därför hennes kamera. Hon säger själv att hon alltid är ”på jakt efter det perfekta ljuset”.

Anna Nilsson är en formstark AD som brinner för att ta fram annorlunda och kluriga designidéer med spännande detaljer. Anna har en förkärlek för mönster och gillar att kombinera stilrena lösningar med färgsprakande flöden av former. Anna kommer senast från malmöbyrån Bon Voyage, där hon arbetade som designer och som hon också var med och grundade. Bon Voyage arbetade hon med visuella helhetskoncept för såväl digitala medier som för print. Hon arbetade bland annat med Moderna Museet, Feministiskt Initiativ, Barnombudsmannen och Malmö Stad. Anna beskriver sig själv som en bohemisk romantiker som älskar att ta promenader i naturen eller avnjuta en god kopp kaffe på stadens uteserveringar. Hon illustrerar mycket och gärna, och screentrycker sina alster när andan faller på. Och liksom Kicki är hon intresserad av foto, och ser fram emot att lära sig använda sin nya polaroid-kamera under våren.

Kicki och Anna ansluter till ett stort team av designers här på KAN – Art Directors, grafiska formgivare och UX-designers. Hjärtligt välkomna hit!

Updated Reviews section on Sony Mobile Facebook

2013-05-24 02:00

Since the end of 2008 Sony Mobile has tried a number of campaigns and activities to engage with the fans and have a dialogue with them. One activity that was launched already 2009 is actually still around, which is quite amazing for Facebook. It doesn't look the same as it did back then but the idea still holds and we recently launched the latest version of this app Reviews. In Reviews, the fans can interact with the brand they love and make their voice heard regarding the things that they care for most – Sony Mobile phones and accessories.

The major feature of Reviews is of course intact – write a review, rate the phone and then publish and share the review on Facebook. But as Facebook users are more and more mobile, Facebook has needed to adapt to that. For a long time, Facebook apps have not been possible to reach via cells and tablets, but this has now been changed. Subsequently, we have now adapted Reviews to the new standard as well, and it can now be reached through any device – desktop or mobile.

We have also made some changes in order to make it even easier to engage with the reviews – not only when making one. With the latest release of Reviews we have included greater possibilities for sharing; i.e. commenting, liking and linking. Since Sony Mobile wants to drive dialogue on multiple platforms, the next thing to be released will be to show reviews in the e-shop section as well as on the product pages on sonymobile.com.

Studentlitteraturs kataloger för 2014 har anlänt

2014-03-25 01:00

I början på varje år ger Studentlitteratur ut nya kataloger. Katalogerna har som uppgift att ge lärare och skolledare en samlad bild av förlagets heltäckande sortiment av undervisningsmaterial för förskola, grundskola, gymnasium, vuxenutbildning och kompetensutveckling.

Inför 2014 fick KAN uppdraget att utforma omslag och inlaga för fem kataloger och en folder. Studentlitteratur arbetar med att ständigt förbättra lärandet, förenkla vardagen och skapa resultat för alla – oavsett var på kunskapsresan man befinner sig. Att återknyta till den pågående kampanjen ”Många vägar till kunskap” och ge en samlad bild av Studentlitteraturs digitala läromedel var därför en viktig del av briefen.

Resultatet blev ett manér som blandar illustration med fotografi och som kommunicerar innehåll och nyheter på ett tydligt sätt. Så här säger Anna Bogeskär Brandt, marknadsansvarig för skola och lärarutbildning på Studentlitteratur om projektet:

“KAN har skapat ett tydligt och tilltalande grafiskt manér till 2014 års kataloger. Digitala läromedel finns i en uppsjö av varianter på marknaden och ledare och lärare inom skolan har svårt att se skogen för alla träden. KAN lyckas på ett konkret och inbjudande sätt definiera Studentlitteraturs utbud och samlar det mycket förtjänstfullt både grafiskt och visuellt. Därtill har vi fått redskap som enkelt och smidigt kan appliceras i andra marknadsföringskanaler.”

Adding further strength to our copywriter team

2017-03-22 01:00

KAN has always had a lot of international clients, whose primary language when communicating with their customers and consumers is English. With the increasing amount of assignments for communication, content marketing, brand and communication platforms and story telling for social media, KAN has recruited not one but two new colleagues to our copywriting team. Both of them native English speakers. Being able to supply our clients with English text is key to us, and with our latest additions to the team we have broadened our native offer significantly – from journalistic texts and storyboards for film, to concepts, content strategy and punchy one-liners. All in English – British, Australian and American – how about that!

NEW COLLEAGUES IN OUR TEAM
Lara Cole joins us from Australia, where she has spent the last three years working for Australian Red Cross, producing social media posts, web copy, multimedia content and digital strategy. Lara is a journalist and a content producer who loves telling great stories. In pursuit of a great story she has worked in far flung northern Australia covering crocodile attacks, at the BBC in London covering breaking world news and in Sydney producing documentaries and content for the national broadcaster. Having just moved to Sweden from Sydney with her son Otto and husband Marcus (who also works at KAN), Lara is keen to learn more Swedish, try more fika and see more snow! We promise you that you will learn a lot of Swedish and we are very, very good at fika here at KAN, but the snow? Well – the rest of us are looking forward to spring, and we promise you – it will be a treat after the horrible Skåne winter.

Graham Land is a true globetrotter turned “malmöit”. Born and bred In Washington DC, he has lived in Portugal, Ireland, Scotland, Greece and London. And, of course, good old Malmö in Sweden. Graham is a musician turned journalist and copywriter. His previous work has focused mainly on environmental issues, travel/tourism, history and website rewrites. Highlights include diverse assignments such as being Editor in Chief at MadeFromHistory.com; a regular column at Asian Correspondent; scriptwriting and gameplay creation for the European Commission; speechwriting for a women's conference in Saudi Arabia; and writing brochures for Inuit Adventures, Northern Canada. Graham loves using his imagination and creativity — and sometimes disappear into it. During the last couple of years his inspiration has found new sources: marriage (yes, he is married to our copywriter Meghan) and a son named Hugo.

Lara and Graham joins a large team of copywriters here at KAN. We have our three native English copywriters, Amy Leo, Meghan Young and Rowan Drury. To add to this, we also have our three Swedish copywriters, Josefin Boucht, Agnes Thunell and Henrik Zackrisson. All of them experienced copywriters with broad skillsets – conceptual copy, communication platforms and content strategy as well as content production for diverse client needs.

Sony unveils a new showcase for the press

2013-04-23 02:00

Sony Mobile wanted to integrate the flow of corporate news and press releases with its product and GreenHeart blog posts into a brand new News section on the dotcom site. The previous blog solution was in need of performance improvements and a graphic redesign. Moreover, Sony Mobile wanted to present their press releases in another audience context than the previous more traditional media targeted one. At the same time the former corporate pages (About us/What we do etc.) resided in a CMS platform which was to be phased out and needed updating in connection with the new news room.

KAN was given the assignment to design and implement the new News section as well as the corporate pages, the number of which had been reduced now that Sony Mobile had become a division within Sony. The implementation was based on WordPress, so as to be consistent with the rest of the Sony Mobile site. The time plan was aggressive as the task had to be dealt with during the summer vacation months, with a non-negotiable deadline when the old CMS would be closed down. But we like a challenge.

With a two-phase approach we started off with the implementation of the new blog and the corporate pages in order to be able to finalize prior to the closing down of the former CMS platform, which we managed. Thereafter, we attacked the press releases. In the meantime they could continue to be published in the temporary, separate solution we created and launched prior to the CES 2012 exhibition. And in time for CES 2013 – according to plan –the new press release solution was put to use.

Site statistics show that the desired effects were met – readership has e.g. doubled compared to the old blog, both in number of views and in time spent on the blog. And we think the design of the solution showcases Sony Mobile’s fantastic content, providing – as per the brief – visually compelling communication in line with the beautiful product design and easily accessible assets for the press audience.

Studentlitteratur satsar stort på digital kurslitteratur

2014-01-20 01:00

Studentlitteratur ligger i framkant för att ständigt förbättra lärandet och skapa resultat – oavsett var på kunskapsresan man befinner sig. Med den ökade satsningen på digital kurslitteratur sätts fokus på hur man kan förbättra studenternas inlärning. Den digitala kurslitteraturen öppnar möjligheter för bättre förberedda studenter, en högre föreläsningsnivå och kvalificerade diskussioner, och i längden bättre förmåga att tillämpa kunskaperna. Det i sin tur öppnar möjligheter för en högre föreläsningsnivå och kvalificerade diskussioner, och i längden bättre förmåga att tillämpa kunskaperna.

Att introducera och börja använda digital kurslitteratur är en process, och Studentlitteratur har nyligen lanserat en ny kampanj riktad till universitets- och högskolelärare, för att belysa möjligheter och fördelar med de nya digitala produkterna. KAN har tagit fram kommunikationsstrategin och kampanjkonceptet ”Inga omvägar, bara kunskap”. I arbetet ingick att jobba ut argument och grafiska manér som kan användas i olika kanaler, bland annat på webben, i nyhetsbrev, i säljpresentationer och i instruktionsfilmer.

DIGITAL TRENDS 2017

2017-03-10 01:00

This is a summary of a presentation that KAN made in early 2017, and it presents our take on the digital trends and possibilities for 2017.

We have named 2017 the year of the Experience economy. It’s a year when our ability to create valuable experiences for our users is what really will set brands and businesses apart.

Transforming what used to be seen as a commodity into an experience (and, ultimately, transform yourself) is high on everyones agenda. Organisational structures will continuously need to be challenged to be able to really thrive on the digital possibilities.

The digital landscape is blurring. To be able to thrive on the digital possibilities we believe it’s important to have a connected mindset and always think context. The traditional demographics are increasingly challenged by views more feasible to be applicable in a digital context where we need to address individuals rather than target groups. Google “Post demographic consumerism” for deeper insights into this area.

For this year we pinpointed a few key areas – trends – to watch closely.

Artificial Intelligence – Machine Learning

Self-driving cars and robots replacing humans. We’ve all heard it. And it will happen at a large scale. But probably not during 2017. What we will come in contact with during this year is rather MLaaS – Machine Learning As A Service where you’ll be able to tap into the large systems of IBM, Google, Amazon etc. to utilise their infrastructure in a similar way as we tap into the cloud.

And Chatbots, you’ll hear a lot about them and probably also try out a few ones during this year. Chatbots are the next iteration of the assistants we saw a few years back on different sites. The first generation Chatbots are often designed to handle a (few) specific area(s), not fully replacing humans. And they will most often live inside some of the large messaging apps, in which we tend to spend more and more time.

Internet of Things

IoT as such is not a new thing. It’s been around a few years. What we see now is a second wave of infrastructure, products and connections.

Smart homes. Smart cities. Smart everything. Small, energy efficient and cheap sensors will be implemented everywhere. The number of data sources will explode and everything will be able to measure and monitor.

Still, the smartphone and its apps is key device to collect, visualise and steer the different connected products.

What’s interesting with this second wave of products, is that we start to see new services and experiences being created by partnerships and integrations where brands which, at a quick glance, has nothing obvious in common. But by utilising the digital possibilities are able to offer never before seen experiences.

Connected everything

In a fragmented world, where a few big players tend to dictate a great deal of where we’re heading, having a connected mindset is key. See APIs as a possibility to deliver value and experiences that you cannot accomplish on your own.

Embrace the principle of “the elephant and the ant” where you as an elephant let a few ants ride on your back and utilise your infrastructure, your data or part of your service to create new experiences on top of your offering. Or see yourself as the ant and try to get ahead by utilising something others already created that makes you better.

The interesting thing with this principle is that you in some cases are the elephant and in other cases find yourself being the ant.

Last but not least

When summarising 2017 we’ll probably come to the conclusion that everything was as usual. But nothing was the same. Be curious. Try things out. Think context. Partnerships (the elephant and the ant). And be prepared to fail. That’s part of the concept.

See full presentation for the complete story and trends of 2017 on SlideShare.

Want to know more? Contact Hanna, Kristoffer or Marcus our digital strategists.

Studentlitteratur lanserar marknadens mest kompletta digitala läromedel för g...

2013-03-21 01:00

I början av mars lanserade Studentlitteraur Många vägar till kunskap, en kampanj som lyfter alla de pedagogiska fördelar som deras digitala läromedel för med sig. Kampanjen innefattar bland annat en kampanjsida, material till läromedelsutställningar samt ett seminarieunderlag. Uppdraget bygger på att stärka Studentlitteraturs konkurrenskraft på marknaden som leverantör av högklassigt pedagogiskt innehåll, och att samtidigt öka kännedomen om Studentlitteratur som det nytänkande förlaget.

Studentlitteratur har som mål att ständigt förbättra lärandet, förenkla vardagen och skapa resultat för alla – oavsett var på kunskapsresan de befinner sig. Med läromedel för förskola, grundskola och gymnasium, kurslitteratur för universitet och högskola samt kvalificerad facklitteratur för yrkesverksamma stöttar Studentlitteratur en kontinuerlig kunskaps- och kompetensuppbyggnad.

I sammarbetet har KAN varit ansvariga för strategi, idékoncept och produktion. Flera projekt är på gång under de nästkommande månaderna.

Sony Mobile's new online shop

2013-03-26 01:00

When Sony Mobile decided to redesign their online shop last spring, they once again chose KAN as their partner. The shop is one of the key sections on the Sony Mobile site, and at the time of the project start it had just been given its own prime billing in the top navigation. The brief was to make the shop more in line with the Sony Mobile brand and story, with a shopping experience that's easy, fun and intuitive. Sony Mobile identified a few crucial areas for improvement: a less complicated and more transparent buying process, better social sharing possibilities, a more recognizable e-commerce experience and more space for call-to-actions and special offers.

Simpler and more intuitive
KAN set to work designing a shop that was slimmed down, for a cleaner, bolder impression and a simpler buying experience. We focused on bringing more recognizable e-shop details and call-to-actions to the site so that users felt familiar with the experience, as well as secure in their shopping.

The original brief asked for more social sharing to the online shop. We implemented a social sharing bar below every product and have planned integrated Facebook reviews and comments as the next step in making the site even more social.

Behind the scenes improvements
In order to help the shop managers in their need for a more powerful sales and campaign tool, we designed and specified adjustments to the content management interface and at the same time the underlying platforms were streamlined. These changes made the backend of the shop more flexible and easier to work with. The simplified design also made more room for campaigns and offers without crowding or cluttering the site.

The finished shop is simpler, more intuitive and more distinctively Sony Mobile. It aims to balance the needs of targeted buyers who want a quick shopping experience with those who need a little more inspiration and information before deciding. The shop went live in the early fall and already Sony Mobile has seen an increase in conversion. We're confident that this increase will continue when we launch the redesigned checkout as part of the next phase of the project.

The Sony Mobile online shop is currently present in seven countries: UK, Sweden, Germany, France, Spain, Italy and the Netherlands, with plans to expand to more countries in the near future. In close cooperation with the eCommerce team at Sony Mobile and the tech implementation partner, Cybercom, KAN has been responsible for IA and design (usability, function and graphic). And since the launch, we’ve continuously created content for the shop.

Analys & Mediateamet växer

2017-03-09 01:00

Att kunna erbjuda insikter kring kanaler, målgrupper och att kunna komma med djupgående analyser av digitalt beteende är en central del av vårt arbete här på KAN. Knutet till detta arbete har vi även mediaplanering och mediaköp, ett område som vuxit starkt under de senaste åren, inte minst tack vare utvecklingen av de sociala media plattformarna och content marketing.

Vi har därför valt att stärka vårt Analys & Mediateam rejält med tre nya duktiga kollegor. Två av dem har sitt fokus inom analysområdet och en av dem inom digitala mediaköp och sökmarknadsföring.

TEAMET

Fredrik Henrysson är ny Web Analyst här på KAN. Fredrik kommer närmast från DigitasLbi och har lång erfarenhet från branschen, främst som projektledare och digital marknadsförare. Sedan några år tillbaka har hans fokus varit frågor som rört webbanalys. När han inte analyserar digital data hos oss är Fredrik en familjeman som myser med sin fru och sina två döttrar hemma i Höör. Men under detta lugn döljer sig en passion för berg och hav, och klättring och dykning är två av Fredriks stora intressen.

Som Web Analyst har vi även rekryterat Andrea Pisarova, som senast arbetat inom analys och SEO på Resultify och 2XL Online. Andrea är inriktad på digital marknadsföring med fokus på analys och optimering, och hon har erfarenhet från såväl Facebook ads, Google Adwords, programmatic och marketing automation. Andrea är ursprungligen från Slovakien och talar sannolikt flest språk av alla oss på KAN – hela 6 stycken! Förutom sitt stora intresse för digitala trender och teknik har hon ett stort bakintresse (kolla in henne bakblogg delightme.se) och för att kompensera all bakning blir det mycket sport, bland annat volleyboll, Lindy Hop, Hip Hop och Kizomba.

Feven Anteneh kommer att axla rollen som Digital Media Planner, hon kommer att arbeta med våra mediaköp och med sökmarknadsföring. I Feven har vi hittat en yrkesmässig perfektionist som sätter stort fokus på att göra de bästa och smartaste lösningarna för varje kampanj. Feven kommer närmast från Klikki och Resultify där hon arbetat med digital marknadsföring, och hon har också en bakgrund från Google, där hon arbetade i deras nordiska Adwords-team som kampanjspecialist. Barndomsdrömmen var oväntat nog att bli hockeymålvakt (laget i henne hjärta är MODO). Oväntat för att hon faktiskt inte kunde åka skridskor. Satsningen på innebandy, som hon valde istället, föll lika illa ut – proffskontrakten var liksom inte lika lukrativa inom innebandyn. Vi är glada för att hon valde den rätta vägen – den digitala.

Utöver dessa tre har vi redan två duktiga och erfarna medarbetare i Analys & Media-teamet. Divya Ostwal är analytiker och strateg med fokus på beteendeanalys och det vi kallar för ”thick data” – att kombinera insikter kring beteende och behov med kvantitativ och demografisk data för att hitta nya samband. Niklas Hjelm är webbanalytiker med lång erfarenhet från analysområdet och SEO/SEM, och dessutom flera certifieringar från Google.

Härligt att ha ett riktigt starkt och brett team inom dessa viktiga områden!

Sony Mobile launches their smartest competition

2012-12-05 01:00

What are Sony SmartTags and what do they do? That’s what Sony Mobile asked us to answer with a competition on Facebook. While we were at it, we wanted to create a little SmartTags buzz as well. KAN hatched the idea of “8 hours of smartness”, a live-streamed competition on Sony Mobile’s Facebook page.

To illustrate the possibilities of NFC SmartTags, we filled a board with 100 tags. When an Xperia phone was held near a tag, each tag would trigger an action, and a few would trigger a win. The goal was to pick a winning tag on the grid. An Xperia studio was built, the tags were programmed and a film team was brought in. On November 1st the competition began, and streamed for eight hours straight.

Hundreds of fans got in line every hour, waiting for their chance to “sink a battleship” and win a prize. Behind the controls sat KAN’s team, making sure the game mechanics were working and that all that incoming traffic didn't affect the real-time experience for users.

So was all that SmartTag programming, studio build-up and costume changing worth it? Yes, with contestants from over 130 countries, 14,000 “likes” and 700 comments, we’d say it was pretty smart.

“From the Accessories team we wanted to share the smartness and ease of use of the SmartTags in an engaging, fun and innovative way,” says Annelie Hoff, Head of Global Marketing & Communications for Companion Products at Sony Mobile. “With the 8hrs of Smartness- activity we did just that and together with the response from our fans on Facebook we are very happy with the outcome.”

“8 hours of smartness” was created with lots of help from our friends at King Edward Film Production.

Fjärdeplats i Årets Byrå 2017

2017-03-08 01:00

Häromveckan – mitt under det skånska sportlovet – avgjordes Årets Byrå 2017. Vi nådde inte hela vägen fram till pallplats i år, utan hamnade precis utanför, på den något försmädliga men ändå hedrande fjärdeplatsen.

Än roligare var det att titta på totalpoängen, där vi landade på 8,58 i genomsnitt, jämfört med 8,57 förra året. Men tre andra gjorde ännu bättre resultat, grattis till Doberman, Antrop och Daytona till gott arbete!

Själva har vi nu ett toppenfint underlag för vårt kontinuerliga förbättringsarbete, vi säger tack till alla kunder för den viktiga input vi fått!

When Sony Mobile is busy, KAN is buzzing

2012-09-07 02:00

During the last week of August, Sony Mobile made news at the consumer electronic trade show IFA in Berlin, and KAN played a creative and coordinating role in the digital aspects of the event. A range of new smartphones were unveiled, as well as the first ever Xperia tablet. In preparation for IFA, we were given the task to develop the product home pages for all the launches – including one in an entirely new product category. One of Sony Mobile’s biggest announcements of the year demanded solutions that were innovative in their communication and more technically advanced than usual. And, of course, it was crucial that all our ideas worked flawlessly on phones and tablets as well.

We also had the task of manning the controls back home – publishing the announcements on sonymobile.com, the press release site and through Sony Mobile’s social media channels. It was a sensitive job that required everything happening at exactly the right time, no itchy trigger fingers and hundreds of phone calls between Malmö, Lund and London.

Here’s a taste of some of the hard work:
Xperia Tablet S
Xperia T
Facebook
Youtube

Sony Mobile lanserar tävlingen Smart Comp

2012-07-04 02:00

Sony Mobile sjösatte i början av juli sitt nya lite “smartare” tävlingskoncept Smart Competition på sin globala Sony Mobile Facebook hub. Tävlingen går ut på att samla lotter, och ju fler lotter man har desto större chans har man i dragningen då vinsterna fördelas. Anledningen till namnet Smart Competition ligger i själva upplägget för tävlingen. Tävlingen består av ett fritt antal olika frågor som publiceras med jämna mellanrum – varje dag, två gånger per dag eller i princip hur ofta som helst. En deltagare får två lotter för varje rätt svar.

Men – utöver detta faktum och eftersom det är Facebook: det handlar inte minst om dig och dina vänner. För varje vän som också deltar får du ytterligare en lott – upp till totalt 8 bonuslotter. Alltså, ju fler av dina vänner som deltar, desto större chans att vinna!

Det är alltså en tävling som kräver mer av användarna – inte bara behöver han/hon svara på ett antal frågor – det gäller också att hålla koll på när nästa fråga går av stapeln så att man inte missar möjlighet till lotter. Men då tävlingen kräver mer av användarna är också priserna desto bättre. Vad sägs premiärtävlingens första pris – en resa till L.A. för dig och en vän!

KAN har designat och utvecklat lösningen tillsammans med Sony Mobile i både Lund och London.

Sony Mobile lanserar ”Fast Forward”

2012-06-12 02:00

Sony Mobile har lanserat kampanjen “Fast Forward” på sin Facebooksida. I Fast Forward belönar Sony Mobile varje interaktion som fansen gör med att flytta fram sin kommande telefonannonsering i tid jämfört med den ursprungliga annonseringstiden, som är klockan 10:00 CET den 22 juni.

Fast Forward har varit en minst sagt lyckad aktivitet. Redan mindre än ett dygn efter att kampanjen gick live har annonseringen flyttas fram inte mindre än tre dagar och 16 timmar. Inom det första dygnet hade fler än 16.000 unika fans varit inne och tryckt på knappen som flyttar fram annonseringen i tid, och varje fan kan bara trycka på knappen en gång per dygn. Kampanjen fortgår och det händer mycket hela tiden.

Fast Forward bygger på att fansen på ett enkelt sätt kan sprida budskapet om kampanjen vidare via Facebook och på så sätt ökar hela tiden spridningen. Som en extra bonus får varje fan som interagerar med kampanjen också möjligheten att delta i en hemlig tävling med chans att vinna den ännu inte annonserade telefonen.

Fast Forward bygger på en idé framtagen av Londonbaserade Punch Communication och KAN som sen detaljutarbetats tillsammans med uppdragsgivarna i PR- och Social Media-teamen på Sony Mobile . KAN har både designat och utvecklat applikationen.

Vi förstärker vårt tech-team

2017-02-13 01:00

Som digital kommunikationsbyrå är det av yttersta vikt att alltid ligga i framkant vad det gäller utveckling. Vi har alltid haft ett stort och starkt tech-team, som bestått av erfarna och duktiga utvecklare inom såväl frontend som backend. Tillsammans står de för en stor bredd i sin kunskap och det är få tekniska projekt som de inte löser inom ramen för sin samlade kompetens.

Men en sak har vi saknat, och det är kvinnliga utvecklare. Vi är därför mycket glada för att vi hittat ytterligare en mycket kompetent utvecklare inom frontend, med erfarenhet och vinnarattityd. Och det råkar dessutom vara en tjej, Silvia Trevellin .

Silvia är ursprungligen från Vicenza i Italien och kom till Sverige för några år sedan. Efter ett par år på Pixelant har hon nu landat hos oss, och hon säger själv att hon brinner för de utmaningar som hon ställs för som frontendutvecklare. I detta jobb kan hon få utlopp för sin kreativitet och sitt intresse för teknologi. Musik är annars ett stort intresse, liksom matlagning och långa promenader med sin hund. Och med sin energi och utstrålning har hon redan blivit en självklar del i KAN-teamet.

Benvenuto!

Klas Tjebbes till KAN

2017-01-24 01:00

Efter två år som klubbchef för FC Rosengård går en av Malmös mest erfarna kommunikationsexperter tillbaka till byråbranschen. Den 1 februari börjar Klas Tjebbes på KAN, som är Malmös ledande och största byrå och som förra året utsågs till Årets Byrå. Runt en stark digital kärna har KAN byggt ett omfattande fullserviceerbjudande med koncept, varumärkesbygge, kommunikationsstrategi, mediaval, analys och content marketing. I detta sammanhang passar Klas Tjebbes perfekt för KAN.

Klas Tjebbes har mer än 25 års erfarenhet från kommunikationsbranschen. Han har bland annat varit VD på McCann Malmö, Eight Communications samt Wonderleap & Eight. Här har han bland annat varit med om att utveckla varumärken som Zoégas, Findus, GB Glace och Läkerol. Klas har dessutom under flera år suttit i styrelsen för Sveriges Kommunikationsbyråer (Komm).

Under de senaste två åren har Klas varit klubbchef på fotbollsklubben FC Rosengård, där han bland annat varit med om att öka sponsorintäkterna med närmare 40% samtidigt som klubben med kraft drivit diskussionen om damfotbollens villkor gentemot exempelvis UEFA och Svenska Spel.

“Det är en kanonvärvning, säger Per Harrysson, VD på KAN. "Klas kommer att få en tung roll på byrån och vi värdesätter både hans strategiska kunskaper och hans förmåga att få människor att arbeta effektivt tillsammans.”

På KAN kommer Klas att arbeta som kommunikationsstrateg och vara delaktig i varumärkesbygge för samtliga byråns kunder. Dessutom kommer Klas att arbeta med bearbetning av nya kunder, i vilket hans breda kontaktnät kommer väl till pass.

“Jag har haft förmånen att välja noga vilket som skulle bli mitt nästa jobb och KAN har hela tiden varit mitt förstaval”, förklarar Klas Tjebbes. “Jag tror stenhårt på byråns sätt att gå till marknaden, här finns starka ägare och här finns ambitionerna att bygga något som är betydligt större och starkare, även på nationell nivå.”

KAN startar Innovation Hub:Rekryterar ny strateg

2017-01-20 01:00
KAN förtydligar satsningen på digitaliseringsfrågor

Under senare år har en allt större del i våra kunders verksamheter snurrat kring digitalisering i alla dess former. Gamla sanningar har ställts på ända, förväntningar har skruvats upp och affärsmodeller är i ständig förändring. Det har i sin tur lett till att den typ av förfrågningar vi får som byrå har tenderat att bli allt bredare och kommit från andra delar av kundorganisationen än dem som vi traditionellt arbetat med.

Som ett led i att ännu mer strukturerat kunna hjälpa våra kunder med de utmaningar de har och tillsammans kunna skapa nya affärsmöjligheter har vi startat Innovation Hub, ett team med fokus på innovation, nyskapande tjänster och rådgivning kring digitalisering.

”Våra kunder vill idag ha hjälp med allt mer komplexa och i grunden affärskritiska frågeställningar rörande det digitala. Som byrå är vi väl rustade att möta dessa frågor, men för att bli rejält spetsiga inom detta erbjudande satsar vi nu fullt ut på ett team som driver digitaliserings- och innovationsfrågor. Gränserna mellan olika discipliner som varumärke, marknadsföring, sälj och affärsutveckling blir allt mer flytande och där kan vi som bred byrå bidra med nya perspektiv och erfarenheter, och inte minst kan vi också realisera värdeskapande lösningar”, säger Per Harrysson, VD på KAN.

Kärnan i Innovation Hub utgörs av ett team erfarna digitalstrateger, Marcus Holstein, Kristoffer Åkesson och Hanna Elfvin, som fungerar som katalysatorer och bollplank. Utöver kärnteamet ligger styrkan i att hela KAN och alla våra kompetenser kan involveras och användas i olika sammanhang. En viktig utgångspunkt för arbetet i Innovation Hub handlar om hastighet och möjligheten att kunna göra snabba ”idékreationsprocesser” tillsammans med uppdragsgivarens team, där ett flertal idéer och koncept kan testas och utvärderas under kort tid och utan stora investeringar. Allt för att välja rätt spår att sedan arbeta vidare med.

Utöver sitt arbete med Innovation Hub arbetar de tre även i våra vanliga projekt som strateger med sina respektive specialinriktningar.

TEAMET

Marcus Holstein är ny digitalstrateg här på KAN. Han har under hela sitt yrkesliv arbetat internationellt med bas i Sydney, Australien. Under de senaste åren har han arbetat på Deloitte Digital som UX team lead, men har också arbetat på byrå i London. Marcus är malmöpågen som hamnade i Sydney för att han tröttnade på det svenska vädret. Det lilla äventyret som var tänkt att vara ett halvår blev till 17 år, och större delen av denna tid har spenderats i olika UX-roller. På fritiden är det resor, skidåkning och familjen som gäller. Och trots alla år utomlands har Marcus (som, liksom så många andra här på KAN, ville bli fotbollsproffs som liten grabb) alltid hängivet följt MFF, och han har också blivit ett stort fan av australiensisk fotboll. Vi ser fram emot att få en lektion i denna tuffa sport på nästa kick-off!

Kristoffer Åkesson har varit en av de drivande i KAN’s strategiska satsningar under åren, och efter en tid i annan verksamhet återkom han till KAN i höstas för att arbeta som digitalstrateg i Innovation Hub. Han är en konceptuellt och kreativt stark strateg med djup kunskap kring digitala kanaler.

Hanna Elfvin är en av medgrundarna till KAN och har varit med om att driva de strategiska frågorna inom KAN under lång tid. Hon arbetar med att identifiera digitala och kommunikativa möjligheter och har en bred erfarenhet av många olika branscher.

Är du nyfiken på hur ett initiativ tillsammans med Innovation Hub skulle kunna se ut? Kontakta Hanna, Kristoffer eller Marcus för en inledande diskussion.

Starkt People & Culture-team till KAN

2017-01-19 01:00

Vår viktigaste tillgång som byrå är våra duktiga medarbetare. Att se till att de trivs, utvecklas och ges möjlighet att prestera på toppnivå är av yttersta vikt för oss som företag. En väl fungerande företagskultur är också en konkurrensfördel när man vill rekrytera de bästa talangerna.

Vi är därför glada över att ha kunnat knyta till oss två riktiga stjärnor, Anna Lindén och Helen Berg. Tillsammans kommer de att forma vårt nya People & Culture-team. Anna och Helen är två välkända profiler i Malmö. De jobbar redan idag tillsammans på Media Evolution och är två av alla de duktiga människor som drivit upp och skapat det Media Evolution vi ser idag – en nytänkande organisation som satt det kreativa Malmö på kartan, inte bara nationellt utan också internationellt. Det Media Evolution skapat är på många sätt unikt och som medlemsföretag är vi imponerade av utvecklingen som skett.

”KAN har sedan starten arbetat enligt devisen ”working with friends” och vi drivs av viljan att skapa en familjär och prestigelös kultur. Att ha ett starkt People & Culture-team är väldigt viktigt för vår fortsatta framgång, och vi är mycket nöjda med rekryteringen av Anna och Helen”, säger Per Harrysson, VD.

Anna och Helen har under sin tid på Media Evolution arbetat dagligen med de grundpelare som organisationen byggt sin verksamhet på – Community, Competence och Collaboration. Med den erfarenheten i bagaget kommer de att ge oss nya perspektiv på medarbetarutveckling, företagskultur, collaboration samt att attrahera och behålla talanger. Det ser vi med spänning fram emot.

TEAMET

Helen Berg har arbetat som HR och Project Manager på Media Evolution, och har tidigare arbetat på DSB och Folkuniversitetet. Att ge organisationer förutsättningar att växa genom människorna, att se medarbetarnas potential och utveckla den är sådant som driver och sporrar Helen. Viktiga beståndsdelar är att lyssna och samtidigt vara tydlig. På den privata sidan är det liv och rörelse som gäller – segling med familjen, en hel del löpning och så är hon ett hängivet MFF-fan förstås.

Flera år utomlands och uppdrag inom kommunikation och destinationsutveckling ledde så småningom Anna Lindén till Media Evolution och tjänsten som Head of Member Community. Engagemang, kommunikation och resultat har alltid varit viktiga ledord, och en av hennes främsta styrkor är att se möjligheter och göra de där kopplingarna som inte är uppenbara. På hemmaplan njuter Anna av gathuset på Limhamn där hon och familjen installerat sig sedan i somras. På helgerna hägrar landstället på Österlen, där energi tankas genom bakning, springturer och att ta in naturen runt knuten.

Anna och Helen börjar hos oss på KAN första veckan i mars. Hjärtligt välkomna till oss!

Nominerade!

2017-01-12 10:27

För femte året i rad deltar vi i branschundersökningen Årets Byrå och återigen är vi nominerade med chans att vinna vår kategori! Vi är naturligtvis enormt glada och stolta och tackar för det förtroende som våra kunder ger oss år efter år. Den input ni ger i undersökningen är mycket viktig för oss, vi tar till oss vartenda ord och jobbar med feedbacken kontinuerligt under året.

I februari får vi veta hur det går i tävlingen. Förra året fick vi smaka segerns sötma och ta emot förstapriset på scenen, men oavsett hur det går i år så känner vi oss som vinnare!

Stort tack från alla oss på KAN

Hela listan med nominerade hittar du här!

KAN + Film = Sant (Hej Andy!)

2017-01-02 16:33

KAN har under senare år arbetat allt mer med rörlig media, inte minst inom ramen för social media och det innehåll vi levererar för bland annat Kockens och flera andra kunder. Rörlig media har blivit en allt mer central del i de digitala kanalerna och för att möta denna efterfrågan har KAN under hösten satsat på att stärka sitt film-erbjudande. Vi är därför mycket glada över att ha kunnat rekrytera Andy Wendt till vårt team.

Andy är en välkänd profil inom film här i Malmö. Han var en av grundarna till filmbolaget Upper First där han arbetade som creative director och regissör under nästan 10 år. På Upper First jobbade han internationellt för kunder som H&M, KitKat, George Jensen, Bang Olufsen, Brio, IKEA, MTV, FC Köpenhamn, Läkerol, SVT och Alfa Laval. Tidigare har Andy även varit en sväng på en byrå i London och på Scandvision här i stan, och han har också anlitats som föreläsare på bla Hyper Island.

Så här säger Andy själv:

”Min specialitet är designdriven storytelling och film, även om jag också är en hejare på animation, illustration, color grading och klippning. Jag gillar att jobba med alla möjliga typer av filmtekniker, det är viktigt att kunna adaptera tekniken efter kunden och det budskap som man ska ha fram. Så oavsett om jag använder motion graphics, live action, 3D, vfx eller stop motion så är storyn är alltid central."

Film är visserligen något av Andys livsluft, men på fritiden hinner han även med att umgås med familjen, spela tv-spel, sträcktitta på TV-serier, spela innebandy och laga spännande maträtter.

Vi på KAN ser fram emot vad som kommer att komma ur vår satsning på film. Under våren kommer film-teamet, som förutom av Andy även består av Gary Rychter, som är en duktig animatör och illustratör, att få flera spännande projekt att bita i. Är du nyfiken på vad vi kan göra inom film, kontakta Andy eller hör av dig till vår säljansvarige Niclas Ek.

Egmont blir delägare i KAN

2016-12-01 01:00
KAN växlar upp för framtiden – tar in Egmont som delägare

Den 30 november blir Egmont Publishing delägare i KAN. Köpet är ett led i Egmonts satsning på sitt affärsområde för Digital Marketing Services. Egmont köper 45 procent av aktierna i KAN och blir därmed den största delägaren. Övriga aktieägare består även i fortsättningen av ett tiotal KAN-medarbetare, vilka alla arbetar på byrån.

Att få in Egmont som delägare är ett spännande steg i vår fortsatta utveckling som byrå. Med Egmont får vi en stark och långsiktig ägare där vi tillsammans kan expandera och bredda vårt erbjudande för att möta våra kunders alltmer komplexa behov.

Per Harrysson, medgrundare och VD på KAN säger så här om affären:

”KAN befinner sig i en expansiv fas där vi ser att marknaden förändrar sig snabbt i takt med den ökande digitaliseringen. Vårt sätt att arbeta har varit ett framgångsrecept som gjort oss unika och som skapat de långa relationer vi har med våra kunder. Vi tar nu nästa steg mot fortsatt tillväxt tillsammans med Egmont.”

För Egmont är köpet av KAN ett viktigt steg i deras tillväxtstrategi inom digital kommunikation och marknadsföring och fler investeringar är att vänta.

Per Kjellander, VD på Egmont Publishing:

”Förvärvet av KAN är en viktig pusselbit för vår nordiska expansion inom området Digital Marketing Services. KAN har ett imponerande track record av att utveckla långa och starka relationer med sina kunder, och en hög digital kompetens och kreativitet som verkligen står ut."

För oss på KAN känns det oerhört spännande att få in Egmont som delägare. Deras erfarenhet, deras affärskunnande och deras planer för sitt affärsområde kan göra att vi kan fortsätta utvecklas och ta stora och spännande steg i den snabbrörliga digitala verkligheten.

Läs pressreleasen på Egmonts sajt.

Läs pressreleasen på Cision.

Want the news in English?

Per Harrysson
Per Harrysson

VD KAN
0702 – 15 91 71
[email protected]

Per Kjellander
Per Kjellander

VD Egmont Publishing
0707 – 15 37 79
[email protected]

Kristoffer är tillbaka!

2016-11-30 09:42

Kristoffer Åkesson är en gammal bekant som efter en sejour utanför KANs väggar nu är tillbaka hos oss igen. Under hösten har vi startat upp ett nytt initiativ i vilket Kristoffer spelar en viktig roll. Vi kommer att ha anledning att återkomma kring detta framöver, så håll ögonen öppna.

För dig som inte känner Kristoffer så är han en konceptuellt och kreativt stark strateg med djup kunskap kring mycket inom det digitala området. Här på KAN har han under många år varit djupt involverad i det kreativa och strategiska arbetet för en lång rad av våra större kunder.

Lite trivia är väl också alltid intressant: Kristoffers claim-to-fame är att han en gång var den mest följda svensken på Pinterest, och hans skärmdumpsarkiv med alla möjliga och omöjliga kampanjer, sociala media-poster och annan kommunikation är smått legendariskt.

Hjärtligt välkommen tillbaka till the Mothership ;)

Möt vår nya Jessica

2016-11-25 11:59

Vi presenterar stolt vår nya AD Jessica Broman. Jessica har en lång och gedigen bakgrund i byråbranschen och kommer senast från DigitasLBi i Malmö, men har även jobbat på byråer i bland annat Köpenhamn och Halmstad.

Denna halmstadtös är designer av födsel och ohejdad vana och kan inte föreställa sig ett jobb där hon inte får arbeta med att illustrera och visualisera i någon form. Eller som hon själv uttrycker det: ”Det har alltid varit självklart. Jag ÄLSKAR det.”

Av en lycklig slump valde Jessica en teknisk inriktning när hon pluggade, slet sitt hår över systemutveckling och undrade vad hon höll på med tills hon upptäckte kombinationen av visuell kärlek och teknik. Smack, där satt den! ”Med facit i hand kunde jag inte gjort ett bättre val. Win-win! Sjukt spännande.”

På fritiden hänger hon med sin lille ettårige son men när han (äntligen) somnat drar hon på sig löparskorna, lyfter lite skrot eller bara kastar sig i soffan och illustrerar lite på sin fantastiska iPad Pro. Hon säger själv att hon lätt nördar ner sig i saker och ting som kan kombinera tech och design. Well, välkommen till KAN-klubben!

Johanna är på plats

2016-11-25 00:20

Vi välkomnar vår nya UX-designer, Johanna Blomgren. I Johanna har vi fått en UX-designer med stor kunskap och passion för tillgänglighet på webben, bland annat från offentlig sektor och kultur. Hon är en välkommen förstärkning till vårt UX-team, där vi under det senaste året sett en dramatisk ökning av efterfrågan på deras tjänster. We like!

Johanna hade först tankar på att bli socionom för att kunna göra en insats för utsatta människor på något sätt. Men hennes intresse för datorer och webben gjorde istället att hon utbildade sig till informationsarkitekt på Malmö högskola. Och i UX-professionen får hon kombinera båda intressena: både hjälpa människor och jobba med webb, så det är ju en win-win. Med Johanna har vi också fått ytterligare en smålänning till KAN, och som sådan har man företagandet i blodet. Efter utbildningen startade hon därför eget, som 3:e generationens företagare i familjen, och hon har sedan dess arbetat både som frilans och drivit byrå. Senast kommer hon från designbyrån Bon Voyage, som hon också var medgrundare till.

När Johanna inte jobbar spenderar hon sin tid med sambo och dotter, och hon gillar mat, musik och resor. Johanna är en av många vegetarianer på KAN, och hon planerar ofta semesterresor med utgångspunkt i vilka vegetariska restauranger hon och sambon vill besöka. Tror att det finns många här på jobbet som vill ha bra veggo-tips!

Hjärtligt välkommen till oss!

KAN tipsar: 5 viral lessons

2016-10-06 02:00
5 lessons in digital marketing from spring’s biggest meme

Things go viral for a reason. Even if they seem unpredictable or unexpected, each viral success has secrets to share with us – about what we need right now, what we’re inspired to create, and what we like to share with others.

In May 2016, Candace Payne bought herself a talking Chewbacca Mask, made a video in her car, and managed to create the most successful Facebook live video to date – with over 160 million views. What can we take away from this viral event? What was it tapping into and how can we use those insights?

For marketers, the Chewbacca Mom phenomenon reminds us that:
1. Authenticity is key
2. Humour has sales potential
3. Unboxing is alive and well
4. Real-time marketing is both powerful and risky.

And what we learn from the backlash that ended Chewbacca Mom’s ride is…:
5. Sometimes the best way to stay relevant is to stay silent.

Want to know more? Get in touch with us or drop a line to our copywriter Amy Leo who held the presentation.

You will find the presentation on SlideShare:

Unmasking Chewbacca Mom from KAN

Leo är vår nya Content Manager

2016-09-13 02:00

Vi är väldigt glada att Leo Parkosidis valt att ta med sina vassa färdigheter inom content marketing och flytta in hos oss på KAN.

Leo är född och uppvuxen i Malmö men tog en liten sväng om Göteborg för att plugga journalistik vid universitetet där. Efter fyra år, med en examen i bagaget och en väntande anställning bland kommunikatörerna på Tetra Pak i Lund, återvände han hem. Från Tetra Pak tog Leo steget till contentbyrån Spoon för att ännu mer grotta ner sig i content marketing, och nu växlar han alltså över till oss på KAN.

Innan Leo kom på att det var content som gällde, flängde han runt i Europa och jobbade som fotomodell – från finrummen i Milano till de skumma skogarna utanför Sandefjord. Men modellyrket bjuder på en hel del lata dagar också, så det bakades ett och annat surdegsbröd mellan fotoblixtarna. Många surdegar har förvisso fått sätta livet till, men Leos äldsta, nu levande exemplar har två år på nacken och är en ganska grötig blandning på 50/50 vete och råg.

Välkommen till oss, och våra tre kontorsfrukostar i veckan, Leo!

Petter tar plats i KAN-skutan

2016-09-12 02:00

Låt oss presentera vår nya tekniska projektledare, Petter Mattsson.

Petter kommer ursprungligen från Karlskrona och flyttade till Malmö först efter sina studier på KTH i Stockholm. Från början var hans plan att bli arkeolog à la Indiana Jones – ja alltså, tills sanningen om vad en arkeolog egentligen gör uppdagades. Petter tänkte om och huvudfokus genom högskolestudierna blev istället på data/IT-relaterade kurser. Men han kan även stoltsera med kunskaper inom kärnfysik, floristik/faunistik och historia.

Yrkeslivet började Petter som lärare på gymnasienivå i Malmö, samtidigt som han frilansade som webbprogrammerare. Efter några år lämnade han skolvärlden för att prova på livet som konsult med fokus på SharePoint och publik webb. Under åren har han hunnit med att jobba både som beställare och leverantör för alla möjliga digitala lösningar.

Petter delar hus med fru, två barn och kändiskatten Sigge. Löpning, grillning, tv-spel och jakt är några av fritidsintressena och han är alltid redo som scoutledare i Husie.

Varmt välkommen ombord, Petter!

Our very own California girl - welcome Meghan!

2016-09-09 02:00

Born and raised in California, Meghan moved to Sweden shortly after graduating from college. Upon completing a two-year Creative Production course at Malmö University, she found herself on the early train, commuting to the Småland forest to write copy for IKEA.

Three years later, however, London was calling and she answered, moving to the capital city to become Head of Copy for the American-born flash sales site Joss&Main. After two years splitting her time between their Berlin and London offices, she finally understood the expression ‘borta bra men hemma bäst’ and returned to Malmö, where she now lives with her husband and son.

When she’s not writing copy, you can find her by the swing-sets in the park with her son, wine tasting on her parents’ balcony or on the sofa with her husband catching up on their favourite TV-series.

Hjärtligt välkommen till oss Meghan!

Välkommen Björn!

2016-09-08 02:00

Något med sommar och sol verkar öppna det digitala transferfönstret. I sommar har vi ledsamt nog vinkat ‘bon voyage’ till några kära, långtida kollegor, men vi har också hälsat ett helt gäng nya KAN:are välkomna till en spännande höst.

Höstens första värvning: Björn Folbert!

Först ut är Björn Folbert. Han kommer närmast från FEW och är ett PHP-proffs som jonglerar både back-end och front-end. Björn kommer framförallt att jobba mycket med våra kunders Wordpress-lösningar.

När han växte upp som liten påg i Löddeköpinge trodde alla, inklusive han själv, att han skulle jobba med djur och natur på något sätt, men så blev det inte. Föräldrarna köpte ett 14.4-modem 1995 och hösten samma år hade lille Björn byggt sin första hemsida. Det ledde så småningom till Informationsteknologiprogrammet på Blekinge Tekniska Högskola och Webbutveckling på Högskolan i Kalmar. Efter några års jobb i en skivaffär hamnade han till slut på webbyrån Matter Design Studio i Köpenhamn – och på den vägen är det.

Idag bor han med fru och barn i ett över 100 år gammalt hus utanför Staffanstorp. Löpning är ett intresse han delar med många av sina nya kollegor, men frågan är om inte Björn är den som sprungit längst? Hans längsta ultralopp ligger på 85 km(!) – alltså som från kontoret till Ängelholm ungefär.

Vi är väldigt glada att ha honom här. Välkommen Björn!

Välkommen till oss Fredrik!

2016-07-04 02:00

Vi välkomnar Fredrik Broman till oss på KAN! Fredrik jobbar som frontend-utvecklare och har över tio års erfarenhet av webbranschen. Innan han började på KAN drev Fredrik eget och arbetade bland annat med olika EU-projekt för samhällsutvecklande digital teknik. Han har tidigare också arbetat med Swedbank, Ericsson, Nationalencyklopedin och IDEO.

Fredrik är född i Karlstad, uppvuxen i Lund och numera boende i Kävlinge med fru och barn. Han utbildade sig i medieteknik på BTH med extra kurser i grafisk form och apputveckling, och har också läst visuell kommunikation på Beckmans.

”Jag har alltid rört mig i gränslandet mellan form och teknik. Min specialitet är att jag kan både klassisk formgivning och modern webbutveckling.”

Och med Fredrik adderar vi ännu en landslagsmeriterad kollega till Malmös mesta “sportbyrå”. Fredrik studerar japansk budo och är svensk mästare 2016 i iaido (svärd) och svensk mästare 2016 i jodo (stav). Han har varit med i svenska landslaget flera gånger.

Kort sagt: det känns tryggt att ha Fredrik ombord, välkommen!

KAN tipsar: Thick data - logikdriven magi

2016-05-23 02:00

På årets Webbdagarna i Malmö pratade vår strateg Divya om begreppet thick data och hur det kan användas för att bättre förstå kundens behov:

It is becoming harder for marketers and brands to be visible and audible. Consumers are bombarded with messaging. With omni-channel presence and multi-device communication, messaging has become extremely fragmented and short lived. Our attention spans have drastically reduced and brands are loosing information monopoly. Geo-targeted messaging is based on what is assumed of us, notification and social ads are marketing norms. With AI and VR we expect to experience something even before we actually experience it. How can marketers create relevant communication?

Thick Data can help you to ‘know your consumers’. In my experience of working with agency and corporate communication, I have helped brands connect with their audience and reach their business goals using Thick Data

Thick Data is not Big Data. It is a powerful combination of qualitative data & quantitative data. Qualitative data is behavioral insights of your consumer’s everyday lives. It is data gathered by interacting with you consumers or prospective audience to identify the relationship they share with your brand or your competition. And, quantitate data is statistical data about your consumers buying habits leading you to measure engagement, loyalty, leads and conversion.

For case studies and further understanding of how you can use Thick Data to improve your business goals, get in touch with us or drop a line to Divya Ostwal.

Ni hittar presentationen i sin helhet på Slideshare:
Logic Driven Magic from KAN

KAN tipsar: Trender från SXSW 2016

2016-04-29 02:00

SXSW i Austin är världens största digitala konferens och går av stapeln i Austin, Texas. För fjärde året i rad hade KAN ett team på plats för att snappa upp de senaste trenderna i den digitala världen. Med 40000 deltagare och 2000 föreläsare är det förstås omöjligt att se och höra allt, men det här är de fem trender eller teman som gjorde mest intryck på vårt team. (Och är du intresserad av deras dagliga spaningar från konferensen kan vi rekommendera att lyssna på podcasten KAN Kommenterar.)

Virtual Reality har kommit för att stanna

För 10 år sedan var Virtual Reality – VR – något ganska dyrt och otillgängligt för gemene man. Idag är VR betydligt mer lättillgängligt, och en stor anledning till detta är den snabba utvecklingen inom smartphones. Smartphones innehåller många av de egenskaper som behövs för att skapa bra och billig VR: högupplösta skärmar, accelerometer och gyroskop samt kraftfulla processorer. Virtual Reality spås bli nästa stora grej efter smartphonen, och det säger inte lite! Olika typer av VR ger olika upplevelse och inlevelse, men gemensamt för upplevelserna är att man skiftar från ett “first-person” perspektiv till ett “you-person” perspektiv. Med andra ord, från att titta på en upplevelse till att uppleva den, fysiskt och psykiskt. Taktila hjälpmedel finns för att skapa ännu mer djupgående upplevelser för att känna, röra och greppa, och här har vi bara sett början på utvecklingen. Inom en nära framtid spås våra sociala kanaler bestå av VR för att koppla ihop människor på ett djupare plan.

AI tar över – men inte Terminator

Vår rädsla för att Artificial Intelligence, AI, ska ta över världen är obefogad, i alla fall i dagsläget :). AI är inte här för att ersätta människan utan designas för att utföra klart avgränsade uppdrag. AI ska ses som ett verktyg som ska utföra en uppgift, som tex i fallet med Googles självkörande bilar. AI i Google Car ska köra bil, varken mer eller mindre. Men AI är ju inget nytt forskningsområde – varför har det aktualiserats nu? De stora tekniska framstegen de senaste 5-10 åren inom neuronnät, billiga multiprocessorer samt att det numera finns ofantliga mängder av data som maskinerna kan lära sig av är helt avgörande för att AI nu börjar bli vardagsmat. Vi ser AI dyka upp på fler och fler ställen, i Google Search, bildigenkänning på Facebook, som e-handelsassistenter, Messenger Bots mm. Vi kan också förvänta oss “Human-assisted” AI’s väldigt snart. Ett exempel på det är Jelly http://askjelly.com där AI kommer lära sig vem – vilken människa som är bäst lämpad på att svara på unik fråga. Att AI redan är här är alltså inte en myt – det är ett faktum. Och i den snara framtiden kommer det nog ses om en råvara eller verktyg på samma sätt som elektricitet.

“Anything that can be tracked will be tracked”

Idag kan vartenda steg, varenda blick och varenda ord mätas och registreras. Uppkopplade sensorer och kraftfulla processorer har blivit billiga och kan därför användas i stor skala. Med hjälp av dessa skapar vi effektivare och mer optimerade verksamheter, och vi kan minska miljöpåverkan genom effektivare energianvändning i uppkopplade hus. Vi skapar disruptiv innovation och nya affärsmodeller tack vare mätbarhet och big data, och insamlad data kring vårt beteende ger oss anpassade produkter och tjänster såsom exempelvis Netflix. Allt detta kan göras, men mycket av det hänger också på hur transparenta eller privata vill vi vara med vår data. Ju mer transparenta vi är, desto mer personaliserade och relevanta produkter kommer vi att kunna få. Under SXSW spåddes det att människor sannolikt kommer att välja transparens framför integritet för att kunna få produkter och tjänster anpassade just för oss. Nästa stora utmaning för företag är att använda insamlad data kreativt. När allt blir mätbart och alla konkurrenter har tillgång till all data, så kommer de kreativa lösningarna för användandet bli särskiljande.

”Marketing to the Moments”

”Moments” är händelser eller tillfällen i våra liv som vi vill dela med oss av. Dessa tillfällen kan inträffa dagligen, som tex att laga mat, eller en gång i livet, som tex ett giftermål eller en graviditet. Under SXSW talades mycket om möjligheterna med att dessa tillfällen. Genom att förstå och analysera data kan varumärken hitta relevanta tillfällen och anpassa sin marknadsföring för att möta olika behov vid olika tillfällen. Kommunikation rör sig mot att bli mer och mer individanpassad, och därför behöver varumärken förstå de tillfällen som betyder något för kunden, och identifiera ytterligare tillfällen som kan förlänga eller förstärka relationen med kunden. Dagens konsument väljer inte sina produkter och varumärken enbart baserat på funktionalitet eller estetik utan i hög grad också baserat på hur produkterna kan hjälpa dem möta sina mål. På så sätt väljer man att släppa in varumärken i sina liv, i de tillfällen som betyder något – för att det ger något tillbaka.

Millennials & Gen Z

Den grupp människor som växer upp nu – kalla dem Millennials eller Generation Z beroende på vilka definitioner man väljer att följa – är något av en marknadsförares våta dröm. Alla vill nå dem, alla vill förstå dem. Under årets SXSW presenterades en annan syn på denna generation, nämligen att det inte är en generation alls. Millennials/Gen Z ska snarare ses som ett mindset, ett sätt att förena olika ”nischer” av människor baserat på deras särart och deras intressen. Att slentrianmässigt definiera dem genom demografi och ålder är enbart ett sätt att försöka förstå dem baserat på gamla strukturer som inte längre fungerar. Under SXSW pratades det också mycket om olika typer av content som särskilt tilltalar Millennials/Gen Z. Både det korta, råa och oediterade filmformatet, helst inte längre än 5 sekunder, fördes fram som en vinnare i slaget om Millennials. Även de så ofta hånade giffarna från internets barndom har fått en renässans, och betraktas nu som viktiga och uttrycksfulla budbärare. Många av dessa format kommer i kölvattnet av Snapchat, Instagram, Vine mfl, och Facebook ses nu snabbt integrera mycket av den funktionalitet och det innehåll som passar denna målgrupp, tex genom det nya Live-formatet och giffar både i Newsfeed och Messenger.

Ni hittar presentationen i sin helhet på Slideshare:

Trender från SXSW 2016 from KAN

KAN rapporterar från SXSW

2016-03-17 01:00

SXSW i Austin i Texas är världens största interaktiva konferens. För fjärde året i rad hade vi ett KAN-team på plats, och de gjorde dagliga poddar där de sammanfattade dagens händelser, trender och insikter.

Podden KAN kommenterar hittar du på iTunes.

Bekanta er med våra nya kollegor!

2016-03-09 01:00

Som en extra julklapp flyttade ju våra kompisar på Good Old in hos oss vid årsskiftet och KAN-familjen växte med fem nya medlemmar. Nu har de gjort sig hemmastadda och visst känns det nästan som om de alltid varit här. Låt oss presentera Emil Tufvesson, Jesper Wendel, Niclas Ek, Peter Dovrén och Olof Sellgren!

Emil har gjort mer än 180 Wordpress-hemsidor för både stora och små företag och hans intresse är lika stort för design som för programmeringsdelen. Han läste Interaktionsdesign på Malmö Högskola och har jobbat för webbyråer i Malmö, Ystad och Halmstad. Emil kommer ursprungligen från Sjöbo men har bott i Malmö i snart 10 år. Han känner också en stark koppling till Prag därifrån hans far kommer och åker gärna dit för att komma tillbaka till sina rötter. Annars är den stora hobbyn magi. Han har alltid med en kortlek med sig och trollar gärna när helst tillfälle ges. Vi ser fram emot magiska AW’s.

Jesper har en Master i strategisk kommunikation från Lunds Universitet och spenderade nästan 5 år i PR-branschen, först på Printa Public Relations i Helsingborg och sedan på Grayling i Malmö. Som PR-konsult arbetade han med medierelationer/pressmaterial, kommunikationsstrategier, koncept och kampanjer. Han var främst inriktad på digitala kanaler och sociala medier och har föreläst en hel del om just sociala medier. På Good Old arbetade Jesper som kundansvarig och projektledare med webbprojekt, kampanjer och strategier, vilket han kommer fortsätta med här på KAN. Under uppväxten i Bromölla ville Jesper egentligen bli rappare och har nog inte helt och hållet släppt den drömmen. Han älskar hip hop-musik, särskilt från 90-talet. Han reser så ofta han kan – gärna till USA och Frankrike och bland fritidsintressena nämns matlagning och att blanda drinkar – senaste fullträffen är en Earl Grey infused Tom Collins.

Niclas har varit aktiv till och från i branschen sedan mitten på 90-talet. Före Good Old var han marknads- och försäljningschef på NE Nationalencyklopedin, vd för förlaget Bra Böcker, vd/projektledare på Eminent Reklambyrå och därefter delägare och vd på The Fan Club. Niclas är född och uppvuxen i Spanien men flyttade hem till Sverige för att studera på Lunds universitet. Då hade han siktet inställt på att flytta tillbaka efter 3,5 år men så blev det inte utan han slog rot i den skånska myllan och här bor han nu med fru, tre pojkar och två jaktlabradorer. Fritiden spenderas helst med familj och vänner och med att laga mat men så fort han får en chans sticker han ut och jagar. Han beskriver sig som en passionerad naturälskare med jakt som huvudintresse.

Peter hade från början fullt fokus på att bli trummis men det ersattes så småningom av ett intresse för att designa nya digitala möjligheter. En kompis rekommenderade honom till en större reklambyrå som under senare delen av 90-talet skulle starta upp en ny digital enhet. Därefter var han med och startade upp den digitala byrån Moonwalk i Malmö, som blev en framgångsrik byrå men försvann i den stora bubblan. Karriären har tagit Peter via Malmo Allstars och senast Good Old, som han var med och grundade för snart 10 år sedan. Och nu har han kommit till oss på KAN. Sin lediga tid spenderar Peter vid en fotbollsplan med någon av sina två ungdomar. Och även om trummis-karriären gick i stöpet sitter han gärna hemma med ett par hörlurar och skapar musik som ibland hamnar på Soundcloud. Om suget efter något mer analogt ger sig till känna tar han fram skissblocket. Inspiration hittar han i resande och i retroprylar, som gamla designböcker och speldatorer.

Olof, från Oskarshamn, förstärker KANs “Team Småland”. Hans intresse för webbens kommunikation- och informationsutbyte väcktes när hans far köpte en "kommundator” i början på 90-talet och med den ett 14.4k modem.
”Jag började köra BBS och fick en telefonräkning på 5000 kr – trots en temporär konfiskering av modemet fortsatte mitt intresse.”
Efter att ha pluggat ett otal A-kurser, jobbat som nattportier på hotell och spelat online-poker professionellt i flera år valde han till slut att satsa fullt ut på front-end utveckling. Olof är just nu föräldraledig och det mesta av hans vakna tid går åt till att ta hand om en helvild och supercharmig ettåring (och bild på Olof kommer så snart han är tillbaka hos oss på jobbet igen!).

Välkomna i familjen KAN, killar! (PS: Tack för att ni tog med er popcorn-maskinen.)

KAN tipsar: Digitala designtrender 2016

2016-03-08 01:00

Vilka digitala designtrender kommer att gälla under året som kommer? Häng med på vår spaning, en slideshow hittar du längre ner på sidan!

Färger
Färg är ett tydligt kommunikationsmedel eftersom det är enkelt och kraftfullt. Färg påverkar vår uppfattning om ett föremål och kommunicerar en känslomässig energi som skiljer sig från kultur till kultur. 2016 är året som spås vibrera av färg i djärva kombinationer – tänk mer RGB än CMYK och du är hemma. Årets färg från Pantone.

Fototrender
Årets fototrender är blixtljus, kombinerade komplicerade mönster, tatueringar som skymtar fram i vardagliga situationer, svart vita bilder, hästar i alla dess former (en symbol för frihet), solreflekterade bilder i bästa beachstuk, palmer och stillbilden fångad ur det rörliga.

Illustrationens renässans
Illustrationen är på frammarsch, det är perfekt för att förklara fakta och visualisera en röd tråd men också toppen i den digitala kanalen då den är smidigt skalbar.

Djärv typografi
En påfallande trend inom den digitala kanalen är den visuellt djärva och kraftfulla typografin. Just nu arbetar både Adobe och FontArk med utvecklingen av typsnittseditorer som gör det lättare att tweeka och justera ett befintligt typsnitt till sitt eget och med det kommer kunskapen i att hantera typografi som en grafisk attribut bli efterfrågad och uppskattad. I takt ned att antalet HD-skärmar ökar hos konsumenternas ökar, ökar också möjligheten för designers att tryggt använda seriftypsnitt i sina digitala projekt. Fortfarande kommer san-serifen vara den mest förekommande i den digitala kanalen.

Logotyptrender
* Monogram – en typ av namnchiffer som består av en eller flera personers initialer, förkortningen för ett företag eller dylikt, ofta i konstnärligt stiliserad form.
* Ikonografi – med nyvunnet ursprung i emoji kulturen
* Handgjort, handskrivet för en elegant touch
* Tonade element i minimalistisk tappning för ett modernt och trendigt uttryck
* Negativ yta – intressant och unikt

Upplevd interaktivitet & berättarkonst
Många av de digitala trenderna är sprungna ur teknisk innovation och användarens behov. Ur tänket ”mobile first” föds väl tilltagna klickvänliga ytor och stora knappar inte bara i mobilen, surfplattor utan även i desktop versionen. Det betyder undergången för rena textlänkar som är näst intill oklickbara i mobilvy och kommer så småningom kännas onaturliga i desktop eftersom vi vill ha samma upplevelse oavsett plattform. En annat hett ämne är de evigt scrollande sidorna, även det ett arv från ”mobile first” och som fungerar särskilt väl för webblösningar som lockar till interaktion genom story-telling. Innehållet leder användaren ner i strukturen via en osynlig röd tråd, ofta uttryckt i illustration, copy, bild, bakgrunder, CTA och film. Du kan också inom samma ramverk efterlikna en flersidig sajt genom att bryta upp innehållet I sektioner genom färger och call-to-actions i tydliga block.

Cinemagraphs
Vi har sett dess framfart på sociala medier men också i en absolut mer blygsam kanal, nyhetsbrev. Cinemagraphs bygger på att någon detalj ur stillbilden är satt i rörelse, en reflektion, yrande pudersnö eller ett plagg som veckas i vinden. Effekten ger en vilsam men illusionistisk touch till helheten och är samtidigt ett bra och effektivt sätt att få ut rörlighet utan att användaren behöver invända långa nedladdningstider. Tips: prova Flixel.

Med fokus på detaljerna
I takt med att beställaren har ökad kompetens inom den digitala kanalen för att kommunicera och att bygga starka varumärken höjs ambitionsnivån och fram växer ett naturlig fokus på detaljerna. Vi pratar bla om mikrointeraktioner som hjälper mottagaren att göra en eller flera olika saker, tex kommunicera en status, eller se resultatet av/få återkoppling på en åtgärd. Mikrointeraktioner en viktig näst intill osynlig värdeskapare, en nyckel till en förbättrad användarvänlighet parallellt med att ge en god känslomässig upplevelse. Överväg funktionen med omsorg och låt varje interaktion ha en mänsklig touch. De ska hjälpa till, uppmana, rekommendera och konfirmera besökarens interaktion med den digitala lösningen.

Pop-ups
Pop-upen gör comeback! I sin 2016-form är pop-up formulerat som ett erbjudande, en rabatt i utbyte mot att gå med en e-postlista eller bli en följare. Pop-up fönster kommer förmodligen inte kommer att dyka upp varje gång du besöker en sida och i vissa fall, måste du till och med vidta en viss åtgärd, som rullning, för att visa rutan.

Exempel och mer detaljer hittar du i nedan presentation eller på SlideShare. Dragningen presenterades i sin helhet av KAN's Art Director Lia Eriksson på KAN's frukostmöte i januari.

Digitala designtrender 2016 from KAN

Vi är bäst i Sverige!

2016-02-11 01:00

Nu är det klart – KAN har vunnit Årets Byrå 2015!

Att vinna är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb tillsammans med våra kunder. Och eftersom det är just de som fått tycka till, känns det såklart extra bra.

Årets Byrå är både en tävling och en kvalitets- och branschstudie, som bland annat kartlägger hur nöjda Sveriges kommunikationsköpare är med sina byråer. Vinsten innebär att vi är den bästa digitala byrån i vår storlekskategori. Det gör oss vansinnigt stolta.

Nu ska vi utvärdera resultatet för att utvecklas och bli ännu bättre. Men först ska vi fira ordentligt!

KAN tipsar: Allt du behöver veta om Instagram

2015-12-28 01:00

400 000 000 användare kan inte ha fel – Instagram är hett. En av anledningarna är förstås de nya möjligheter som annonseringen ger för marknadsförare här i Sverige. Men vad behöver man veta om Instagram för att kunna utnyttja denna plattform på bästa sätt? Här är några tips!

Instagram idag är Sveriges andra största sociala plattform, näst efter ägaren Facebook. Hela 22% av svenskarna använder Instagram dagligen. Den typiska användaren är en kvinna i 20-årsåldern, men även män finns på Instagram, särskilt de yngre. Med andra ord, har man ett varumärke eller ett budskap som riktas mot personer 15-40, i synnerhet kvinnor, finns det en stor potential på Instagram.

Men för att verkligen nå den målgruppen krävs det en del av ett varumärke för att nå fram. Instagram är ett visuellt medium som bygger på det kreativa uttrycket. För att lyckas behöver man ha innehåll som passar helt enkelt. En bra Instagrampost:
* Är berörande (och inte överdrivet säljande)
* Är visuellt utmanande (och inte tråkigt eller ointressant vinklad)
* Visar varumärkets personlighet (och inte bara är företagspolitiskt korrekt)
* Är naturlig (och inte tydligt stajlad och ”filtrad”)

Idag ser vi tre primära typer av poster på Instagram:

Enstaka poster, dvs poster där varje bild står för sig. Detta är den vanligaste typen av post, och som företag är det viktigt att ha en genomtänkt och stringent taktik för vad man postar så att kontot som helhet ger ett bra sammantaget intryck.

Kreativa sätt att utnyttja plattformen ser man då och då. Det har varit ett sätt att göra ett avtryck i Instagram-communityn, inte minst innan annonsformaten tillkom. Det har varit ett sätt för många att testa gränserna för plattformen och prova nya vinklar, inte minst kreativt och konstnärligt. Några tydliga teman kan man se kring hur Instagram har utnyttjats (kolla in vår SlideShare nedan för exempel):
* Gamification
* Flödet som canvas
* Rörligt
* Story
* Humor

Annonsformaten har öppnat nya möjligheter för spännande och intressanta lösningar. Idag finns tre format: vanliga photo ads, video ads och Carousel, som är flera bilder horisontellt i samma post. Syftet med annonsformaten är primärt att driva trafik, ladda ner en app eller att bygga kännedom, och annonserna görs med hjälp av Facebooks annonseringsverktyg. Möjligheterna att rikta sina annonser är mycket goda i Instagram och man använder samma sätt att välja målgrupp som man gör för Facebook. När det gäller effekten av annonserna är Instagrams styrka Brand Recall, dvs:
* Kännedom
* Kampanjobservation
* Varumärkespreferens

Resultaten är enligt Facebook generellt mycket tillfredsställande.

Sammanfattningsvis:

Har du…
* en målgrupp som är på Instagram?
* behov av bygga kampanj- och varumärkeskännedom?
* ett bildmaterial och en tonalitet som passar Instagram?
* en bra övrig kanalmix där Instagram naturligt kan passa?
Ja? Då är Instagram något att överväga!

Vad behöver man för att sätta igång?
1. Facebook-konto
2. Business manager / Annonskonto
3. Facebook ”Power editor”
Nej, det behövs inget Instagramkonto

Exempel och mer detaljer kring Instagram hittar du i vår presentation på SlideShare som våra strateger Hanna Elfvin och Johan Wenhov presenterade i sin helhet på KAN’s frukostmöte i december.

Allt du behöver veta om Instagram from KAN

KAN förvärvar Good Old

2015-12-16 01:00

KAN-familjen växer inför 2016. Med förvärvet av Good Old stärker vi ytterligare vårt erbjudande och vår ställning som södra Sveriges ledande digitala kommunikationsbyrå. Redan vid årsskiftet flyttar Good Old in hos oss på Stortorget i Malmö.

Vår målsättning är att KAN även fortsättningsvis ska vara med och driva utvecklingen av kreativa, smarta och säljande lösningar i den digitala sfären. Med köpet av Good Old fortsätter vi på den inslagna vägen tillsammans med en kompetent byrå och personer vi gillar, säger Per Harrysson, KANs VD.

Läs hela pressreleasen här

Per Harrysson
Per Harrysson

0702 – 15 91 71
[email protected]

Niclas Ek
Niclas Ek

076-800 33 83
[email protected]

Sony Mobile laddar för Black Friday

2015-11-26 01:00

Det amerikanska fenomenet Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving och anses som starten på årets julhandel. Black Friday börjar nu bli ett vedertaget begrepp även i Europa och i Sverige. Enligt Google Trends är sökvolymen i UK på termen ”Black Friday” 3,5 gånger större i år än förra året och intresset ökar på liknande sätt även här i Sverige. Här finns alltså en stor potential för handeln och inte minst har de svenska e-handlarna hakat på Black Friday-trenden.

För Sony Mobile är Black Friday ett bra tillfälle att kicka igång julförsäljningen, både online och offline. Tillsammans med Sony Mobiles globala e-com team har vi under hösten arbetat med att bygga upp erbjudanden och kampanjer för Black Friday i Sony Mobiles Xperia Store. En stor mängd creatives har tagits fram för att driva budskapen. Parallellt har vi lagt upp kampanjplaneringen för köpt media i sociala kanaler, vilket vi också hjälper Sony Mobile att genomföra. Under den intensiva Black Friday-perioden och den kommande julhandeln kommer resultat och data att följas noggrant av våra strateger, och kreativa budskap och mediaköp anpassas beroende på hur de presterar.

Kampanjerna kommer att gå i samtliga Sonys kanaler, utöver Xperia Store och sonymobile.com är det främst Facebook, Instagram och Sony Mobiles appar Xperia Lounge och Social Life.

(PS: är du nyfiken på hur vi jobbar strategiskt med till exempel content marketing, konverteringsanalys och social media, kontakta Hanna Elfvin)

Säg hej till Lisa!

2015-11-19 01:00

Vi är väldigt glada över att ha knutit Lisa Lundqvist till oss. Med bakgrund inom content marketing, marknad, kommunikation och ledarskap har vi inte bara fått en erfaren och stabil Project Manager, utan även en nyfiken och idérik sådan.

Lisa har jobbat som projektledare hela sitt yrkesverksamma liv; både på konsultsidan, content marketing byråer och inhouse på stora företag.
– Jag är väldigt nyfiken, säger Lisa. Project Manager-jobbet innebär att jag får besöka olika ”världar” genom kunder, sammanhang och projektgrupper.

Lisa är uppvuxen utanför Helsingborg och pluggade Litteraturvetenskap och Media och kommunikation på Lunds Universitet. Med en examen i bagaget flyttade hon till Reykjavik i två olika omgångar, bland annat för att studera isländsk barnlitteratur.

Sedermera gick flytten till Stockholm och content marketing byrån Spoon. Efter ett helt decennium i Stockholm, där hon även jobbade på kundsidan för kosmetikföretaget Oriflame, fick hon möjligheten att vara med och starta upp Spoons skånska avdelning i Malmö. Ett och ett halvt år senare är Lisa mycket nöjd över att vara tillbaka i den skånska myllan och vi är mycket nöjda att hon nu valt oss här på KAN.

Hennes favoritplats i världen är Lady Elliott Island på Barriärrevet eller kanske en alptopp i de franska alperna. Förutom att resa gillar Lisa att gå på loppisar, utförsåkning, träning och slukar alla böcker hon kan komma över. Ett annat intresse är matlagning – grönkål är favoritingrediensen just nu som hon gärna laborerar med i alla dess former. Vi ser med försiktig nyfikenhet fram emot spännande lunchlådor.

Välkommen Lisa!

Welcome to us Divya!

2015-11-05 01:00

Vi är väldigt glada att kunna hälsa Divya Ostwal välkommen till KAN. Divya stärker upp vårt strategiteam och kommer att arbeta som Thick Data strateg. Hon kommer senast från Good Old, och hon tar med sig en djupgående förståelse för logikdriven magi inom digital kommunikation!

Född och uppvuxen i Bangalore, Indien, valde Divya mellan en karriär inom webb eller att vandra runt på gatorna som redaktionell fotograf. Hon valde till slut att studera reklam och grafisk design. Efter studierna började hon som Business Brand-strateg och gick vidare till att bli Chief Creative Officer för en startup i Bangalore med kunder som tog henne till London och Singapore. Slutligen hamnade hon i Sverige tillsammans med sin man.

För KAN's kunder blir insikterna kring data allt viktigare i arbetet med marknadsföring och kommunikation. Divyas specialkompetens inom så kallad thick data-analys kommer att passa våra kunders behov alldeles utmärkt. Thick data är ett ganska nytt begrepp, men handlar i grunden om den vitala kombinationen av kvantitativ och kvalitativ data. Inom kvantitativ data kombineras olika typer av statistik för att sätta rätt mätpunkter och dra slutsatser. Den kvalitativa datan handlar om att förstå mänskligt beteende för att hitta insikter, och med hjälp av det skapa användarupplevelser och nå uppsatta mål. Att kombinera dessa två? Magi som sagt.

Foto är fortfarande ett av Divyas stora intressen. Hon jobbade nyligen med en fotoserie till filminspelningen av en kommersiell Bollywood-film: Boy in Bollywood. Snart på en Bollywoodbiograf nära dig! Resor är en annan stor passion och att samla souvenirer från de platser hon besöker. Annars njuter Divya gärna av en kopp té, som hon säger kan transportera henne till andra världar.

Varmt välkommen till KAN Divya!

Välkommen hem Victoria

2015-09-07 02:00

När Victoria Öhrström läste Strategisk kommunikation vid Lunds Universitet gjorde hon sin praktik här på KAN under våren 2013. Därefter blev det en termin i Amsterdam innan hon avslutade sin kandidatexamen och gick vidare till ett mastersprogram, också det vid Lunds Universitet, inom Globalization, Brands and Consumption. Nu är hon klar och vi är jätteglada att hon har hittat hem till oss på KAN igen. Med sig i bagaget sedan tidigare har Victoria även kurser i såväl projektledning som grafisk design.

Vid sidan av jobbet tycker Victoria om att spendera tid med vänner och att se sig om i världen. Hon har exempelvis backpackat tre månader i Asien och i somras gjorde hon en resa i Baskien med stopp i Bilbao, San Sebastian och Biarritz. Där fick hon ett nyvunnet intresse i surfing, som hon gärna vill utforska vidare.

Victoria kommer arbeta som junior project manager. Välkommen!

Nytt kreativt tillskott - Välkommen Gustaf!

2015-09-03 02:00

Under uppväxten i Bunkeflostrand drömde Gustaf Hedin om att antingen bli fotbollsproffs eller rockstjärna, men när det blev dags att välja till gymnasiet föll valet på grafisk design istället. Och det är ju vi glada för nu när vi hälsar honom välkommen som vår nya Art Director.

Att det blev just design är kanske ändå inte så konstigt. Gustaf har alltid varit väldigt kreativ och konstnärlig, så det kändes som den naturliga vägen. Innan han hamnade hos oss här på KAN jobbade Gustaf på en mindre designbyrå i Malmö, främst med webbdesign men även med annat grafiskt material både digitalt och i tryckt form.

Familjen är viktig och när Gustaf är ledig spenderar han helst tid med sambon Sandra, blandrasen Molly, brorsönerna och systersonen. Han gillar också att dricka öl med vänner, kolla på sport (hjärtat är självklart ljusblått), spela gitarr, lyssna på musik, träna och allmänt njuta av livet.

Gustaf utger sig även för att vara en jäkel på musikquiz och känna igen låtar – något han snart nog kommer att få bevisa (eller äta upp) under KANs årliga musikquiz.

Välkommen Gustaf!

Vi förstärker back(-end)linjen med Mattias

2015-08-24 12:29

Sommaren lider mot sitt slut och vi går mot ännu en fullmatad höst. Därför förstärker vi nu back(-end)linjen och hälsar Mattias Johnsson välkommen. Mattias är egentligen inte ett nytt ansikte här på KAN. Efter att han varit hos oss som inhyrd konsult under en tid är vi väldigt glada att han nu tar steget att bli en tvättäkta KANare.

Mattias har varit intresserad av datorer ända sedan uppväxten i Landvetter. Han pluggade datateknik på Chalmers och jobbade därefter med .Net web på Spark Vision. Förra hösten gick flyttlasset söder ut, till Malmö, och efter en sejour på Cybercom har han alltså landat här hos oss på KAN.

Mattias är en stabil utvecklare, som inte stressar upp sig i onödan. Även utanför jobbet är han en stillsam kille, som gärna spenderar kvällarna med en bok eller ett brädspel. Han är därmed sagt ingen soffpotatis, utan gillar lika väl att träna och vandra.

Varmt (officiellt) välkommen i gänget, Mattias!

Kennie är vår nya IT-tekniker!

2015-07-03 02:00

Ett mycket välkommet tillskott på KAN är vår nya interna IT-tekniker Kennie. Han kommer senast från ett konsultuppdrag på ATEA där han skötte support och hjälpte till med pågående projekt.

Kennie har alltid haft ett stort teknikintresse och varit nyfiken på hur saker och ting fungerar.

“Redan som liten skruvade jag isär allt jag kunde få tag på, dock var jag inte alltid lika bra på att sätta ihop allt igen så det var inte alltid uppskattat :).”

Men vägen till jobbet som IT-tekniker har ändå inte varit helt spikrak. Efter att ha läst IT-nätverkslinjen på gymnasiet tog han lite ströjobb inom evenemang, matlagning och som bartender. Efter ett tag förstod han att IT var det han ville satsa på och sökte sig in i branschen.

Sedan två år tillbaka bor Kennie tillsammans med flickvännen i Malmö, efter att ha flyttat från hemstaden Hässleholm. Även på fritiden händer det att han labbar med olika tekniska lösningar. Men han gillar också att testa nya restauranger och att resa – gärna till favoritstaden Barcelona.

Varmt välkommen till KAN, Kennie!

KAN tipsar: Millennials - så funkar de!

2015-06-24 02:00

Generation Y, Millennials, Digital Natives – det vill säga de unga vuxna som är födda någonstans i början på åttiotalet till millennieskiftet – är USAs största generation genom tiderna. Och de är här nu – redo att konsumera allt från nöje, spel till vardagstjänster, kapitalvaror och lättrörliga konsumentvaror. De är födda med internet och mobilen i handen – deras digitala beteende kommer att forma och sätta en standard för oss alla. De engagerar sig i och identifierar sig med varumärken i mycket höge grad än tidigare generationer.

Här följer några tips om hur denna intressanta målgrupp funkar:

Hur tänker de?
Den här generationen har ett uppdämt behov av att få göra sin röst hörd och få bekräftelse. De är proffs på att nå igenom mediabruset och vet exakt vad som krävs för att nå sin publik i sociala medier. Millennials har inga problem med att dela med sig av personliga data – tvärtom hjälper det dem att få relevant information tillbaka. De är öppna för förändring, intresserade av långsiktig hållbarhet och kräver feedback och fullständig transparens både av varumärken, företag samt sin arbetsgivare.

Varumärken måste stötta nya värderingar
Som företag är det viktigt att du förstår dem – deras liv och behov, vad de gillar och inte gillar. Du behöver lyssna och skapa dialog med dem och om du gör ett misstag – erkänn det. Ta kontroll över diskussionen och ditt varumärke i de kanaler där dialogen förs. Det ger dig information som du kan använda för att ge en bättre service och leder till engagemang och lojala fans. Din kommunikation behöver vara engagerande, ärlig och autentisk för att lyckas mot den här målgruppen. Exempelvis har användargenererat innehåll ett mycket högt värde, man litar på sina gelikar i högre grad än auktoriteter.

Mobilen – en förlängd arm
Mobilen är Millennials huvudplattform. Hela 93% i målgruppen har en smartphone och de använder den till allt, hela tiden. 87% säger att de alltid har mobilen inom räckhåll och 80% sträcker sig efter mobilen det första de gör på morgonen. Företag och varumärken som hittar vägar fram till målgruppen via mobilen har därför allt att vinna. Det kan vara allt från smidig betalning, kundservice, pushnotiser och erbjudanden. Millennials vill bli påminda om och ta del av erbjudanden från företag som de själva valt att ha en dialog med. Smidigt och tillgängligt är nyckelord och att med sig som marknadsförare.

Skapa världens bästa kundtjänst
Millennials är utmärkta ambassadörer för ditt varumärke, men du måste förtjäna det. Räkna med att Millennials delar med sig oavsett om det är hiss eller diss. Kanske ska du anställa någon från den här generationen för att berika din kundtjänst? De här personerna har varit aktiva på sociala forum sedan dess ursprung. De kan vara perfekt lämpade att jobba med kunddialog eftersom de vet precis hur man hanterar kritiska inlägg.

Nyhetskonsumtion
Millennials konsumerar nyheter främst genom sociala kanaler det ska vara korta sammanfattade nyheter på ett par rader. Hela 61% av Millennials får sina politiska nyheter via Facebook, som är en viktig källa för opinionsbildning.

YouTube & TV-TV
Youtube smäller högre än sk ”TV-TV” (dvs den vanliga linjära TV:n), som bara används när Millennials vill slappa och inte interagera. 30% tittar dagligen på Youtube och under veckan tittar 56% på något via Youtube. Youtube upplevs som transparent och nåbart och man tilltalas av frekvensen och direktheten. Second screen-beteendet är utbrett i målgruppen: både sociala postningar och shopping sker i hög grad samtidigt som man tittar på TV. Vilket inte minst avspeglas i e-handeln som ökat med 29% under 2014.

Detta var några viktiga insikter kring målgruppen Millennials. Lite fler exempel kan du läsa i den här presentationen som våra projektledare Eva Sara Tottmar och Josefin Sandberg Morén presenterade i sin helhet på KAN’s frukostmöte i juni.

Millennials – så funkar dom from KAN

KAN tipsar: Trender från SXSW 2015

2015-04-20 02:00

För tredje året i rad hade KAN ett team på plats i Austin för världens största interaktiva festival: South By South West eller SXSW.

Detta år spanade vi in tre viktiga macrotrender som kan komma att få stort inflytande framöver:

*Disruption
*Smart data
*Upplevelse

Lyssna gärna också på vår podcast KAN kommenterar där vi kört dagliga rapporter från konferensen.

KAN tipsar: podcast från KAN-teamet @SXSW i Austin

2015-03-14 01:00

För tredje året i rad har KAN ett team på plats på världens största interaktiva konferens, SXSW i Austin, Texas. Vårt strategteam – Hanna, Johan och Kristoffer – är plats för att fånga upp nya trender och tankar kring allt från retail, annonsering, big data och en hel massa annat.

Teamet har lovat att varje dag göra en 15-minuters sammanfattning i form av podcasten KAN kommenterar, för att ge en snabb inblick i vad som snackats om under dagen. Håll till godo!

KAN tipsar: 6 digitala designtrender 2015

2015-03-04 01:00

Trender är idag en del av allt som vi upplever och omsätter. Trender är inte till för de få utvalda utan något som majoriteten tar del av och upplever. Därför är trender mer värdefulla än någonsin. Inte minst är det viktigt när det gäller vad vi ser och upplever i den digitala världen – en värld som blir allt viktigare för alla. Idag är inte de digitala kanalernas utseende enbart ett resultat av vad ”analoga trender” dikterar, utan är i allra högsta grad en del av det som driver designtrender framåt och som påverkar såväl traditionell reklam, foto, färgsättningar och typografi.

Här är några axplock av vad vi ser som viktigt för den digitala designutvecklingen under det närmsta året:

1: Stora bilder
Redan 2014 pekade trenden på stora bilder, och vi ser att det är en trend som är här för att stanna. Styrkan i att använda stora visuella ytor för att förmedla känslor är både elegant och kraftfull på samma gång. 2015 arbetar vi mer med att påverka färgtoner, vi arbetar med transparenta plattor och planerar för att bilden ska förstärka och hålla samman helhetsintrycket av våra varumärken snarare än att vara en visuell vilopunkt.

2: Mer film
En viktig trend i de stora bildernas kölvatten är att jobba med video för att förmedla en känsla, kommunicera ett budskap eller erbjudande. Vi pratar inte om traditionella kampanjfilm eller inbakade instruktionsfilmer utan videos som bakgrunder, som budskapsbärare och för att förstärka kommunikationen.

3: Stor typografi
När de visuella intrycken tenderar att påminna om varandra och uttrycken blir mainstream, hur sticker vi då ut? Vi struntar i bilder. I en bakgrundsfri design har vi fördelen av en snabb upplevelse där vi inte är i lika starkt behov av teknisk prestanda. Men även här är det stort som gäller. De senaste fem åren har möjligheterna kring att jobba med typografi i digitala kanaler drastiskt förändrats. Vi har fått ett annat utbud och samtidigt blivit bättre på att ta fram bra kompositioner – idag jobbar vi med digital typografi på samma sätt som vi tidigare har gjort i de mer traditionella kanalerna.

4: One-pagers fortsätter att dominera
I takt med att varumärken blir bättre på att uttrycka sig och förmedla en värdefull, laddad upplevelse samt att vi använder flertalet olika plattformar förändras vårt beteende – vi vill ogärna klicka. Under 2014 har vi vant oss vid uttrycket ”one-pager” på startsidor men nu ser vi att manéret återfinns på undersidor, produktsidor och ”om oss” sidor. Denna design är också tacksam för de allt mer ökande kraven om ”mobile first” och responsiv design.

5: Cards
Kortdesign är ofta utformad med färgade plattor, skuggningar eller ramar och är ett designelement som innehåller en begränsad mängd information som är klickbar till mer information. Kortet expanderas i befintlig vy eller länkar vidare vid klick eller touch till en ny sida eller position – en så kallad entry point. Upplägget är responsivt tacksamt eftersom de är lätta att flöda i både bredd och höjd.

6: Flat design blir standard
Flat-design bygger på idén om att en design inte är komplett förrän alla onödigheter är väck, en ren approach utan skuggor, gradienter eller andra onödiga detaljer. Avskalat, smidigt och enkelt i sann klassisk grafisk formgivningsanda. I flat design handlar det om att hitta kärnan i sitt varumärke. Kommunikationen blir i gengäld tydlig, tillgänglig och ofta kreativt intressantare.

Detta var 6 av de designtrender som vi ser dominerar 2015. Några fler trender, inklusive exempel och några bubblare, kan du läsa i den här presentationen som vår AD Lia Eriksson presenterade i sin helhet på KAN’s frukostmöte i februari.

Designtrender 2015 from KAN

KAN tipsar om UX: Missar, myter och nyttiga fakta

2015-02-02 01:00

UX står för “User Experience”, dvs användarupplevelse. I praktiken innebär det vilken upplevelse vi får när vi interagerar med en digital produkt eller tjänst. Vi påverkas av flera faktorer, som funktionalitet, formspråk och språkets tonalitet. Men framför allt av hur dessa tre faktorer samverkar.

En vanlig missuppfattning är att UX är detsamma som användarvänlighet. Men att en sajt är användarvänlig garanterar inte att någon vill använda sajten – och det är här UX, upplevelsen av sajten, kommer in.

Men vad är då en bra upplevelse? Eller kanske man istället ska prata om en relevant upplevelse? Vi har samlat några användbara tips!

”UX är något man kan stoppa in i slutet av projektet.”
Arbetet med UX ger förutsättningarna för den digitala lösning man ska bygga och det måste därför vara utgångspunkten för de flöden, den design, de funktioner och de texter man ska skriva. Efterkonstruktioner är sällan bra. Däremot kan man med fördel göra granskningar av befintliga sajter för att hitta möjligheter för optimering och förbättring.

”Användare använder alltid lösningen som det är tänkt.”
Troligen använder inte alla dina användare din lösning ”på rätt sätt”. I alla fall inte rätt utifrån hur du som företag vill att de ska agera. Och då kanske det är bättre att anpassa sig efter hur användarna faktiskt vill interagera med dig? Användartester är ett bra sätt att utvärdera flöden och beteenden.

”Användare läser på webben.”
Dagens digitala användare läser på webben, ja, men inte i närheten av så mycket som företagen tror eller hoppas. Normalanvändaren är stressad och läser selektivt, och undersökningar pekar på att användare endast ”har tid” att läsa 20% alla ord på en sida. Texterna behöver därför optimeras för användarnas beteende.

”Funkar det för Apple så funkar det för mig.”
Att kopiera ett vinnande koncept kan ju tyckas enkelt, men funkar sällan i praktiken. Kontexten är A och O. Vad är det för produkt man säljer, hur ska användarna agera och vilka informationsbehov har de?

”Lägg allt innehåll högst upp på sidan så att man slipper skrolla.”
Man behöver inte vara livrädd för skrollen, tvärtom finns det massor av undersökningar som visar att vi inte har något problem med att skrolla. Det finns dessutom ett antal knep för att få folk att skrolla, med hjälp av visuella indikationer. Det kan till exempel vara ”avklippt innehåll”, pilar eller andra hjälpmedel som leder ögat (och användaren) nedåt på sidan.

”Karusell på webbsajter är en konverteringsdödare.”
Man förleds gärna att tro att karuseller är coola och behändiga – och dessutom ett smart sätt att få plats med mer innehåll högt upp på sidan. Tyvärr funkar de sällan, eftersom användare helt enkelt inte ser dem. Man uppfattar dem i vanliga fall som en stor banner och fortsätter ner på sidan. När det gäller autospelande karuseller tröttnar oftast användare och fortsätter nedåt av den anledningen (då vi har en tendens av att vilja vara i kontroll). Eventuella erbjudanden längre fram i karusellen missas därför oftast helt.

”Färre klick är alltid bättre!”
Likväl som vi lärt oss skrolla har vi lärt oss klicka. En uppdelning av en lång sida i flera pedagogiska delsteg kan vara mycket bättre. Allt beror på situationen och på hur tydlig man är mot användaren.

Detta var sju tips kring UX. Fler tips och exempel kan du läsa i den här presentationen som Oscar Olin, AD, och Jonas Dahl, UX-designer, presenterade i sin helhet på KAN’s frukostmöte i höstas.

Vårt Content Management-team växer med Sara

2015-01-27 01:00

KAN utvidgar sitt Content Management-team och hälsar Sara Håkansson välkommen som ny medarbetare!

Sara har en bakgrund som journalist med lång erfarenhet av redaktörskap och skrivande. Under femton år på Sydsvenskan har hon ansvarat för allt ifrån vetenskap och politik till mode, arkitektur och design.

”Jag har aldrig velat dela upp världen i humaniora eller teknik. Jag är förtjust i båda och gärna i kombination.”

Det förklarar varför hon sommaren 2013 tog tjänstledigt och satte sig i ett klassrum på Malmö yrkeshögskola för att plugga webbutveckling och bygga mobilappar – hon ville djupdyka i digital kommunikation och förena det bästa av två världar.

Det visade sig vara ett gott vägval. Efter sju månaders praktik på kommunikationsbyrån First Flight och SEO-företaget TopVisible i Malmö hade hon verkligen fått blodad tand. Nu är det engagerande, sökmotoroptimerat innehåll i digitala kanaler som gäller!

På lediga stunder umgås hon allra helst med sin familj – en make, två hästälskande döttrar och tre katter – i huset bland åkrarna strax söder om Malmö. Visst tar Sara gärna löprundor ibland, och hon har onekligen skapat en app med gröna smoothies, men egentligen tycker hon att intet går upp mot en riktigt smarrig långfika i goda vänners lag.

Vi är väldigt glada att ha Sara hos oss. Hjärtligt välkommen till KAN!

Nominerade i Årets Byrå - igen!

2015-01-14 01:00

För tredje året i rad har vi blivit nominerade till Årets Byrå!

Att vi lyckas hålla oss i toppen av de digitala byråerna i Sverige under flera års tid gör oss förstås väldigt stolta. Inte minst för att det är våra kunder som får tycka till och ge oss feedback. Den input vi får är det som hjälper oss att utvecklas och förbättra oss. Tack!

Att bli nominerad i Årets Byrå innebär att vi, utifrån de totalt ca 175 byråer som kvalificerat sig för att delta i årets studie, har fått tillräckligt högt betyg för att bli nominerade på en shortlist. Vi var tolv stycken byråer i vår kategori “Digitala byråer +25 MSEK”, och vi är nu sex stycken kvar som tampas om den slutgiltiga titeln. Kraven för att bli nominerad är höga, så oavsett hur det sedan går i tävlingen kan vi räkna oss till en av de bästa i Sverige.

Årets Byrå är alltså både en tävling och en kvalitets- och branschstudie. Studien genomförs av Regi och baseras på kundbedömningar som samlats in från Sveriges största kommunikationsköpare. Vinnarna i Årets Byrå presenteras under en gala på Grand i Stockholm den 19 februari.

Håll tummarna för oss!

HITTA UTTRYCKET OCH MAXA DET

2018-05-04 10:31

Konkurrensen om konsumenternas uppmärksamhet blir allt tuffare. Det ständiga flödet av nya varumärken och produkter gör att producenterna efterfrågar fler och bättre sätt att differentiera sig på hyllan. Tetra Paks svar på detta är Tetra Pak® Artistry – en portfolio av förpackningsmaterialeffekter som kan kombineras för att maximera det kreativa uttrycket.

Vid lanseringen av några nya spännande effekter i vår, ville vi hylla kreativiteten hos Tetra Paks kunders förpackningsdesigners och ge dem både inspiration och verktyg att förnya sina varumärken. Detta gjorde vi med en film, som rör sig i gränslandet mellan effekternas konceptuella världar och designerns kreativa process i ateljén, för att avslutas i riktiga exempel, där designer Kristina de Verdier lyfter fram förpackningsmaterialens karaktär.

Budskapet? Your brand. Your expression. Tetra Pak® Artistry – freedom to stand out.

Här kan du se filmen och bekanta dig med effekterna. Här kan du bekanta dig med Andy Wendt som regisserade filmen.

KAN STÄRKER FILMERBJUDANDETMED CR FILM

2018-05-09 17:29

Den digitala kommunikationsbyrån KAN förvärvar Malmöbaserade produktionsbolaget CR Film. Ett köp som innebär att byrån breddar sin kompetens ytterligare inom film, rörligt och 3D.

– Vi har letat länge efter en möjlighet att stärka både vår kompetens och vårt erbjudande inom film och rörligt. Eftersom våra kunders efterfrågan på engagerande innehåll bara ökar kommer det här bli hur bra som helst, säger Per Harryson, VD på KAN.

CR Film består av regissören Sebastian Brännström, filmfotografen Per Slagbrand och Account Manager Josefine Schüler. Bolaget har tidigare gjort film för varumärken som SVT, Hövding, Öresundskraft och PWC. De blir nu en del av KANs team på närmare 80 anställda på kontoret på Stortorget, och kommer fortsätta arbeta i liknande roller med filmproduktion.

– Det känns superkul att bli en del av ett större sammanhang, med kollegor från hela kommunikationsspannet. En riktigt bra chans att utvecklas tillsammans, säger Sebastian Brännström.

KAN bildades 2005 och är den största och bredaste digitalbyrån i södra Sverige, med en kundportfölj bestående av både nationella och internationella kunder. Läs mer om oss

KAN VÄXLAR UPP

2018-10-04 13:37

Det rullar på bra här på Stortorget 31. 14 nya kunder har valt oss som deras digitala byrå bara i år. Uppdragen innefattar allt från Service design, e-handel och AI till renodlade kommunikationsuppdrag.

Vad efterfrågas då? Flera av våra kunder arbetar nära våra strateger för att sätta den digitala agendan för de kommande åren. Film efterfrågas allt mer och det märks en tydlig trend i embedded services, där våra specialister förstärker kundernas interna team. Behovet är särskilt tydligt inom UX, CX, utveckling, analys, copy och SEM.

26 specialister har rekryterats sedan årsskiftet och fler kommer det att bli.

- KAN kommer fortsätta växa de kommande två åren med fortsatt fokus på Integrated Marketing och Digital Business, säger Per Harrysson, VD på KAN.

Hur hanterar vi denna snabba tillväxt kan man undra? Med ett stort leende. Vår kultur och gemenskap är en viktig del i det hela, vår årliga utlandsresa är ett sätt att hålla den vid liv. Imorgon drar vi till Barcelona hela gänget för att återvända som ett ännu starkare team. Vamos Amigos!

DIGITALT LYFT FÖR KÄHRS

2018-10-29 11:41

Trägolvstillverkaren Kährs från Nybro i de småländska skogarna har en lång historia som innovatörer i sin bransch. På KAN jobbar vi kontinuerligt med Kährs inom digital kommunikation och kampanj-, content- och social media-hantering. Tidigare har vi jobbat hårt med att sätta en tydlig digital strategi för Kährs, och den senaste tiden har fokus legat på att lyfta den digitala närvaron i Sverige, Norge, Storbritannien och Finland. Något som engagerat många av våra kompetenser, inte minst i Digital Performance-teamet.

Kährs erbjuder sina produkter till både konsumenter och professionella kunder som arkitekter, byggare och inredningsdesigners, där målgrupperna har var sin sajt – kahrs.com och kahrsflooring.com. Båda sajterna har analyserats och SEO-optimerats för att öka den organiska trafiken, samtidigt som t.ex. Google AdWords och Display Network-annonsering använts för att boosta synligheten ytterligare. Sajterna uppdateras också kontinuerligt med inspirerande redaktionellt innehåll.

Ett stort mål har varit att öka kännedomen om Kährs i sociala medier. Kährs flöden har varje månad fyllts av organiska och betalda poster om allt från hur du väljer rätt golv till nyttiga underhållstips, hållbarhet och återförsäljarkampanjer. För att skapa mer engagerande och innehållsrika annonser användes bland annat Facebooks canvas-format (som du kan se exempel på nedan).

Resultatet? En rejäl ökning av både varumärkeskännedomen och trafiken till Kährs sajter för konsumenter och professionella kunder.

”När vi startade arbetet med Kährs digitala närvaro så var målet att bygga kännedom i sociala medier – målet för 2017 nådde vi med råge! Under 2018 har vi fortsatt utforska nya vägar och kanaler för att öka trafiken till de nya sajterna, räckvidden och engagemanget för Kährs.”, säger Anna Aronica Lindgren, projektledare på KAN.


På tal om analys och SEO – missa inte vår Web Analyst Fredrik Henryssons bästa tips för att öka din synlighet på webben. Läs mer på bloggen

TRE DESTINATIONER, TRE PERSONLIGHETER

2018-11-16 16:02

Hotell Skansen, Hotell Riviera Strand och Torekov Hotell är tre fristående hotell på skånska Bjärehalvön som erbjuder ungefär samma tjänster och upplevelser. Även affärsidéerna var snarlika, vilket bäddade för konkurrens.

Hur kunde vi få fler bokningar till samtliga hotell utan att konkurrera med varandra? Genom att differentiera hotellen och ge var och ett en tydlig ton, känsla och budskap, särskilde vi dem från varandra och skapade destinationer för varje syfte.

Vi började med att kartlägga målgrupperna och dess triggers. Därefter spikade vi hotellens USP:ar och matchade dem mot målgrupperna. Slutligen gav vi varje hotell en positionering, som sedan låg till grund för varje hotells digitala strategi, sajt och sociala poster.

Den jordnära med glimten i ögat

Torekov Hotell, som ligger mitt i naturen bland fårhagar och odlingar, är den jordnära destinationen dit man åker för att koppla av. Närproducerad mat, dämpade toner, stilla spamiljö med yoga- och träningshelger. Jordnära bilder tillsammans med copy med glimten i ögat skildrar Torekov som destinationen där du njuter av livets goda.

Stället för livsnjutare

Hotell Skansen ligger i händelsernas Båstad, med flera stora konferensbyggnader. Fest och tennisveckor på sommaren, kallbadhus, romantiska weekends och konferenser på vintern. Här andas det lite mer flärd. Hit åker du för att synas, dricka champagne och socialisera. Färgerna är klara, stilen klassisk och tonen avslappnat stilren.

Familjelyx på den svenska Rivieran

Hotell Riviera strax utanför Båstad är familjernas paradis. Stora ytor, lägenheter med flera bäddar, aktiviteter för barnen så att föräldrarna kan njuta av ett glas vid poolen. Här kommunicerar vi det stora utbudet för både stora och små, en familjedestination med stil på den svenska Rivieran. Autentiska bilder förmedlar drömmen, copyn förmedlar hotellets fina service.

Resultat: Fler konverteringar

Det ursprungliga uppdraget i att sätta en digital strategi växte alltså till att även inkludera varumärkespositionering samt produktion av nya sajter: Torekovhotell.se, hotelrivierastrand.se och hotelskansen.se

Med färre sidor, smidigare UX och rätt känsla i bild och copy enligt varje hotells positionering, gjorde vi sajterna mer lättnavigerade och inspirerande vilket har gett fler konverteringar. Yay!

NY SAJT FÖR DORO

2018-11-26 12:03

När människor blir äldre förändras en hel del. Synen blir sämre. Du kan få svårt att höra. Och både motoriken och det tekniska självförtroendet kanske inte är vad de en gång var. Skånebördiga Doro har länge arbetat för att överbrygga åldrandets utmaningar och göra seniorers vardag enklare med hjälp av smarta telefoner. När Doro kom till KAN och ville ha hjälp med att både göra sin konsumentsajt vassare och introducera sina nya och innovativa trygghetstjänster, var vi självklart taggade på att göra jobbet.

Vi inledde arbetet med att se över strategi och göra innehållsinventering, för att kunna skapa en bra balans mellan varumärke, erbjudande och ett smidigt e-handelsflöde. Doro brinner för att hjälpa seniorer att leva ett självständigt liv. För att förmedla både hjärta och hjärna – hur produkterna och tjänsterna fungerar och det friare liv de ger – arbetade vi om tonalitet och copy för att kommunicera båda delarna på ett varmt sätt. Eftersom anhöriga ofta är engagerade i att beställa Doros trygghetstjänster och telefoner lyfter sajten fördelarna för både senioren och t.ex. släktingar.

Vårt UX-team tog ett nytt grepp om sajtstrukturen för att göra den tydligare och lätt att navigera i. Genom hela processen testades lösningen för att säkerställa att den fungerar för målgruppen. En av Doros största målgrupper är just seniorer, och därför var det givet att anpassa sajten med tydliga och lättlästa typsnitt, stora knappar och enkel navigation – precis som i Doros telefoner och tjänster. Allt förpackades i en ny stilren detaljdesign med nytt bildspråk av våra Art Directors.

Inför lanseringen fick också våra Content Managers uppdraget att hantera allt nytt innehåll i EpiServer och fylla den nya sajtstrukturen. Resultatet blev en tydlig, snygg och lättnavigerad sida som både visar hjärta och produktfördelar på inspirerande sätt – och underlättar steget in i Doros värld för seniorer och deras anhöriga.

Ta en titt på Doros nya sajt HÄR

KAN STOLT TVÅA I ÅRETS BYRÅ

2019-02-22 11:50

KAN tog igår kväll hem andraplatsen i kundnöjdhetstävlingen Årets Byrå.

Vi är så glada och oerhört stolta över denna utmärkelse som är en viktig indikator på hur våra kundsamarbeten fungerar och ett erkännande för allt hårt jobb.

”Att vi placerar oss på andraplats i Årets Byrå är otroligt glädjande och ett tydligt kvitto på att vi levererar värde till våra kunder såväl som att vi har anställda av absolut högsta klass”, säger Per Harrysson, vd.

Årets Byrå är både en tävling och en kvalitets- och branschstudie, som kartlägger hur nöjda Sveriges kommunikationsköpare är med sina byråer. KAN tävlar i kategorin för landets största digitala byråer.

”Årets Byrå är en omfattande studie som ger oss en god bild av hur våra kunder upplever vårt samarbete och en möjlighet att se hur vi står oss mot våra branschkollegor. Vi ser fram emot att gå igenom allt material mer noggrant, så att vi kan utvecklas och bli ännu bättre”, säger Per Harrysson.

Tack till alla kunder som deltagit i undersökningen. Nu ser vi fram emot att ta oss an alla spännande och utmanande projekt tillsammans under det kommande året.

VILKA TRENDER DEFINIERAR 2019?

2019-02-28 14:13

”Nytt år, nya löften och nya trendrapporter. Men samma gamla människor med samma gamla behov.” Så inleder Kristoffer Åkesson årets trendspaning, som han har gjort tillsammans med Ebba Tärbe. De är båda strateger på KAN och har fullt upp med att presentera sina insikter för kunder, kollegor och andra intresserade.

Genom våra trendspaningar får vi chansen att lyfta blicken och skapa en förståelse för årets kommande arbete. Vi har genom åren satt samman flertalet spaningar som ger oss möjlighet att titta på övergripande trender och vad de kommer att innebära för våra kunder, för konsumenten och för oss som byrå.

2019 blir året då vi gör saker bättre och sätter våra mänskliga behov i centrum. Baserat på det, kan vi urskilja tre trender:
• Driv förändring
• Ta ansvar
• Gör det möjligt

”Gemensamt för alla är att de är framåtlutade”, säger Ebba. ”Som företag förväntas du inte bara stå för något, utan också göra något.” Läs en längre sammanfattning på KAN-bloggen

Är du och ditt företag intresserade av att vi kommer till dig för att prata om årets trender och vad de kan innebära för din verksamhet? Kontakta vår Sales Manager Niclas Ek

PUMA AND KAN PAY TRIBUTE TO MFF’S HERITAGE

2019-04-05 10:25

On May 30th, 1979 Malmö FF entered Munich’s Olympiastadion to take part in the European Cup Final, the equivalent of today’s Champion’s League Final. On their website, the club is marking the 40th anniversary of the event with a look back at the road to this momentous event. This year’s home jersey also features some important historical details – the collar and borders along the arms are small tributes to the jersey the team wore on that May evening in 1979.

As a part of the celebration, KAN teamed up with MFF’s uniform makers – and our client – PUMA, to create an exclusive collector’s box featuring this year’s three match jerseys: a sky-blue for home games, navy for playing away and a third in burgundy. We’ve designed, composed texts and developed the concept for the box, which also includes three photographs from 1978/79’s European Cup adventure. The photos are both taken and signed by legendary MFF photographer Pierre Mens. No two boxes contain the same combination of photos.

We also created a film for a more intimate look at the box Head of Marketing for PUMA Nordic, Rutger Hagstad, presented the film at MFF’s network meeting before the Swedish league (Allsvenskan) premier match against Häcken on April 1st. On the same day, the box became available for sale in the MFF shop. As is normal with these kinds of collector’s items, the edition is limited – there are just 100 hand-numbered boxes in existence.

For many of us, Malmö FF occupies a special place in our hearts. Have we answered the call and fulfilled our mission with the honour and pride it deserves? We think so – and we also think that both the box and film turned out beautifully.

UNEXPECTED EFFECTS OF BIKING

2019-06-18 16:40

Most of us are aware of the positive effects of biking. But only few of us bike to work. How come? Maybe because there are so many practical and emotional obstacles that seem to weigh heavier than the positive effects. Getting sweaty. Helmet hair. Horizontal rain. Kids. Pure laziness. You name it.

That’s why we decided to focus on unexpected positive effects in our campaign to encourage people to use the national and regional bike lanes that are currently being built between towns and villages around Skåne.

How about the happy high you feel (as hormones rush through your body)? The ginormous ice cream you can buy (with savings from not buying gas)? The lazy you-time you gain (not having to drive to the gym)? Or maybe the never before experienced patience you all of a sudden have with your kids (hormones, again)?

In addition to very local social media campaigns, households close to the new bike lanes get brochures in the mail offering practical solutions to excuses not to bike. There will also be posters outdoor and – in some cases – events to celebrate. Because biking is worth celebrating. Don’t you think?

Refining our design thinking

2019-08-23 02:00

When 90+ people with creative minds and loads of willpower work together, three things are exceptionally important. A stringent structure. Facilitation skills. And a common vocabulary.

That’s why we spent two days with House of Sparks-consultant Fredrik Heghammar, who added new innovation techniques to our toolbox, and gave us practical coaching in facilitation and prototyping.

Stringent structure and creativity – how do they go together, one might ask. Well, the idea is to come up with – and test – ideas quickly, in order toevaluate them quickly. To shortcut the build and launch phases until the idea is really worth developing. How does one know when an idea is worth developing?

Well, firstly by involving people with different perspectives in the ideation process. And secondly by building really quick prototypes and asking the thought target audience to test them. Cause ideas are like children – you tend to like yourown the most.

All in all, a structured innovation process saves time and frustration, and raises the quality of the ideas to higher levels. We look forward to guiding our customers through this process soon!

The crunchy bits about UX writing

2019-08-30 02:00

Yesterday (August 29th) we hosted an event at The Festival, which was greatly appreciated by all participants. Perhaps unconventional, it was a pre-recorded presentation divided into 5 different parts. This format lets you cherry-pick which bits you want to hear and when, and also allows us to share the presentation with all of you who couldn’t make it in person.

Our UX writer Amy Johansson serves up her take on the discipline and its practical applications. Learn more here.

Tetra Pak® Artistry & Svenska Designpriset

2019-09-09 11:03

We are very proud to announce that our film for Tetra Pak® Artistry has been nominated in the Swedish Design Awards!

The film introduces Tetra Pak’s solution to help products stand out on cluttered store shelves: Tetra Pak® Artistry, a portfolio of packaging effects that lets brands enhance their own unique expression.

A jury has chosen the nominees from a wide collection of contributions and the final winner will be determined by the number of votes. If you too think that our film is great go to www.designpriset.se and vote for Tetra Pak® Artistry. Please note all the required steps in order to finalize the voting – it ain’t over til you’ve got and sent the verification email!

“Your brand. Your expression. Tetra Pak® Artistry – freedom to stand out.”

“I am very happy with the campaign. It’s been very well received both internally and externally. The film shows the vivid and energetic possibilities that are now available to package designers.”

Miia Lampinen
Marketing Communications Manager, Tetra Pak

KAN strengthens its offer within service design with a heavyweight hire

2019-10-04 02:00

Designing services that actually solve your customer’s problems. Plus, make sure to combine consumer- and brand experience. That’s how, as new UX-team lead, UX designer Olof Bergvall helps KAN’s clients create value for their businesses.

“Consumers are not as forgiving as they used to be. We expect that the customer experience will be a good one, but my job isn’t just about placing the customer at the centre, it’s about aligning the company, the user and the company’s business goals. That’s how we create value for the business.”

Interested in service design? Contact us!

The words of Olof Bergvall, KAN’s new UX team lead, who has arrived with a clear picture of what direction he wants to lead in.

“I want to take care of the entire experience and help our clients discover what they can do within a mix of marketing, sales and IT. When customer- and brand experience meet, we create the best overall experience. This means that quantitative data, content, brand and service design are becoming more important. At KAN we have all the competencies necessary for that kind of success.”

With a focus on digital transformation

Olof Bergvall comes to us via the communications agency Nordic Morning, but has also worked many years on the client side by developing services at pension-and-insurance corporations in Denmark. He focused on digital transformation – bringing both clients and customer service into the digital world – something that really pays off, according to Olof.

“The advantage of this is that you can start to communicate personally, based on data from the client. It’s extremely powerful and creates high conversion. Service design, which I have a lot of experience in, is about creating services and tools that actually solve the client’s problems instead of just talking with them about how they can be solved. It’s about business development – identifying new and better business models.”

How to create a good user experience

Making a difference for other people through solving problems and creating better experiences is what Olof loves about his job. But how do you create a good user experience?

“Find out everything about your user and which problems you actually need to solve. Pay attention to your data. Carry out your project well, spread insights and make sure they are with you all the way. Follow up, and last – but not least – never be finished. Instead, be satisfied and improve constantly.”

Finally, why did you choose KAN?

“I wanted to have a culture as good as one at a small company, but with the range that having many colleagues brings. There’s always an expert on something here. I also get to be a part of a large UX team – it’ll be fun to take care of it!”

More stars that have joined KAN after the summer:

Matilda Dock Wirsén, Content Manager, via Stabenfeldt
Eva Packalén, Film Production Manager, via FremantleMedia

Kristoffer Gezelius, Motion Designer, via TV2 Denmark

Niclas Johansson, Developer, Back-End, via Skånetrafiken

Carin Harrysson, Project Manager, via Gulled Agenturer
Peter Svärd, Art Director, via FEW

Ny plattform för bibliotekens digitala kompetensutveckling

2019-10-11 12:59

Biblioteken är viktiga informationskällor för medborgarna. När allt mer information blir digital behöver även bibliotekariernas digitala kompetens förstärkas. Därför kom Malmö Stad och Kungliga Biblioteket till oss med uppdraget att utveckla en plattform för digitalt lärande. Vi skapade Digiteket, ett webbaserat utbildningsverktyg där bibliotekarier kan fördjupa sin kompetens i digitala ämnen.

Flexibel plattform
Digiteket lyfter relevant innehåll och kurser som inspirerar till lärande utan pekpinnar. Nivån anpassas till användaren och varje kurs avslutas med ett quiz. Med gamification uppmuntras användaren att nå nya mål och lära sig mer. Bibliotekarierna kan även skapa grupper med kollegor över hela landet för att lära sig tillsammans. Plattformen är skalbar, har ett enkelt redaktörsgränssnitt för att publicera innehåll och följer självklart WCAG 2.0 för att alla ska kunna använda den.

Lyckad live-lansering
Digiteket sjösattes i en livesändning på YouTube ledd av författaren Johanna Koljonen och bjöd på flera gäster, inte minst Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Plattformen premiärvisades och bibliotekarier kunde registrera sig. Vid konferensens slut hade över 350 bibliotekarier skaffat ett konto och börjat bekanta sig med Digiteket.

KAN startar ny byrå i Stockholm

2019-11-27 15:21
Med tunga namn från Nord DDBs digitala erbjudande och VD från SAS.

Den nya byrån, som heter OKTO, är redan igång med flera större kunduppdrag. De flesta av medarbetarna kommer från Nord DDBs digitala byrå Alchemy, men även från Åkestam Holst och BBH Stockholm.

Byråns inriktning blir att arbeta med en ny approach till koncept som ska klara av att sammanföra alla de komplexa delarna i ett varumärke till en sammanhållen riktning.

Byråchef Pia Haag kommer även hon närmast från Alchemy och har innan dess arbetat fyra år som varumärkeschef på SAS. Hon har tidigare också arbetat med digital affärsstrategi på bland annat Lynxeye:

– Det tveklöst mest använda löftet idag är att byråer arbetar sömlöst över hela varumärkesupplevelsen. Men i verkligheten är det oerhört få som lyckas både sätta strategin och genomföra den typen av komplexa förflyttningar. Den insikten har vi använt. Och vi har tagit fram en fungerande modell för att lösa detta, säger Pia Haag.

– Vi tror på att man behöver vara mer eller mindre tvärdiscplinerad, fortsätter Pia Haag. Att man är specialist och ansvarig för just sin roll, men att man ändå har en stor förståelse för alla de andra delarna av hur ett starkt varumärke och en hållbar business byggs.

Vi på KAN i Malmö är båda stolta och glada över att få ett syskon i Stockholm. Vi ser fram emot att kunna hitta beröringspunkter när det gäller allt från kunskap och kunder till allmänt häng.

– Det känns väldigt bra att vi har rekryterat ett så seniort gäng, säger Per Harrysson som är VD och grundare av KAN. Vi kompletterar varandra bra samtidigt som OKTO också står på egna ben. Vi tror att OKTO kan göra samma fantastiska resa som vi har gjort de senaste 15 åren.

God jul från oss alla på KAN!

2019-12-11 11:42

Julen är magisk, med mys, gemenskap och förväntningar. Men för en del är julen ångest – att inte ha råd att ge sina barn en endaste klapp, eller att hoppas att kompisarna i skolan inte frågar vad du fått.

I år skänker vi tillsammans med CDON julklappar för 20 000 kronor till utsatta barn i Malmö. Det är Nordic Choice Hotels som gör det möjligt genom sitt initiativ Ensam julgran söker klappar. Vi lägger klapparna under julgranen på Clarion Hotel Malmö Live och sedan ser hotellet till att ge dem vidare till de som mest behöver det. Lägg en klapp under granen du med, fram till den 15 dec. Förhoppningsvis kan vi göra julen lite gladare för de familjer som har det svårt.

God jul från oss alla på KAN!

How did your ads, social channels and websites perform in 2019?

2020-01-15 18:41

How did your social channels and websites perform in 2019? What content engaged, how did actions differ between channels and how could you have achieved longer visits on your landing pages? These are just a few of the questions we answer in the performance wrap-ups we do for several of our clients each year.

Insights for an even better year
We organise each wrap-up according to individual customer needs. Generally, we analyse all actions and traffic on the ads, social channels and landing pages, plus all interaction in-between. Moreover, we go beyond the result analysis to explore unexpected behaviours and emerging patterns in the user engagements. Here, we discover new opportunities as input to the strategic decisions. Finally, we compare the current goals and defined new ones for 2020, along with recommendations for strategy changes.

Strategies for tighter connections
By tracking customer behaviours and analysing engagements on all channels, we can see how to increase traffic next year and set new cost-efficient goals. Should you be active on other channels, adjust the focus of your content or perhaps come up with an entirely new approach regarding the content on your landing pages? Solid insights lay the ground for closer and more enduring relationships with your customers, current or new. Also, it’s beneficial to your bottom line.

Let’s kick off a new, even smarter year!

Digital trends 2020

2020-01-27 17:08

Entering 2020 we’re leaving a decade with massive changes; political, social, environmental and not least, technological. No wonder we see the rise of new trends and movements.

If we trace the path of these movements, we will see evidence of the Law of the Pendulum – movement in one direction, causes a movement in the opposite direction. When the movements take us too far, when we’re taken out of our comfort zone, we react. We seek balance. So, we believe that 2020 will be defined by the pursuit of forward-looking equilibrium.

Looking at 2020, we see four areas that stand out. Areas where movement has caused us to react, giving birth to new trends. These are: The Fluid Reality, A Pivoting Privacy, Evolving Interaction and lastly, a Shifting Capitalism. All trends bring their own game changers.

The Fluid Reality leads us to question the importance of real. Generated and mixed realities are blurring the boundaries of “truth” and challenging how we value it. We believe that in the coming decade, interacting with synthetic entities will be just as normal as interacting with humans. And coinciding with this we see continuous advancement of AI technology and machine learning further pushing the boundaries between real and fake. It makes us wonder – is seeing still believing?

In Pivoting Privacy, we see how privacy defines the trustworthiness of a brand. Having previously been willing to openly share data about ourselves, we are becoming more conscious about protecting our digital footprint. And in an effort to regain trust, businesses are making privacy a focal point. The war on 3rd party cookies will force marketers to find new ways to meet consumers – personalized, but still on the consumers’ own terms.

With Evolving Interaction, we break free from the smartphone and its screen being the digital device. Today, we interact with technology primarily via two senses – sight and sound. But we foresee the embracing of more natural forms of interaction. Letting us live our lives, simplified by technology, but in a non-intrusive way. By stimulating the senses: sight, sound, touch and beyond, we can take brand experiences to a new level.

In Shifting Capitalism, we are seeing the dawn of a new type of capitalism. In the past years we have seen the effects of climate change and social upheaval, leading consumers and businesses to question the cost of growth. Voices are heard asking for a more fair, equal and sustainable capitalism that actually works for everyone. In the future, stakeholders will trump shareholders, opening up for a new way of doing business.

For companies with the courage to recognize these trends, there are many opportunities ahead. We’ll just have to keep track of the pendulum, making sure that we are in balance.

Curious to hear more? Give us a call. We’re happy to talk to you!

ForSea

2020-02-04 17:24

Varje år transporterar ForSea tusentals människor över sundet mellan Helsingborg och Helsingör. För många helsingborgare är det dessutom ett omtyckt nöje att ”tura” – åka fram och tillbaka utan att kliva av i Danmark. I samband med att ForSea lanserade sitt nya namn och varumärke, påbörjade de också en digital förflyttning, med en användarvänlig sajt och engagerande innehåll i fokus.

Ett samarbete över alla discipliner

För att bygga en stark digital närvaro har vi involverat nästan alla discipliner på byrån. UX-designers, art directors, utvecklare, content managers, copywriters och analytiker – alla har arbetat tillsammans för att bygga en lättnavigerad sajt som driver konvertering.

– Vi har haft ett smidigt och effektivt samarbete både internt och tillsammans med ForSea, vilket har skapat goda synergieffekter. Dessutom har vi alla kompetenser under samma tak. Den kombinationen gjorde att vi snabbt fick upp farten i projektet, säger Louise Kjeldsen, projektledare på KAN.

Användarvänlig sajt

Vi började med att prata med passagerarna på färjorna. För hur vill ForSeas kunder egentligen boka sin biljett? Vi genomförde sedan användartester följt av system- och gränssnittsutveckling.

Förutom en lättöverskådlig struktur, så att ForSeas kunder hittar vad de letar efter, är biljettbokningen sajtens viktigaste funktion. Därför designade och utvecklade vi ett helt nytt flöde som gör biljettköpet så smidigt som möjligt. I EpiServer har vi integrerat Hogia Bookit – ett system specifikt framtaget för färjetrafik – för både biljett- och fraktbokning, och PayEx för betalfunktion.


Konvertera besökare till kunder

Innan varumärkesskiftet bestod en stor del av den digitala närvaron av ett antal mikrosajter. Innehåll samlades, sållades bland och flyttades över till en enda sajt – eller tre egentligen, med versioner på svenska, danska och engelska. Genom att strukturera, skriva om och löpande skapa nytt relevant innehåll för den nya sajten, konverteras besökare till kunder.

Engagera i flera kanaler

För att driva trafik till sajten och stärka både ForSeas varumärke och relation till sina kunder, har vi även skapat innehåll för sociala media och nyhetsbrev, med erbjudanden, inspiration och restips.

Ett år senare är förflyttningen ett faktum – med en ny överskådlig sajt, smidigt bokningssystem och innehåll som både engagerar och konverterar.

– Vi har haft en bra dialog med snabb återkoppling och har uppskattat KANs flexibilitet och kompetenta resurser, säger Emma Svensson, Product Owner Digital på ForSea.